NOVI STUDIJ

Algebra pokreće studij razvoja računalnih igara, prvi takav u Hrvatskoj

‘Želimo Hrvatsku pozicionirati kao zemlju predvodnicu razvoja game developmenta u ovom dijelu svijeta‘, kaže dekan Balković

Sveučilišni kampus Algebra

 Marko Todorov/Cropix

Visoko učilište Algebra pokreće novi prijediplomski studij – razvoj računalnih igara, prvi takav u Hrvatskoj. Voditelj studija, Igor Margan, potvrdio je kako je studij dobio pozitivnu ocjenu akreditacijskog savjeta Agencije za znanost I visoko obrazovanje. Program novog studija osmišljen je s ciljem pružanja suvremenih i tržišno konkurentnih znanja i vještina potrebnih za razvoj računalnih igara iz područja programiranja, stvaranja iskustva igranja, 3D dizajna, marketinga i poslovnog planiranja.

Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra objašnjava razloge pokretanja novog studijskog programa.

- Podcijenili smo moć hrvatske IT industrije u privlačenju mladih ljudi i otvaranju novih radnih mjesta. Iskustvo nam je pokazalo da preko 87 posto studenata Algebre već za vrijeme studija pronalazi posao, zato je važno da kroz prijediplomski studij namijenjen razvoju računalnih igara damo dodatan doprinos game development industriji. Nastojali smo pokriti znanja iz nekoliko područja, dominantni dio čine programerska znanja i vještine, a trećina sadržaja odlazi na produkciju, story-telling i ostale kreativne elemente. Želimo Hrvatsku pozicionirati kao zemlju predvodnicu razvoja game developmenta u ovom dijelu svijeta, a pokretanje stručnog studija prvi je korak u tom smjeru, kaže Mislav Balković.

U Algebri podsjećaju kako perspektivna industrija razvoja videoigara (game development), u kojoj je u 2022. godini globalno uprihođeno 184,4 milijarde dolara, zapošljava različite vrste stručnjaka, uključujući programere, producente, dizajnere, pisce i mnoga druga kreativna i umjetnička zanimanja. Očekuje se da će globalna industrija razvoja videoigara do 2025. godine doseći prihod od čak 300 milijardi dolara, što je čini jednim od najunosnijih i najbrže rastućih sektora svjetske ekonomije, rečeno je na današnjoj konferenciji „Igrama do karijere“ kojom je Algebra predstavila svoj novi prijediplomski studij razvoja računalnih igara.

Podršku pokretanju novog studija dao je i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike: - Upravo u tehničkoj školi Sisak školovanje završava prva generacija game developera, a iduće godine nam stiže i prva generacija iz Novske koja trenutno prolazi eksperimentalni program, tako da je ovaj studijski program pokrenut u pravom trenutku, poručio je Piletić. Dodao je kako je Ministarstvo u Zakon o audiovizualnim djelatnostima uvrstilo i gaming, s čime je omogućeno financiranje ovoj perspektivnoj industrijskoj grani, dok je HZZ svoj obol dao kroz program zapošljavanja u Pismo inkubatoru u Novskoj.

- Korak po korak došli smo i do visokog obrazovanja, industriju game developmenta shvaćamo ozbiljno i radit ćemo i dalje na tome da ona bude bolje pozicionirana u ukupnom hrvatskom gospodarstvu, izjavio je ministar.

Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebra, ustvrdio je kako više ne postoji hrvatsko tržište rada, budući da je Hrvatska utopljena u Europsku uniju i eurozonu.

- Tržište nam je danas cijela Europa, ali i svijet, što je posebno intenzivirano radom na daljinu, koji je za malu ekonomiju, kao što je naša, istovremeno i blagoslov i prokletstvo. Upravo zbog konkurentnosti na međunarodnom tržištu novi studijski program razvijamo i na engleskom jeziku, no moramo se zapitati kako te studente kasnije zadržati, jedno od rješenja je i program dugotrajnog boravka u zemlji. Trebamo se fokusirati i na veća tržišta izvan Europe, na Aziju, Afriku, Južnu Ameriku. Naša sudbina zasigurno je u pametnim industrijama, poput game developmenta, koje doprinose i rastu BDP-a i izvoza, poručio je Balen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:55