Made in Croatia: Sanja i Neven Kovačić

Prva hrvatska fotelja na razvlačenje

Obožavamo pametne, inteligentne, proizvode koji sjedinjuju estetiku s funkcijom. Veselimo se svakom novom proizvodu, pogotovo kad čujemo da je proizveden u Hrvatskoj, sa sinergijom hrvatskih dizajnera i proizvođača.

Zato ne krijemo naše simpatije prema Kvadri i budno promatramo svaki njihov novi produkt koji se pojavi na tržištu. No, ovaj put su nas, ili bolje rečeno mi njih, pretekli i mjesec dana prije nego što su u svojim salonima na počasno mjesto stavili novi inteligentan proizvod koji savršeno sjedinjuje estetiku s funkcijom – zavirili smo u njihov proizvodni pogon u Svetom Križu Začretju, gdje smo susreli produkt dizajnera Nevena Kovačića i njegovu suprugu, također dizajnericu, Sanju Kovačić, kako dovršavaju fotelju Up-lift, za koju smo svi uvjereni da će biti apsolutni hit.

Naime, dvosjeda i trosjeda na razvlačenje na tržištu zaista ima mnogo i ako planirate kupnju, zasigurno ćete se naći u nedumici koji od svih tih predivnih sofa izabrati. No, ako tražite fotelju koja se može brzo i lako pretvoriti u udoban krevet, naći ćete se u nezavidnoj situaciji jer takvih modela na tržištu zapravo nema.

Ako i postoje, to su obično neke “spužva studentske varijante”, s kojima ćete spavati praktički na podu, ili pak komplicirane sofe sa skupim mehanizmima za razvlačenje čija je cijena sve samo ne primjerena fotelji za stan u kojem se traži ležaj viška. – Nakon što smo završili s razvojem trosjeda na razvlačenje Pil-low, razgovarali smo što bismo mogli dalje napraviti i direktor Kvadre Tomislav Knezović je, s obzirom na to da takvih tipologija ima jako malo na tržištu, predložio da napravimo fotelju na razvlačenje.

Onda smo počeli proučavati što postoji na tržištu i brzo smo zaključili da postoje ili neke studentske varijante na kojima se praktički spava na podu ili neke s vrlo kompliciranim mehanizmima rasklapanja te da zaista treba smisliti nešto jednostavno za uporabu, što pritom omogućava kvalitetno sjedenje i spavanje na pravom madracu iznad zone kovitlanja prašine – prisjetio se Neven Kovačić začetka ideje koja je od prvih skica do danas, trenutka kad je fotelja spremna za izlaganje i serijsku proizvodnju, prošlo tek par mjeseci.

– Kod ove fotelje sve se nekako poklopilo, vrlo smo brzo imali idejno rješenje koje nas je sve zadovoljilo jer je omogućavalo sve postavke koje smo si zadali, dakle i udobno sjedenje i spavanje te brzu i laku transformaciju, a samo za dva dana napravili smo prvi model u mjerilu 1:1, na kojem smo testirali dimenzije i vidjeli da smo na pravom putu – rekao je Neven Kovačić iz dizajnerskog studija Redesign. Naime, ovalna “školjkasta” forma omogućila je sjedinjavanje nekoliko zadanih funkcija, a izrada pravih dimenzija mogućnost da se samo jednim preklopom fotelja pretvori u krevet klasičnih dimenzija za jednu osobu.

– Najveći štos je u tome što se na jednoj strani sjedi, a na drugoj strani fotelje spava, a ta transformacija se događa laganim spuštanjem fotelje iz vertikalnog u horizontalni položaj. Zahvaljujući toj inverziji spavanja i sjedenja, sjedište je napravljeno od tvrđe hladne pjene, a naslon od mekše, što je važno za osjećaj udobnosti prilikom sjedenja, a kako se taj gornji dio spušta i postaje krevet za jednu osobu, ta strana fotelje napravljena je od druge vrste pjene, koja je elastičnija i pogodna za spavanje – objasnio je dizajner i otkrio da u zonama ramena i kukova, vrlo važnim za udobnost spavanja, fotelja ima opruge i gurtne koje omogućavaju elastičnost površine, čime se postiže željena udobnost.

– Druga stvar koju je bilo bitno riješiti je pogoditi prave proporcije i postići to da fotelja djeluje skladno i da nije preglomazna, a istovremeno da kada se razvuče bude u dimenzijama 80×200 cm, koliko iznosi ležaj za jednu osobu – kaže Kovačić. Dodaje da to nije bio nimalo lak zahtjev, no i njega su uspjeli savladati, tako da je dubina fotelje samo neznatno veća od klasičnih sofa, dok su joj širina i visina standardne te će se zasigurno naći u mnogim dnevnim boravcima, dječjim sobama, apartmanima i vikendicama, gdje bi uvijek bilo dobro imati ležaj viška.

Stiže sezona godišnjih odmora, pa ovu fotelju definitvno proglašavamo hitom ljeta, kojem će se veseliti svi prijatelji koji su na proputovanju i odluče nekoliko dana prenoćiti kod vas. No, oprez – fotelja je, kažu u Kvadri, namijenjena svakodnevnom spavanju, tako da bi vaš nenadani gost mogao produžiti boravak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:14