Cool mjesto

Restoran pizzeria 4 kantuna

Interijer čije uređenje priča o bogatoj zadarskoj povijesti

IME: Restoran pizzeria 4 kantuna
LOKACIJA: Varoška 1, Zadar
UREĐENJE: Wanda design, Lada Sega i Borka Širola
KONTAKT: wanda-dsgn.hr

Prostor nekadašnjeg najstarijeg gradskog fast fooda nanovo su osmislile dizajnerice opatijskog studija Wanda design, Lada Sega i Borka Širola, a njime sada dominiraju ekološki materijali poput željeza, drva i kamena te podovi od mikro betona

Na frekventnoj lokaciji zadarskog Poluotoka, na mjestu nekadašnjeg najstarijeg fast fooda u gradu Nane, otvoren je novi, moderni i jako lijepi restoran naziva 4 kantuna. Vlasnici Vinko Smokrović i Dalibor Mijolović na početku su ove priče sami sebe zapitali - "Kako smjestiti 5 tisuća godina povijesti Zadra u dvjestotinjak kvadrata?". I od te rečenice krenula se razrađivati interijerska priča koja je završila na najljepši mogući način - divnim, ugodnim i udobnim mjestom koje je u kratkom roku podjednako zaintrigiralo lokalce i strance.

- Rezime široke i prebogate povijesti grada osmislile su dizajnerice opatijskog studija Wanda design, Lada Sega i Borka Širola, kroz interijer ovog novog restorana - ponosno ističu vlasnici.

Povijesne fragmente gosti mogu uočiti na velikoj tapeti rađenoj po narudžbi na kojoj su Napoleon, dio biblijskog teksta, venecijanski lav, ali i zanimljivi tlocrt crkve Sv. Donata

Ugodnim i toplim prostorom dominira velika custom made tapeta s motivima povijesti Zadra: našao se tu tako Napoleon, dio biblijskog teksta, kip božice Minerve, venecijanski lav, ali i tlocrt vjerojatno najzanimljivije crkve u Hrvata - one Sv. Donata. Povijesne fragmente gost uočava i na ukrasnim tanjurima koji su napravljeni prema zamislima dizajnerica, a prikazuju povijesne elemente od glagoljice, ulomaka kartografije, različitih arhitektonskih elemenata, koji su na tanjure printani.

- Jedan od temeljnih koncepta kojim se koriste dizajnerice, a koji prožima cijeli prostor jesu ekološki materijali, željezo, drvo, kamen i mikro beton kao specifična tehnika stvaranja podne obloge. Boje koje dominiraju prostorom su, pak, bež, smeđa te blago zelenkasti i sivi tonovi. Elementi zadarske povijesti očituju se kroz nosive stupove i stilizirane rozete, kroz dominirajuću tapetu, a u interijer su implementirane i restaurirane komode u secesijskom i alt deutsch stilu - objašnjavaju vlasnici.

Svi stolovi kao i sjenila rasvjete rezultat su produkt dizajna Wanda designa, a u cijelom prostoru nema umjetnih materijala. Voskanje, boje na bazi vode, drvo, ručno oslikane pločice samo su jedan dio koncepta uređenja čiji je cilj bio jedan - prikazati bogatstvo Zadra. Za vizualni identitet 4 kantuna zaslužna je Borka Širola.

- Kao finalna točka na 'i', i zaokruživanje priče u stilu Mediterana, na svakom se stolu nalazi začinsko bilje, a svoje su mjesto tu našle i nezaobilazne masline te stablo limuna.

Foto: Luka Gerlanc/Hanza Media i privatni album

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 21:21