POGLEDAJTE VIDEO

Kuću koja ‘prkosi‘ gravitaciji gradili su bivši ovisnici i djeca koja su odustala od škole. Izgleda fascinantno!

 Printscreen: YouTube

Robert Harvey Oshatz mnogo je više od arhitekta. On je autor jedinstvenih objekata koji imaju upečatljiv odnos sa svojim prirodnim okruženjem, zbog čega ga se često naziva umjetnikom i mađioničarom - sjetimo se samo kuće na drvetu u prekrasnom šumovitom kraju Portlanda o kojoj se prije deset i više godina pisalo na sve strane.

Naime, Oshatz vjeruje da kuća treba odgovarati zemljištu i stanovnicima, što uglavnom rezultira futurističkim projektima. Takav je i njegov obiteljski dom koji naizgled prkosi gravitaciji, "lebdeći" iznad strmog obronka uz rijeku Willamette u gradu Lake Oswego u Oregonu.

Kirsten Dirksen, producentica i kreatorica sadržaja, ovih je dana na društvenim mrežama objavila video snimljen u Oshatzovom domu. Nju je kuća podsjetila na usidren svemirski brod, a Oshatz se prisjetio kako parcela isprva nije ni bila u prodaji jer su tadašnji vlasnici smatrali da je toliko strma da se na njoj ništa ne može sagraditi. Zbog toga su mu prodali zemljište za povoljan iznos, a onda je on "izvukao čarobni štapić" i pokazao da se može graditi. I to kako!

Osmislio je stambeni objekt ljevkastog oblika koji, smješten na uzbrdici, gledajući u krošnje stabala i ptice, pruža osjećaj lebdenja, poput ptice u zraku. Oshatz je cijeli projekt ranije već opisao kao "eksperiment s osjećajem".

Na najnižoj razini je mali studio, dvije dječje sobe su na srednjoj razini, gdje je i ulaz u kuću, dok je gornja razina rezervirana za obiteljska okupljanja uz veliki zajednički otvoreni prostor koji se sastoji od kuhinje, boravka i blagovaonice, pružajući spektakularan pogled na rijeku, obližnju planinu i izlazeće sunce. Na toj je razini i glavna spavaća soba.

Kirsten Dirksen je doznala i zanimljivu informaciju: kuću su gradili nekvalificirani radnici, odnosno djeca koja su odustala od škole i bivši ovisnici koji nisu imali nikakvog iskustva u gradnji. Što joj je Oshatz još ispričao, pogledajte u videu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:36