moderna tehnologija

Moderna tehnologija koja je promijenila svijet

Hvata li vas nostalgija za ovim revolucionarnim primjercima?

Moderna tehnologija napreduje vrtoglavom brzinom pa se tako svaki dan javnosti predstavljaju novi, bolji i brži mobiteli, naprednija računala, igre u kojima se virtualna stvarnost koristi za ostvarivanje realnog doživljaja te fotoaparati kojima se snimaju visokokvalitetne fotografije s najsitnijim detaljima upisanima u piksele. S obzirom na to da je tehnologija neodvojivi dio naše svakodnevice, vrijedi se tu i tamo podsjetiti skromnih početaka koji su bili revolucionarni u vrijeme kada su se tek pojavili na tržištu!


Polaroid Instant Camera (1947.)

Iako nam je razvoj tehnologije podario digitalnu fotografiju zbog koje su naša računala danas prepuna gotovo identičnih fotografija koje nikada ne vide svjetlo dana, još uvijek nam osmijeh na lice mame stari polaroidi kojima smo bilježili brojne životne situacije i koje čuvamo kao posebno blago u albumima i kutijama punima uspomena. Jednostavna primjena Polaroid Instant Camera fotoaparata i razvijanje fotografije pred našim očima potaknuli su povratak instant fotoaparata kojima svoje fotografije sada snimaju neki novi klinci.

LIJEPE USPOMENE Izložite napokon svoje najdraže fotografije!

Atari 2000 (1977.)


Tko se sjeća ubacivanja videoigara u staru Atari igraću konzolu? Puštena u prodaju 1977. godine, ova se konzola spajala na televizor, a osvojila je svijet igricama poput kultnog Pac-Mana. Brojni će ljubitelji videoigara odmah prepoznati crni kontroler s crvenom tipkom odnosno joystick koji su bjesomučno pomicali kako bi upravljali svojim omiljenim likovima iz brojnih igrica.

Sony Walkman (1979.)

Lagane slušalice, glazbeni miks snimljen na kazeti i Sony Walkman omogućili su nam svojim svakodnevnim aktivnostima damo glazbenu pozadinu po našem izboru. Dobra glazba postala je tako neizostavan dio dnevne rutine mnogih, pogotovo jer se pojavom walkmana stvorila mogućnost preslušavanja najdražih kazeta gdje god se nalazili, ograničena jedino trajanjem baterija.

Commodore 64 (1982.)

Kućno računalo Commodore 64 ili popularno zvan komodorac bio je prava senzacija! Pušten u prodaju 1982. godine svoje je mjesto našao u milijunima domova diljem svijeta, a jedno je vrijeme držao Guinnessov rekord za najprodavanije računalo na svijetu.


Nintendo igrača konzola (1986.)

Japanska tvrtka Nintendo svoju je najprodavaniju konzolu NES (Nintendo Entertainment System) izbacila na domaće tržište 1983. godine, a NES je svoju premijeru u Europi doživio tri godine kasnije. NES je neizostavni dio pop-kulture osamdesetih godina prošlog stoljeća, a njezini igrači proveli su sate sa svojim omiljenim linkovima poput Donkey Konga, Super Marija ili Zelde.

Nintendo GAME BOY (1989.)

Game Boy je bio slamka spasa za tinejdžere diljem svijeta koji su svoje omiljene igrice od 1989. godine mogli ponijeti svugdje sa sobom. Super Mario samo je jedan od brojnih naslova u kojima su igrači Game Boya uživali kad je Game Boy bio na vrhuncu svoje slave, a jednostavnost njegove uporabe omogućio je da se njime zabavljaju i veliki i mali.

Nokia 3310 (2000.)

Prije nego što su mobiteli postali mala superračunala i fotoaparati u jednom te su se njihove dimenzije ponovno počele povećavati u takvoj mjeri da vam više ne stanu u džep, mala i kompaktna Nokia 3310 bila je iznimno popularan telefon čija je baterija trajala danima, a njezino bi trajanje skratilo tek beskrajno igranje igrice SNAKE odnosno "zmijice", jedne od rijetkih igara koje su u to vrijeme bile prisutne na našim mobilnim telefonima. U vrijeme kada baterija u našim mobitelima traje jedva pola dana, često se s nostalgijom sjećamo ovog neuništivog telefona.

iPod (2001.)

Apple nam nije prvi omogućio slušanje digitalnih zapisa naših najdražih pjesama, ali je zato bio prvi koji je to korisničko iskustvo doveo na višu razinu. Elegantni bijeli iPod Classic koji je svojim korisnicima omogućio da u svakom trenutku imaju "1000 pjesama u svom džepu" kasnije je doživio brojne preinake, no njegova prva verzija i dalje zauzima posebno mjesto u srcu vjernih obožavatelja Apple proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:53