Ljetna poslastica: 100 posto hrvatska kuća!

D&D JOŠ SAMO DANAS na kioscima: Uz Nedjeljni Jutarnji kupite najčitaniji magazin o arhitekturi, dizajnu i stilu života

Rustikalna ljepotica na otoku Krku
 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Ovo će ljeto za sve nas biti pomalo neobično. Neki su već odgodili dugoiščekivana putovanja, ljetovanja, razne događaje, izlaske, druženja... Ipak, oni koji imaju priliku, zasigurno će se uputiti na Jadran ne bi li se malo opustili i napunili baterije. To ni približno neće biti odmor kakav su mnogi priželjkivali, ali u novonastaloj situaciji moramo biti prilagodljivi i brinuti se za svoje i tuđe zdravlje. No, to ne znači da ne možete uživati u svojem omiljenom štivu i primiti potrebnu dozu laganih, neopterećujućih tema.

Naime, bez obzira na to gdje ćete provesti ove vruće ljetne tjedne, pobrinuli smo se da vam ne bude dosadno. Ovaj vikend uz Nedjeljni Jutarnji izlazi magazin Dom&Dizajn, već godinama najčitaniji časopis o arhitekturi i dizajnu, uređenju doma i stilu života.

image
D&D

Prije svega podsjetit ćemo da smo i u doba najveće pandemije, za vrijeme "lockdowna", radili bez prestanka, tragali za zanimljivim temama, snimali, pisali... Sve se, dakako, dogovaralo iz udobnosti naših domova jer je kretanje bilo ograničeno, no naši su fotografi čak i tada profesionalno i hrabro odrađivali svoj posao. Bez njihove suradnje, to jednostavno ne bi bilo moguće. Na naše veliko zadovoljstvo i sreću, mjere su popustile, što smo odmah iskoristili, naravno, uz velik oprez i preporučeno ponašanje, kako bismo se raštrkali po cijeloj Hrvatskoj te posjetili lijepe kuće i stanove i u četiri oka razgovarali s vlasnicima, arhitektima i dizajnerima u želji da vam što zornije prenesemo njihova iskustva, savjete i ideje. I bez zadrške moramo reći da smo vam pripremili pravu ljetnu poslasticu!

image
Vodimo vas u Istru, u 100 posto hrvatsku kuću
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Za početak, vodimo vas u Istru, u 100 posto hrvatsku kuću, u kojoj je gotovo sve domaće proizvodnje ili porijekla. Riječ je o atraktivnoj rezidenciji koju potpisuje arhitektica Maja Bručić iz studija Lotus Architecti, a u kojoj su se spojili hrvatska arhitektura, industrija, povijest i umjetnost.

Na Krku smo pronašli obitelj Radić koja nam je prepričala kako je staru, zapuštenu kamenu kuću iz 1903. tranformirala u privlačnu, romantičnu, rustikalnu ljepoticu, podredivši ju hedonističkom načinu života i opremivši ju sa što više starinskih predmeta s početka 20. stoljeća.

image
Posjetili smo drvenu kolibu u Gorskom kotaru, u Hlevcima
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Bili smo i u Gorskom kotaru, u Hlevcima, gdje smo posjetili drvenu kolibu, odnosno ekološku, pametnu kuću za najam, čija je gradnja podsjećala na scene iz popularne emisije "Kraljevi drva". U njoj je, pak, gotovo sve ručni rad, od obrade trupaca koji su korišteni za gradnju do namještaja izrađenog od stoljetnog hrasta.

image
Mala kuhinja u stanu u Španskom
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Za temu broja ste inspirirali nas upravo vi. Proljetne mjesece koje ste proveli doma očito ste iskoristili razmišljajući što biste u svojim životnim prostorima mogli poboljšati, pa su tako na naš redakcijski mail stizali upiti i upiti o malim kuhinjama. Nismo dugo čekali, okupli smo tim stručnjaka kako bismo doznali osnovne smjernice za opremanje i uređenje minijaturnih kuhinja, a pronašli smo i primjere koji najbolje pokazuju kako iskoristiti svaki centimetar prostora i u samo dva, tri ili četiri kvadrata smjestiti sudoper, hladnjak, pećnicu, perilicu posuđa uz dovoljno velike radne površine i s dovoljno elemenata za odlaganje. Naravno, sve uz potrebnu funkcionalnost i estetiku.

image
Foto specijal - ljeto na balkonu
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Tu su i naše ostale rubrike. Za "made in Croatia" snimali smo Martinu Martin iz studija Planina, tutorijal nam ovaj mjesec donosi mlada DIY entuzijastica Ana Valjak, a "omiljeni kutak" nam je pokazala modna dizajnerica Mirna Mihoković. Ne želimo otkriti baš sve, stoga ne propustite D&D!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:19