Kakvo iznenađenje!

Drvena koliba iz 19. stoljeća

Nikada ne biste pogodili što se skriva u njezinoj unutrašnjosti!

Napuštena mala drvena koliba iz 19. stoljeća u Praz-de-Fortu, u švicarskom Orsièresu, dobila je novo ruho u sklopu projekta pod vodstvom tvrtke Savioz Fabrizzi Architects. Drvena koliba tijekom renovacije je srušena do temelja i ponovno sagrađena u šarmantnu kućicu od drva sa 84 četvorna metra. Smještena na padini i okružena zelenim brdima i predivnim krajolikom, izvrsno je mjesto za povlačenje u osamu, a pritom dovoljno veliko da u njoj možete uživati s obitelji i prijateljima. Izvana je kuća zadržala rustikalan izgled stare kolibe koji ne da naslutiti što se skriva u njezinoj unutrašnjosti.





Unutrašnjost je obložena svijetlim hrastovim daskama koje unose dojam sunčanog prostora. Kuća obuhvaća tri razine. U podrumu koji je izveden od betona privatni su prostori, odnosno dvije spavaće sobe i dvije kupaonice s tušem.

Na prvom katu su prostori za druženje koji uključuju dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju. Prepun svjetla, prostor je ugodan i topao. Nekoliko razina odvaja različita područja u prostoru, dajući svakom dojam samostalnosti. Tako je primjerice dnevni boravak na povišenju koje ga izdvaja od ostatka zajedničkog prostora. Prozori na nasuprotnim zidovima boravka propuštaju dovoljno prirodnog svjetla i stvaraju dojam otvorenosti prostorije, a moderni namještaj omogućuje prostoru da diše. Tijekom hladnijih, zimskih dana prostor se može zagrijati uz pomoć kamina koji postaje centar kuće oko kojeg se druži i uživa.


Kuhinja i blagovaonica na istoj su razini i čine cjelinu, a smještene su uz zid rastvoren velikim staklenim plohama koje propuštaju dnevnu svjetlost i omogućuju pogled na prirodu oko kuće. Osim klasičnim kuhinjskim elementima, kuhinja je opremljena kuhinjskim otokom u koji je ugrađen uski sudoper, a djeluje i kao prostor za doručkovanje. Blagovaonica je opremljena drvenim stolom i stolicama i nudi dovoljno prostora za ugodno druženje većeg društva.

Na najvišem katu je ured i još jedna spavaća soba s kupaonicom, kao i izlaz na usku terasu s koje puca pogled na okolinu. Kupaonice su uske i prekrivene sivim kamenim pločama pa svojim izgledom odskaču od ostatka kuće, a u sebi skrivaju tuševe. Možemo se zamisliti kako pijuckamo kavu i promatramo švicarske planine, a vi?







Izvor: HomeDSGN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:28