Koju boju odabrati za kuhinju?

Jeste li znali da boje u kuhinji podsvjesno izazivaju glad, ali i sitost?

Poznato je da boje utječu na raspoloženje, osjećaje i ponašanje ljudi. Koriste se u različite svrhe, a kao takve imaju i svoje simboličko značenje. Također, odabir boja utječe na doživljaj prostora pa se tako ljudskom oku tople boje čine bližima, a hladne daljima, iako se nalaze na istoj udaljenosti od oka. Prostorne vrijednosti su ponajbolje iskoristili slikari u umjetnosti (tzv. kolorističkom perspektivom), posebice fovisti. Osim toga, boje su bitne i pri opremanju doma, osobito kuhinje, s obzirom na to da izazivaju napadaj gladi i potiču prejedanje, ali i daju osjećaj sitosti.

Dakle, bez obzira na stil koji preferirate, a može to biti moderni minimalistički, rustikalni šik ili industrijski, boje ormara i radne plohe u vašoj kuhinji mogu uvelike utjecati na vas i vaše ukućane.

U nastavku vam donosimo sedam omiljenih boja za kuhinju!

1. Žuta boja

Sunčano žuta je, baš poput zrake sunca, boja optimizma i vedrine te stimulira apetit. Smiruje bolove svih vrsta, uravnotežuje djelovanje želučane kiseline, poboljšava djelovanje limfnih žlijezda te potiče umnu aktivnost. Stoga je preporučljiva kod depresivnih stanja i otupjelosti. Odlično izgleda u svim kuhinjskim stilovima, a osobito je pogodna za male i tamne prostore. Prilikom odabira žutih tonova za kuhinju posebnu pažnju obratite na njezin intenzitet. Jarkožutu je najbolje koristiti kao akcentnu boju za kuhinju i može to biti dio zida, barske stolice ili kuhinjska pozadina. Blijedu ili zagasitu žutu boju možete koristiti umjesto bijelih kuhinjskih elemenata ili površina. Osim toga, odlično pristaje uz smeđe tonove i drvo.

2. Plava boja

Plava boja na krvotok utječe blagotvorno te uravnotežuje krvni tlak. Uvijek izgleda sofisticirano i umirujuće te vrlo lijepo pristaje svakoj kuhinji. Odlično se kombinira s bijelom bojom i drvom. U plavu kuhinju možete dodati i detalje u sivoj boji, ali i zlatne detalje poput rasvjete ili kućanskih aparata. Naravno, želite li dramatičniji izgled.

3. Ljubičasta

Umirujuće djeluje na nemirne, živčane i agresivne ljude. Pomaže i kod epileptičkih napada. Uravnotežuje osjećaj gladi (učinkovita je, dakle, u dijetama za mršavljenje), snaži sposobnost vladanja nad samim sobom. Nije preporučljiva za one koji često zapadaju u depresivna stanja. Ljubičasta se boja jako lijepo kombinira s neutralnim bojama kao što su siva, boja slonovače, boja leda i antracit siva, a preporuča se za veće kuhinje s mnogo prirodnog svjetla.

4. Crvena boja

Crvena boja razdražuje, potiče, djeluje realistično, osvježava, povećava otpornost na hladnoću, povisuje krvni tlak te snaži mišiće, djeluje antidepresivno i antianemično. Nije preporučljiva za živčane i nemirne ljude koji lako planu. Kuhinjski elementi u crvenoj boji najbolje izgledaju u kombinaciji s bijelom i sivom bojom, a može se koristiti kako u malim, tako i u velikim kuhinjama.

5. Veličanstvena metalik boja

Dodavanje malo sjajnih elemenata u kuhinju, vjerujte nam, lakše je nego što mislite. Mogu to biti akcenti od metala, mesinga, srebra ili bakra, a riječ je o materijalima koji su financijski pristupačni ako ih koristite da biste naglasili dio kuhinje. To možete učiniti rasvjetom ako želite svojoj kuhinji dodati malo sjaja. Bakrene ili metalne visilice mogu stvoriti uzbudljivo žarište u inače običnom prostoru.

6. Jarke i naglašene boje

Vještim uparivanjem dvije ili više jarkih boja možete zaista lijepo naglasiti svoju kuhinju i učiniti je privlačnom. Živa paleta boja poput tirkiza, narančaste ili žute u kombinaciji sa sivom, crvenom i bijelom učinit će vašu kuhinju zamijećenom.

7. Nijanse sive

Istina je, siva je nova bež, ali to ne znači da mora biti dosadna. Siva boja je uvijek elegantna i čista te se lijepo kombinira s drvom i bijelom bojom. U kuhinji siva najbolje više dolazi do izražaja ako se koristi na većim površinama nego na detaljima. Jedan od najboljih načina jest da njome zamijenite ili obojite svoje ormare. Ako imate manju kuhinju, koristite blijedosivu boju koju neki zovu i francuska siva. Osim toga, možete zid obojiti u sivu, postaviti sivi parket ili odabrati sivi kamen za radnu ploču ili pozadinu u kuhinji. Sivu možete naglasiti kontrastnim detaljima poput poliranog kroma, mesinga ili različitih tekstura drva.

Nadamo se da će vas naše ideje ohrabriti te potaknuti da istražite i nešto drugačije ideje kad je riječ o bojama. Pogledajte ih u nastavku i javite nam koja je boja vaš favorit.

Ovo je naš izbor najboljih kuhinja u boji koje možete pronaći u Harvey Normanu upravo sada!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 20:11