Što će dominirati interijerima?

TOP PET IZ PARIZA Egzotika, ručni rad, razne teksture...

Na vodećem francuskom sajmu za unutarnji dizajn Maison et Objet naglasak je na “accessoriesu”, odnosno manjim komadima namještaja, detaljima za dom i uporabno-dekorativnim elementima, kao što su ogledala, jastučići, lampe, stolci i posuđe, a dobar dio namijenjen je i modnom dizajnu pa se tako moglo vidjeti dosta tekstila i umjetničkog nakita.

Ono što se moglo uočiti od trendova u uređenju doma, i dalje je zastupljena egzotika i tropski motiv, zatim ručne tehnike izrade te vintage. U trend dolaze i kombinacije raznih tekstura postavljenih jedna pokraj druge, čineći jedinstven objekt, od namještaja do ukrasnog pribora.


Od hrvatskih brendova u Parizu je bila prisutna Prostoria, a arhitektica Iva Šilović Grabovac ističe kako je i na ovom sajmu bio vidljiv utjecaj skandinavskog dizajna, ali je dosta bio zastupljen eklekticizam, na momente i kič.

U paviljonu 8 izlagali su veći luksuzni brendovi, mahom talijanski, a u manjem dijelu njemački i francuski, dok je najposjećeniji bio paviljon 7 posvećen suvremenom dizajnu. U njemu je veliki štand imala i Prostoria, što je privuklo značajan broj posjetitelja, naročito zato što su bili pozicionirani na crvenom tepihu, koji organizatori postavljaju predlažeći posjetiteljima što moraju obići.

- Sajam je obišao velik broj francuskih, španjolskih, portugalskih i američkih arhitekata, dizajnera interijera, agenata, distributera namještaja i drugih koji žele vidjeti nove trendove. To je glavna razlika između Kölna i Pariza. U Köln dolaze veleprodajni kupci koji gledaju robu koju će prodavati u svojim trgovinama, a projektanti dolaze u manjoj mjeri, dok su u Parizu projektanti i dizajneri interijera u direktnoj komunikaciji s izlagačima - kaže Iva Šilović Grabovac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 22:43