središnja Istra

Kamena ljepotica u mjestu Kringa

 

Iako im je stalna adresa u Zagrebu, supružnici Zec zaljubili su se u Istru prije 10-ak godina i to nakon učestalih odlazaka u Rovinj u posjet dragim prijateljima. Predivna Istra toliko im se zavukla pod kožu da su se odlučili tamo vjenčati pa je prije četiri godine u šarmantnom istarskom okruženju upriličeno romantično slavlje kakvo su priželjkivali. Nedugo nakon samog vjenčanja novopečenom paru Zec iznenadno se pružila prilika kupiti jednu oronulu starinu u mjestu Kringa u općini Tinjan u središnjoj istri, a sama se kuća nalazila svega petstotinjak metara od mjesta na kojem su organizirali svoje vjenčanje.











Oko 200 četvornih metara okućnice okružuje jednako toliko veliku kuću koju je trebalo u potpunosti renovirati kako bi se u njoj uopće moglo boraviti. Ubrzo nakon kupnje ove tužne ruševine započeli su prijeko potrebni radovi koji su trajali čak dvije i pol godine! Urušeni krov je obnovljen, a trošne drvene deke zamijenjene su betonskima kako bi se struktura cijele kuće dodatno učvrstila.





Skidanjem stare fasade radnici su došli do kamena koji se pokazao kao predivan detalj građevine. - Mogli smo se samo nadati da kamen skriven ispod fasade lijepo izgleda i da nećemo požaliti zbog te odluke. I nismo! – objasnila nam je Nataša Zec. Nakon pjeskarenja i fugiranja, godinama zanemarivani kamen jednostavno je zablistao, a cijela je kuća dobila sasvim drugu dimenziju i počela ponovno nalikovati na izvornu istarsku kuću.



Želja ovih supružnika od samog je početka bila zadržati tradicionalni duh istarskog sela pa tako ništa nisu ostavljali slučaju, nego su o svemu odlučivali uzimajući u obzir savjete o tome kako zadržati pravi istarski štih od svojih prijatelja Istrijana. Od kanalica na krovu do plavih škura koje su nezaobilazno obilježje sela središnje Istre, svi su detalji jednostavno sjeli na svoje mjesto, korak po korak, prostoriju po prostoriju. Sama je kuća stara preko 150 godina i njeni novi vlasnici nisu joj željeli oduzeti taj šarm pa su stoga dopustili tek minimalnu dozu modernizma u obnovi, a rezultat je i više nego fantastičan.




Materijal koji uvjerljivo prevladava u prostoru je kamen, a osim njega prisutni su i drvo i željezo, odnosno prirodni materijali koji su savršeno slažu. Odabir namještaja koji se danas nalazi u kući također je rezultat pomnog razmatranja. Naime, sam je namještaj nabavljen na razne načine i to tijekom cijelog razdoblja restauracije kuće. Dio je kupljen na putovanju u Nizozemskoj, dio je uzet iz stare kuće Natašine bake, nešto od namještaja sami su obnovili, a nešto su pronašli i na Hreliću. Vrijeme uloženo u pomno biranje pokazalo se kao najbolji način da se sve u kući uklopi u viziju koju su imali o njenom uređenju.









Vanjski dio kuće obilježava i bazen čija je boja usklađena s prepoznatljivim plavim škurama koje krase fasadu kuće, dok u unutrašnjosti kuće prevladavaju svježe, pastelne boje. Predivan primjer vraćanja duše jednoj porušenoj istarskoj starini!

Više informacija o najmu ove predivne istarske kuće potražite na poveznici.

Foto: Goran Šebelić / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:48