obnova dubrovačke ‘starice’

Istinska ljepotica u dubrovačkom arhipelagu

 

PROFIL

INFO: kamena kuća iz 15. stoljeća površine 200 m2 s okućnicom površine 2000 m2
LOKACIJA: dubrovački arhipelag
PROJEKT: Arhitektonski ured Antonio Zaninović i dizajnerski studio Rees Roberts and Partners
GRAĐEVINSKI RADOVI: stručnjaci iz Dubrovačkog Građevinskog Društva d.o.o.
VLASNIK: Peruanac situiran u Cape Townu

Tim stručnjaka i kreativaca s različitih strana zemaljske kugle potrudio se sačuvati što izvorniji izgled građevine koja datira iz 15. stoljeća, a opet je učiniti udobnim i modernim mjestom za miran odmor u potpunom skladu s njezinim okolišem.

Uvijek je zanimljivo čuti priču o obnovi starih dalmatinskih kamenih zdanja koja se voljom i upornošću vlasnika te stručnim znanjem i kreativnošću arhitekata pretvaraju u predivne i potpuno funkcionalne kuće za odmor protkane daškom starina. No, kada se glavni akteri takvog pothvata oko ruševine iz 15. stoljeća, koja se nalazi na jednom od dubrovačkih otoka, okupe s različitih strana svijeta, onda znate da slijedi jedna zaista posebna storija.

Vlasnik Peruanac u ovaj se otočić zaljubio još prije osam godina kada je ovdje počeo ljetovati, a konačno je odlučio i kupiti vlastitu kuću i urediti je uz pomoć arhitekta Antonija Zaninovića iz istoimenog arhitektonskog ureda te dizajnera iz nagrađivanog njujorškog studija Rees Roberts and Partners koje je već prije angažirao i za uređenje svoje kuće u Cape Townu.

Iako bi se po njegovu imenu i prezimenu reklo da je naše gore list, Antonio Zaninović samo je porijeklom iz Hrvatske. Njegov djed je, naime, tijekom Drugog svjetskog rata odavde migrirao u Čile, gdje se prije 42 godine Antonio rodio, a trenutačno živi i radi u Južnoafričkoj Republici. Kako kaže, odrastao je uz priče o djedovoj domovini, a kada je završio školovanje, počeo je posjećivati Hrvatsku, povezivati se s rođacima i konačno, od 2006., povremeno raditi na zanimljivim projektima, među kojima je i ovaj.

- Ne možemo sa sigurnošću utvrditi koja je bila originalna namjena ove kuće, no s obzirom na to da je blizu stare crkve, moguće da je ovdje čak bio samostan. Kuća se prostire na 200 četvornih metara sa 2000 kvadrata okućnice, a sadašnji vlasnik kupio ju je od jedne lokalne obitelji koja ju je gotovo 80 godina koristila kao vikendicu - objasnio je Zaninović.

Istaknuo je kako je glavni cilj renovacije bio što više ostati vjeran izvornom vanjskom izgledu građevine s minimalnim intervencijama na fasadi, dok je istovremeno težio stvaranju fleksibilnijeg i otvorenijeg tlocrta u interijeru s optimalnim odnosom na okolni krajolik pa je tako za sve građevinske radove angažirao stručnjake iz Dubravačkog Građevinskog Društva d.o.o. koji su sjajno obavili posao.

Obnova je tako obuhvaćala radove na vanjskim zidovima, postavljanje novog krova i potpunu izmjenu tlocrta kako bi se dobio otvoreni prostor.

- Najteži dio renovacije bilo je upravo zadržavanje vanjskih zidova u što originalnijem obliku sa svom njihovom patinom. Budući da nismo mogli koristiti modernu hidroizolaciju, jer bismo njome promijenili izgled starog kamena, morali smo to obaviti takozvanim injektiranjem, odnosno ubrizgavanjem smjese za zaštitu direktno u zid, što je bio vrlo dug i naporan proces - rekao je arhitekt.

U glavnom objektu sada se nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevna soba koje se protežu na ukupno 107 kvadrata i imaju pogled na bogato raslinje u vrtu te izlaz u dvorište. Posebno je zanimljivo da su dvije spavaće sobe, od 56 i 40 kvadrata, s en suite kupaonicama i garderobom, smještene u dvorišnim objektima. Jedan je nastao prenamjenom stare gusterne za vodu, a drugi je dograđen u istom stilu te se do njih dolazi opločenim stazicama kroz vrt u kojem su dizajneri iz studija Rees Roberts and Partners pomno rasporedili razno bilje, poput agave, ružmarina, lavande, bosiljka, mente ili peršina te brojne vrste cvijeća, među kojima irise, ruže, jasmin i bugenvilije, ali i stabla masline, naranče i limuna.

Podovi kuće prekriveni su pločicama od terakote ručno izrađenim u talijanskoj Umbriji ili, pak, originalnim kamenim oblogama, a kameni zidovi ožbukani su starinskim stilom venecijanske žbuke s integriranim pigmentom. Stropovi i krovne grede ručno su rađeni od drva starog hrasta, dok su prozori i vrata od ariša.

- Prostor u kojem se sada nalaze kuhinja i blagovaonica najstariji je dio građevine i nekada je služio kao pušnica što se jasno da zaključiti po tragovima dima na zidovima. Upravo iz tog razloga posebno smo se trudili zadržati ih u originalnom stanju, uključujući i puno tamniji ugao u kojem su nekada bili peć i dimnjak. To je mjesto na kojem se zaista može posvjedočiti starosti i povijesti ovog zdanja - naglasio je Zaninović.

S velikom pažnjom odabran je i namještaj koji je u nekim slučajevima rađen po mjeri baš za ovu kuću, a u drugima je doputovao iz antikvarijata i trgovina iz cijelog svijeta.

- Primjerice, u blagovaonici je stol dizajnera Beau Hollanda iz Atlante, uz kojeg su starinski stolci od drveta i špage. U dnevnom boravku kombinirali smo vintage fotelju nabavljenu u Parizu uz sofu rađenu po mjeri prema nacrtima našeg studija - pojasnila je Phoebe Harris iz studija Rees Roberts and Partners.

Iako je cijelo imanje od mora udaljeno samo 150 metara, pogled plijeni jedinstveni bazen pozicioniran unutar stare ruševine koja je pronađena prilikom raščišćavanja terena.

- Bazen je obrubljen kamenim blokovima koji su iz razdoblja splitske Dioklecijanove palače, a iz njega puca fascinantan pogled na more i okolne otoke, zbog kojeg smo ga upravo ovdje i pozicionirali - zaključila je Harris.

Foto: Scott Frances

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 15:32