Izložba #myceramics2

Na to-do listu obavezno uvrstite posjet sjajnoj izložbi Nevije Barović Vukelić u Modusu

 Lucija Ocko/Cropix
Ovom izložbom Nevia razvija novi koncept, naglašavajući igru s plohom, pa tako nastaju reljefi, keramoskulpture, instalacije...

Nevia Barović Vukelić diplomirala je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Nakon kratkog rada u struci, zaposlila se kao profesorica stručnih predmeta, između ostalih, i projektiranja keramike, na Odjelu keramike Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Zagreb, gdje radi već gotovo 30 godina. Paralelno s pedagoškim radom, razvija i svoj opus kao dizajnerica keramike. Jučer se u Modusu (Tkalčićeva 48, Zagreb) otvorila njezina druga samostalna izložba naziva "#myceramics2", u kojoj ta umjetnica kroz svoje predmete naglašava neizbježan bliski odnos keramike i arhitekture, koji je u cijelom njezinom opusu vrlo izražen.

image

Nevija Barović Vukelić i Nina Fiolić

Lucija Ocko/Cropix

- Koristeći različite vrste gline i porculana, fascinirana sam mogućnostima reagiranja na njihovoj površini. Ta čudesna svojstva gline potaknula su me na stvaranje ploča (plitkih reljefa), kako bih tu mogućnost metamorfoze iskoristila za dobivanje različito strukturiranih površina. Korak dalje dogodio se dodavanjem novih elemenata ili boje, pa je tako nastala "glinena slika", dok savijanjem ploča nastaju keramoskulpture, kod kojih su moja povezanost s arhitekturom i sklonost geometriji, očiti - govori Nevia Barović Vukelić, i ne krije ponos oko otvorenja ove izložbe u Modusu. Kaže, za nju je to jedna lijepa priča, u kojoj se najbolje ogleda njezina dugogodišnja suradnja s Modusom. Naime, i prva samostalna izložba te umjetnice bila je upravo u prostoru Modusa.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

- Predivna ekipa iz Modusa uvelike mi je značila, i to ne samo kao velika podrška mojem radu, već i svesrdna pomoć pri postavljanju izložbe. Inače, Izložbu je u smislu vizualnog identiteta popratio mladi, ali već renomirani, dizajner Sandro Dujmenović - ističe N. Barović Vukelić, koju smo upitali i kako gleda na podatak da se "u posljednje vrijeme veliki broj kreativaca bavi keramikom". Naime, samo na hrvatskoj sceni ima ih popriličan broj, i svaki dan pojavljuju se i nova imena.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

- Da, ja to doživljavam kao da je keramika opet u modi. I sama sam iznenađena u kolikoj se mjeri u posljednjih nekoliko godina interes za keramikom intenzivirao. Ne samo da su se kreativci i umjetnici okrenuli glini kao materijalu izražavanja, nego je također sve više izražena želja šire publike za učenjem keramike kroz keramičke radionice i slično. Pozitivno je to - kaže Nevia Barović Vukelić, i nastavlja kako je za nju rad u glini (porculanu) prije sega duhovno, a potom izuzetno kreativno iskustvo, jer su mogućnosti koje taj materijal pruža bezbrojne. Kad je riječ o arhitekturi, tu Nevia, pak, najviše voli taj kreativni dio.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

- Rekla bih da mi rad u keramici pruža način izražavanja koji može sadržavati i neku "arhitektonsku estetiku", ali je tu put od zamisli do realizacije osjetno kraći - kaže.

Dizajnerske radove Nevije Barović Vukelić, odnosno većina njezinih kolekcija brenda ne-VI-a ceramics, mogu se kupiti u Modusu. Izložbu možete pogledati do 31. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 08:31