Simpatična minijatura

KOKEDAMA Božićno drvce za male prostore

 

Minijaturni primjerci niskih i patuljastih četinjača koje obuhvaćaju varijacije tuje, kleke, smreke, čempresa, bora i tise, čija je visina do 30 cm, mogu se vrlo lako prilagoditi za kreiranje vrlo zanimljive forme bonsaija.

Dolaskom božićnih blagdana krenula je potraga za drvcem, ključnim ukrasom bez kojega je teško dočarati duh Božića i obiteljsko zajedništvo. Isto ćemo osjetiti i ove godine, uz jednu iznimku da za svoju obitelj izaberete živo drvce u tegli koje će nastaviti s rastom i nakon blagdana. Osim ekonomičnog aspekta ove ideje, budući da se isto drvce koristi iz godine u godinu, na taj način, što je važnije, učite svoju djecu brizi prema prirodi i očuvanju okoliša.

Prilikom kupnje u rasadniku važno je provjeriti je li drvce zdrave zelene boje i ima li dobro razvijen korijen u tegli. Izbjegavajte kupnju zimzelenih mladica koje su neposredno prije prodaje izvađene iz zemlje i ugurane u posudu, jer su velike šanse da će korijenov sustav biti oštećen, a drvce ubrzo nakon kupnje propasti.

Većina crnogoričnih stabala brzo raste i nisu pogodna za uzgajanje u teglama, no zato su patuljaste, spororastuće sorte četinjača idealne za posude.

Živo drvce u posudi preporučljivo je prije unošenja u stan ostaviti na nekoliko dana u haustoru da se privikne na promjenu temperature. Kao i svaku biljku u stanu, drvce je najbolje smjestiti dalje od izvora topline (idealna temperatura je 15-18 stupnjeva), no ako se redovito zalijeva i šprica izdržat će blagdanske praznike, čak i pored radijatora.

Božićno drvce u tegli posebno je prikladno za male stanove. Preporučujemo da izaberete minijaturne primjerke niskih i patuljastih četinjača koje obuhvaćaju varijacije tuje, kleke, smreke, čempresa, bora i tise. Upravo takva drvca visine do 30 cm mogu se vrlo se lako prilagoditi za kreiranje vizualno vrlo zanimljive forme bonsaija - kokedama. Tehnika kokedama dolazi od japanske riječi koke koja označava mahovinu, i dama koja označava kuglu. Naime, drvce se uzgaja u kugli prekrivenoj mahovinom koja biljku oslobađa oklopa posude, a ujedno zadržava vlagu.

KOKEDAMA - KORAK PO KORAK

POTREBAN MATERIJAL: minijaturno drvce četinjače, mahovina, supstrat, škare, flaks, folija i ukrasna traka

1. U pravljenu kuglica kokedame važno je da se supstrat (mješavina treseta i gline) izmiješa u glinastu smjesu. Ako je konzistencija smjese rastresita, neće se održati nakon zalijevanja. Kad je smjesa gotova, razvučemo je poput tijesta na foliji.

2. Zatim izvadimo drvce iz posude i stavimo ga na sredinu smjese kojom obložimo korijen biljke sa svih strana i modeliramo u oblik kugle.

3. Prije umatanja kugle u mahovinu potrebno je istu prethodno namočiti u vodu i rasprostrti na foliju. Korištenjem folije lakše ćete moći oblikovati formu kugle, a za dodatno učvršćivanje mahovine možete se koristiti flaksom, ali i nekim drugim materijalom poput špage. Na kraju, kokedamu okitite božićnim ukrasima, po vlastitom izboru.

ZALIJEVANJE KOKEDAME

Svu potrebnu vodu biljka dobiva potapanjem i to svakih tjedan dana u posudu s kišnicom ili odstajalom vodom na 5 minuta. Mahovinu je potrebno svakodnevno prskati sobnom prskalicom ili kokedamu postaviti na pliticu ispunjenu vodom i šljunkom kako mahovina ne bi stajala neposredno u vodi.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:49