Odlične ideje

Ljubav, toplina i stil u 47 kvadrata: Optimizmom ispunjen životni prostor mlade poslovne žene

 TOM KUREK/
Stan se nalazi u potkrovlju jedne od stambenih zgrada u naselju Nowy Garnizonu i dizajniran je za mladu ženu i njezinu mačku

Projektiranje ovog stana od 47 četvornih metara koji se nalazi u središtu Gdanjska, u novonastaloj četvrti na području bivšeg vojnog garnizona, pružilo je puno radosti, dizajnerima iz Raca Studija. Osnova koncepta je sirova podloga na zidovima i betonskom podu, koja naglašava kontrastni šareni namještaj, meke teksture i lijepe detalje.

image
TOM KUREK/

"Svjesna klijentica s vrlo dobrim ukusom ukazala nam je puno povjerenje, što je rezultiralo stvaranjem ovog jedinstvenog interijera", tvrdi dizajner Michał Raca, koji vodi Raca Studio.

“Od vlasnice smo dobili dvije naizgled kontradiktorne želje. Stan je trebao imati betonski pod i trebao je biti topao, svjež i ženstven u isto vrijeme. Stoga smo se fokusirali na boje", prisjeća se.

image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/

Baza je bijela, a betonski, sivi pod je upotpunjen smjelim nijansama namještaja i dodataka. Zahvaljujući tome, unutrašnjost vibrira pozitivnom energijom, a istovremeno ne preplavljuje viškom podražaja. Pod je razlomljen trakom teraco pločica koja se proteže kroz cijeli stan do kupaonice gdje mijenja ton. Pod s uzorkom naglašen je crnom lajsnom.

"Sam kroj smo osmislili mi, posebno za ovaj stan", ističe dizajner.

image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/

Izvorni raspored pretpostavljao je malu funkcionalnu čajnu kuhinju u niši iza dimnjaka, pa je odmah donesena odluka da se ona transformira u kuhinju pune veličine. Os sobe obilježena je samostojećim namještajem u nježnoj ružičastoj boji, sa zadebljanim vrhom od terrazza. Niša je iskorištena za prostranu policu za knjige u kojoj se krije i hladnjak s intrigantnom prednjom stranom od palisander furnira te visoki teretni ormar. Niz niskih kuhinjskih elementa u blijedoružičastoj boji prekriven je debelom teraco pločom i otkriva tajne za koga je stan dizajniran - za mladu ženu.

image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/

Glavni element otvorenog dnevnog boravka je veliki hrastov stol koji je autorski projekt studija Raca sa šarenim, mekim i laganim Moroso i HAY stolicama. Iznad stola visi lampa Oaxaca koju je dizajnirao Michał Raca za brend Totem-Light.

"Riječ je o jednostavnoj formi koja se sastoji od glodanog vrha sa zaobljenim kutovima i dvije baze u obliku slova Y", objašnjava dizajner te dodaje kako ovakva forma čini stol i teškim i laganim u isto vrijeme, ovisno s koje strane ga gledamo.

U njegovoj neposrednoj blizini postavljene su četiri udobne, lagane stolice i klupa, a iznad nje je lampa dizajnirana u suradnji s Totem Lightom.

image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/

Bitan element koji je odredio smjer u kojem je išlo uređenje stana bila je slika Magdalene Peli koju je vlasnica zadržala iz prethodnog stana. "Iz nje smo preuzeli boje koje se ponavljaju u interijeru", kaže Michał Raca.

image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/

Ružičasta se pojavljuje u cijelom stanu, od dodataka do cijelih zidova. Ništa drugačije nije ni u kupaonici, koja je mješavina svih boja i tekstura koje se pojavljuju u ostatku stana.

Jedan od najzanimljivijih elemenata interijera je i zaobljeni ormar na ulazu koji krije iznimno važnu funkciju - mačji pijesak.

image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/
image
TOM KUREK/

Spavaća soba i kupaonica odvojene su valovitim ostakljenjem uokvirenim tankim čeličnim okvirima u boji pistacija. Zahvaljujući ovom rješenju kupaonica je ispunjena prirodnom svjetlošću koja dolazi iz spavaće sobe, što je u današnje vrijeme pravi luksuz.

"Kako bismo zadržali malo privatnosti, ovdje smo predvidjeli zavjesu zahvaljujući kojoj možemo učinkovito razdvojiti dvije prostorije", zaključuje dizajner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 05:00