Imm Cologne i Maison&Object, Paris

Prostoria, noviteti na siječanjskim sajmovima

Hrvatski dizajnerski brend namještaja Prostoria 2017. godinu počela je predstavljanjem na nekim od najprestižnijih sajmova namještaja - Imm Cologne i Maison&Object, Paris.

Povijest ove mlade hrvatske tvrtke počela je 2010. godine u proizvodnim pogonima nedaleko od Zagreba, odakle je Prostoria dizajniranjem namještaja započela svoj put prema hrvatskim, a uskoro i stranim domovima. Veleprodajna mreža ove inovativne tvrtke znatno se proširila nakon predstavljanja kolekcija sofa, fotelja, stolaca i stolova na sajmovima u Kölnu, Parizu, Beču, Milanu i Stockholmu pa se danas namještaj Prostorije prodaje u 40 zemalja svijeta.

Prostoria je jedan od dobitnika Nagrade Red Dot za produkt dizajn 2015. godine. Upravo zahvaljujući svojoj beskompromisnoj kompetenciji i hrabrosti u inovaciji u srazu s najboljima (4929 proizvoda, 1994 sudionika, 56 zemalja) te je još jednom pokazala kako vrhunski rezultati i uspjeh mogu postati i hrvatska stvarnost.

Godina 2016. bila je vrlo aktivna za Prostoriju, prošlo je točno pet godina od prve probne proizvodnje u tvornici u Sv. Križu Začretju i sagradili su novi proizvodni pogon isključivo za obradu drva. Bio je to logičan korak s obzirom na činjenicu da su u protekloj godini svoj portofolio obogatili proizvodima izrađenim isključivo od drva.

Osim novih proizvoda i razvoja već poznatih, Prostoria je predstavila i novi katalog za 2017., čiju umjetničku direkciju i dizajn potpisuje Bilic_Muller studio kao i štandove na sajmovima Imm u Kölnu i Maison&Objet u Parizu, a koji odražavaju atmosferu kataloga uz korištenje ilustracija inspiriranih Prostorijinim proizvodima koje potpisuje Danijel Srdarev i tekstilnim instalacijama Ivane Zozoli.

Osim toga, na siječanjskim sajmovima su predstavili i novu kolekciju tkanina i koža. Zadržali su tkanine koje su se u dosadašnjoj praksi pokazale dobrima te su uveli mnogo novih za koje vjeruju da će im omogućiti izradu novih prekrasnih proizvoda za različite prostore. Kolekciju su podijelili u dvije osnovne kategorije, Home i Contract, u kojima se nalaze tkanine prilagođene specifičnim zahtjevima različitih projekata.

Novosti Imm Köln i Maison&Objet Pariz

Dobra stolica - Numen/ForUse

Numen/For Use dizajnirali su za Prostoriju još jednu vrlo važnu stolicu. Drvena stolica s mekim sjedištem. Jednostavna i dražesna.

"Tradicionalnu tipologiju drvenog stolca s rukonaslonima reinterpretirali smo karakterističnim 'lomom' geometrije prednjih nogu. Zaobljena geometrija tokarenih rukonaslona i naslona zrcali se u jastucima oblika leće. Primarno funkcionalni spoj nogu i poprečnih prečki sjedala ostavili smo geometrijski egzaktnim. Spojeve naslona i rukonaslona, koji korisnik neposredno taktilno doživljava, oblikovali smo prema načelima organskog pretapanja volumena. Upravo ti kontrasti “mekih” i “tvrdih” elemenata i spojeva čine karakterističan formalni jezik Dobre.“ Numen/ForUse

Dobra stolica bit će dostupna u hrastu natur, light ili crnom s velikim brojem tkanina ili koža za tapeciranja sjedišta.

Monk stolice i fotelje - Grupa

Obitelji Monk stolica i foteljica udahnut je novi uzbudljivi život kreiranjem metalnih baza u vidu skije ili sa 4 noge. S elegantnim metalnim bazama karakter Monk stolica i foteljica mijenja se i čini ih elegantnijima te prikladnijima za korištenje u drugačijim vrstama prostora. Metalne baze bit će dostupne u svim bojama iz Prostorijina kataloga.

Novi razvoj Polygon Oblique fotelje - Numen/ForUse

Polygon fotelja doživjela je svoju evoluciju te su je odlučili napraviti u lijevanoj pjeni, što im je omogućilo i neka poboljšanja oblika sjedala i naslona. Sada je još uzbudljivija, s oštrijim kutevima i dinamičnijom formom.

Match modularna sofa - Sanja Knezović

Već omiljena Match modularna garnitura obogaćena je novim modulima koji omogućuju luksuznije kompozicije za veće prostore. Riječ je o 2sjed s rukonaslonom, otokom i tabureom u većim dimenzijama. S tkaninama iz nove kolekcije, u pamuku ili vuni, vjerujemo da će ova sofa pronaći mnoge nove zaljubljenike.

Rhomb stolica - Simon Morasi Piperčić

Rhomb stolica osvojila je nagradu German Design Award za 2017. godinu. Kolekciji je pridružen stol u bojama iz palete namijenjene za stolicu s pločom od Fenix NTMa ili u masivnom hrastu.

Foto: Prostoria

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:18