Potkrovlje u Zagrebu

Od roh-bau tavana do potkrovlja iz snova

    AUTOR:
    • Projektni ured 4uHa

  • OBJAVLJENO:
  • 20.04.2017. u 07:33

Vodimo vas u potkrovlje uređeno do detalja za mladi par iz Zagreba!

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

 

Ovo je posebna priča. Priča o galerijama. I o posebnosti koju one unose u naše stanove.

Biti drugačiji je zanimljivo. Posebno. Upečatljivo.  Bilo da se  radi o  modnom izričaju, životnom stilu, odabiru specifičnih destinacija za odmor ili izgledu našeg doma, drugačije je uvijek dobrodošlo.

Kod uređenja vlastitih životnih kvadrata posebnost se može postići na bezbroj načina, no galerije su zasigurno pri vrhu tog beskonačnog popisa. Njihova je posebnost tim veća jer ih ne možemo primijeniti u svakom prostoru.

S druge strane, kada vam višak visine u prostoru to dopušta, šteta je ne razmisliti o opciji galerije u stanu.   Postoje dvije konkretne situacije u kojima  se one jako dobro uklope u naš dom.

U nuždi ili iz komoditeta

U prvom slučaju se, zbog manjka kvadrata,  sa galerijama stvara prijeko potreban dodatan prostor.  S druge strane,  otvorene prostore većih dimenzije se galerijama i dvostrukim visinama može jako jednostavno i  nenametljivo funkcionalno zonirati.  Imali smo priliku obogatiti galerijama i male i velike prostore.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potkrovlje prije i poslije

Danas vam donosimo projekt smješten u okolici Zagreba. Stan obiluje kvadratima, a što je za ovu priču još bitnije, i volumenom.  Nalazi se na posljednjem katu obiteljske kuće. U njegov jedinstven obujam  ulazi i samo potkrovlje, što ga čini izuzetno zanimljivim i vizualno primamljivim.  Tlocrtno je dnevna zona kompletno čista te nam je primarni zadatak bio zadržati otvoreni prostor, ali ga  istovremeno jasno zonirati. Stvoriti privatnost bez pregradnih zidova. I učiniti cjelokupan prostor skladnim.

 

Kao središnji dio dnevne zone stvoren je  drveni kubus koji krije brojna iznenađenja. Kombinacijom oplemenjene iverice svijetlih tonova i metalne potkonstrukcije osmišljen je volumen koji  sadrži čak pet različitih funkcionalnih zona.


 

Prvi dio kubusa pripada kuhinjskom prostoru. U njegovim su nišama  smješteni hladnjak, pećnica, mikrovalna pećnica, spremišni ormarići i ladice.

Druga stranica kubusa kombinacijom ladica, ormarića i polica nadopunjuje potrebe blagovaonskog stola, dok je nasuprot kuhinje smješten radni prostor.  Ovdje se kubus pretvara u police za knjige  što svojim oblikom prate galerijske stepenice. Sama galerija , obogaćena neizostavnim madracem i ukrasnim jastucima, služi kao dnevni prostor za opuštanje, čitanje knjige ili čak za romantično gledanje u zvijezde i slušanje kiše, pošto je smještena uz sam krovni prozor. Galerija je okružena zaštitnom mrežom kako bi se što bezbrižnije mogao odraditi i poneki popodnevni spavanac.

Kuhinja


Radna soba

 

Posljednje u nizu iznenađenja  jest spremišni kapacitet unutrašnjosti kubusa, gdje se nadohvat ruke nalaze sve kuhinjske potrepštine, namirnice i pokoja butelja dobrog vina. Povrh svega toga, ova izba odlično i brzo može sakriti dobri stari nered, koji je, uz nenajavljene posjete, čest gost topline obiteljskog doma.

Open space


Pogled odozgo

 

Nerijetko se s našim klijentima, prilikom  razrade projekata,  dotaknemo teme  galerija. I uvijek njim ukažemo na veoma jednostavnu činjenicu. Kako bi ona bila kvalitetna, efektna i korisna, mora biti komotna. Ako vam visina prostora  jedva dopušta zgurati se i zavući na taj „pijedestal“ stana,  vjerojatno ga nećete pretjerano često koristiti. Potrošit ćete vremena, truda i novaca, a zauzvrat nećete dobiti zadovoljstvo koje galerije inače pružaju. I osim što će, tako skučena, loše izgledati u prostoru, većinu vremena će profesionalno sakupljati prašinu. Prašinu koju ćete jako teško čistiti. U tim su slučajevima galerije apsolutno nepoželjne.

Ali u prostorima gdje se one mogu komotno izvesti, mi kažemo  zašto ne?

 

Svakodnevni život nam se sastoji od gledanja oko sebe, pred sebe, pored sebe, a  ponajviše u ekrane. Promijeniti točku gledišta i nadmorsku visinu je uvijek dobro za zdravlje, penjanje po stanu ,dokle god imamo snage i volje, je odličan kardio trening, a pogled iz galerijske perspektive je, kako nam javljaju s terena,  zaista fenomenalan.

 

Sljedećeg četvrtka nastavljamo u galerijskom tonu. Pokazat ćemo vam kako se sličan pristup galerijama  može uklopiti u nešto sasvim drugačije. Kako one mogu postati skladan i neophodan element  prostora za najam od niti 20 kvadrata.

Do tada vam šaljemo topli proljetni  pozdrav iz našeg ureda koji , na našu veliku žalost,  nema galerije.

Vaši arhitekti s Ribnjaka,

Tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili [email protected]

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite na zagrebačkom Ribnjaku 6.

Iz drugih medija

Izdvajamo