Inovativno uređen prostor

Ekskluzivno vas vodimo u Aperitivo bar

Zagreb uskoro dobiva novo cool mjesto koje će, sigurni smo, brzo postati omiljena adresa za sve željne dobre zabave, hrane i pića

Spojili su nespojivo te iz temelja preuredili interijer najvećeg bara u Hrvatskoj. Dizajnerski dvojac Robert i Martina iz studija IO DECOR ovim su projektom nadmašili sva očekivanja i već sada zasluženo dobili same pohvale struke i javnosti.

Aperitivo bar, u koji vas ekskluzivno vodimo, uskoro otvara vrata na adresi Vlaška 9, na Europskom trgu, u srcu Zagreba. Na površini od gotovo 600 četvornih metara tako će se sljubiti gastronomija, ugostiteljstvo i sva umijeća barmena. Podijeljen u četiri cjeline, Aperitivo bar ponudit će uslugu i proizvode za svakoga zaljubljenika u hedonizam, a ugostiteljstvo će poprimiti sasvim novu dimenziju uživanja. Osoblje bara, uz domaći školovani kadar, ima barmene iz Brazila, Španjolske i Argentine, a edukaciju koju su prošli prije rada garantirat će inovativnost u serviranju originalnih i jedinstvenih pića, kao i hrane.

RUČNI RAD

- Za interijer koji se prožima kroz cijeli prostor možemo reći sve, samo da nije originalan. U cijelosti je izveden kao jedan veliki ručni rad te sve komponente unutar interijera pomno su osmišljene prije same izvedbe, a savršenstvo je vidljivo u detaljima, izvedbi i originalnosti. Kada se krećete kroz prostor, na svakom koraku detalji, izvedba i originalnost plijene pažnju i golicaju maštu. Na samom ulazu dočekat će vas originalan open space shop s domaćim delicijama koje možete ponijeti kao suvenir ili kao take-out koktele, maslinova ulja, craft piva ili vina. Prostor shopa nikako ne odaje dojam kakvog uobičajenog dućana, već kao instalacija nekih eksponata unutar nekog muzeja moderne umjetnosti - pričaju dizajneri i dodaju kako će i zaljubljenici u koktele i dobra vina pronaći svoje mjesto u najvećem prostoru bara koji se proteže sve do restoranskog dijela.

Konceptualno slični, bar i restoran, a opet tako različiti udomili su više od 500 različitih rasvjetnih ručno rađenih tijela koja zajedno osvjetljavaju prostor bakrenim svjetlom. Topao i ugodan prostor presvučen u drvo i luksuzne tkanine omogućit će cjelodnevno uživanje u atmosferi dobrih ritmova DJ-a sve do kasno u noć.

VINSKA SOBA

- Nikako nećete ostati ravnodušni na najneobičniji detalj u prostoru, a to je bezvremenski stroj s različitim dimenzijama zupčanika koji se pokreću bez zaustavljanja svaki u svojem smjeru. Nezaustavljivi i konstantni prikazuju stalnu proizvodnju pozitivne energije koja pokreće dizajnere, kao i njihove investitore - ističe dizajner Robert Bajs te dodaje kako se nasuprot te mega instalacije smjestila ljuljačka koja podsjeća na ostatke nekog prošlog vremena te bezbrižno djetinjstvo, a u njoj će svoje mjesto naći svatko tko svoja uživanja i posebne trenutke ovjekovječuje na društvenim mrežama.

Restoranski dio uz nezaboravnu gastronomiju nudi jedinstveni pogled u vinsku sobu u kojoj će svaki zaljubljenik u vina ili alkoholna pića moći dobiti edukaciju i degustaciju kakvu nije dobio ni na jednome mjestu do sada. Uz grupne prezentacije vina, kapacitet vinske sobe može u jednom trenutku poslužiti za druženje, uz vine tasting, grupi do deset ljudi. Ugodni domaćini prezentaciju će začiniti domaćim suhomesnatim delicijama tako da će gosti vrlo brzo zaboraviti kako su trenutačno u vrevi centra Zagreba.

Najposebniji dio cijelog prostora je jedinstven i originalan cigar room. Trenutna nepoznanica u Hrvatskoj kao koncept zamišljen je kao mjesto druženja poslovnih ljudi i uživaoca u cigarama, kao i vrhunskim pićima. Zamišljen da posluži za poslovni sastanak, prezentaciju ili team building, prostor će se moći unajmiti za posebne prigode. Uređenje prostora malo je drugačije od ostatka bara i restorana, a odaje dojam luksuznog dnevnog boravka. U udobnim ručno rađenim foteljama i garnituri, kaminu na zidu i masivnim namještajem... prostorom dominira posebno dizajnirani vuneni tepih, kao i masivni dekori, a rasvjeta na stropu oduzet će vam dah. Uz veliku masivnu vitrinu s centralno smještenim TV-om nalaze se i dvije manje u kojima su smješteni popratni pribor za cigare te najveći ugradbeni humidor nama viđen do sada s pozamašnom listom originalnih cigara.

Nas je, naravno, zanimalo i kako je tekla adaptacija prostora, tj. kako je tekla priča o uređenju od samog početka, pa sve do ovog finalnog rezultata.

TAPETA

- Najteži dio cijele adaptacije bilo je uklanjanje nosive aluminijske fasade koja nam se protezala kroz oba prostora radi koje smo angažirali našeg stalnog partnera i stručnjaka za statiku. Od statičkog projekta do uklanjanja stijena već smo daleko odmakli s ostalim građevinskim radovima, kao i pripremama unikatnog namještaja, rasvjete, obloga zidova...

Osim postojećih podova, sve zidove i stropove u cijelosti smo promijenili, a iza zidova provukli smo u cijelosti nove instalacije. Izradili smo skladišne prostore te potpuno novu kuhinju s novim ventilacijskim i klimatizacijskim sustavom prilagođenim za cijeli prostor i ugostiteljsku djelatnost - komentira Bajs te otkriva kako je cijeli projekt od početka do kraja bio realiziran u samo 45 radnih dana.

- U istom trenutku ostali dijelovi interijera, poput namještaja, ručno su se izrađivali prema unaprijed zamišljenim nacrtima. Za većinu namještaja u interijeru zaslužna je također tvrtka IO DECOR, dok su se ostale komponente izrađivale u ostalim bravarskim, staklarskim i inim specijaliziranim radionama.

Posebnost cijelog prostora također je u pregradnim stijenama koje su preciznim nacrtima i savršenom preciznošću izrađene iz metala u kombinaciji sa staklenim stijenama. Dva glavna staklena zida od aluminijske stolarije u baru i restoranu od početka su nam radili velike probleme što se tiče koncepta i dizajna. Spretnom i domišljatom idejom, “obukli” smo ih u drvo i personaliziranu tapetu, a na pozicijama prozora izradili smo otvore koji su poslužili kao vitrine i police. Dodatnom rasvjetom unutar kocki vitrina, tj. polica dnevno svjetlo zamijenila je rasvjeta u noćnim satima - prepričava Robert Bajs.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:56