naše gore list

Od Makarske do Stockholma: Spoj skandinavskog minimalizma i mediteranskog štiha

 Desire Harauzek
Desire je hardverska tehničarka koja je većinu svog života provela u Makarskoj, a sada se sa svojom obitelji nastanila u Švedskoj

Već dugi iz godina promatramo švedske interijere i jednostavno nam ih nikada nije dosta. Ljepota jednostavnosti, lakoća, prozračnost prostora i jedna posebna elegancija ugodnog života su se pokazale kao stil koji je svatko pokušao kopirati i još uvijek se tomu ne nazire kraj. Nebrojeno puta smo vam pisali o takvim interijerima u Hrvatskoj kojima je jedni cilj bio što bolje prenijeti taj stil u naše podneblje, ali rijetko kada smo to učinili obrnuto.

image
Desire Harauzek
image
Desire Harauzek

Danas vam donosimo priču o Desire i njezinom obiteljskom domu u Östertälju u Stockholmu. Naime, Desire je hardverska tehničarka koja je većinu svog života provela u Makarskoj, a sada se sa svojom obitelji nastanila u Švedskoj gdje živi posjednih šest godina. - Oduvijek me zanimao dizajn interijera i jedva sam čekala svoju priliku da sebi i svojoj obitelji uredim stan koji će odgovarati našim potrebama i odražavati moje želje i stil – govori nam na samom početku Desire.

image
Desire Harauzek
image
Desire Harauzek
image
Desire Harauzek

U prostoru od 76 četvornih metara smjestio se dnevni boravak, kuhinja, spavaća soba i dječja soba, kupaonica, walk in ormar, hodnik i balkon. Desire je sama kompletno uredila cijeli prostor stana počevši prije dvije godine, ali kako nam priznaje vjerojatno neće nikada ni završiti. - Uvijek volim nešto mijenjati i prilagođavati, tako da je to proces koji nikada ne prestaje, jednostavno se razvija s nama – priznaje nam vlasnica.

image
Desire Harauzek
image
Desire Harauzek
image
Desire Harauzek

Cilj cjelokupnog uređenja je bio stvoriti umirujući i organiziran prostor koji je lako održavati, a Desire je to postigla minimalističkim stilom uređenja koji je svojstven skandinavskim prostorima, a nama svima jako drag. Mali, ljupki zaokret se događa tamo gdje Desire unosi sitnice koje neodoljivo podsjećaju na Makarsku, odnosno mediteranski štih pa u svoj predivni interijer unosi detalje poput školjki, stablo masline, ružmarin i lovor te ih idealno kombinira s ostatkom uređenja.

image
Desire Harauzek
image
Desire Harauzek

Svaki kutak ovog stana jednostavno oduševljava, počevši od dnevnog boravka pa sve do dječje sobe koja svakako plijeni najviše pozornosti . Vlasnica nam otkriva kako su najveću prostoriju u stanu, onu od 20 metara četvorni, odlučili namijeniti svojim dvjema djevojčicama - Evelyn, 6 i Bella 3 godine.

image
Desire Harauzek
image
Desire Harauzek

Desire nije htjela da to bude samo prostor za spavanje, nego i mjesto za učenje i igranje te im je u sobu postavila i tobogan i ljuljačku kako bi ih potakla i na fizičku aktivnost. - Pitanje koje mi se najčešće postavlja je - zašto sam se odlučila za netradicionalnu dječju sobu čiji interijer nije jarkih klasičnih dječjih boja - ali ja smatram da je minimalizam čak i u dječjim sobama također pozitivna stvar jer se djeci lakše fokusirati, djeluje smirujuće na njih i olakšava im pospremanje – objašnjava nam Desire.

image
Desire Harauzek

Na samom kraju nam ne ostaje puno toga za reći, otmjenost ovog minimalizma možda je i nas uzela pa se bojimo da s nekoliko suvišnih riječi ne pokvarim dojam ovog doma kojeg ćemo rado kopirati i u svojim kvadratima. Desire pronađite i na Instagramu @little.nordics.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:42