Mali stanovi

Stan od 11 m2 za kratkoročni najam u popularnom kvartu. Ovako se to radi!

 © JORDANA SCHRAMM/
Maksimalni minimalizam u Berlinu: kako učinkovito dizajnirati male stanove? Odgovor potražite ovdje

Projektiranje malih stanova zahtijeva mnoštvo pametnih trikova, poput ovih koje koristi studio.kejo u ovom jednosobnom stanu od jedanaest kvadratnih metara u Berlinu.

Nedaleko od kanala Landwehr u berlinskom Kreuzbergu smjestio se mali rezidencijalni apartman na cca 11 četvornih metara koji je prilagođen potrebama putnika na kratkom odmoru. Zahvaljujući optimalnom tlocrtnom dizajnu uz pomoć po mjeri izrađenih stolarskih okova, sve namjene smještene su na vrlo malom prostoru. Studio.kejo ​​je osmislio koncept, dizajn interijera i planiranje te preuzeo vođenje projekta.

image

U velikim gradovima gdje je potražnja za životnim prostorom velika, potrebni su inovativni koncepti stanovanja. Ovdje se mala kuhinja mikro-apartmana savršeno uklapa ispod stubišta.

© JORDANA SCHRAMM/
image

Čak i vapnena žbuka Kreadiano ima različite funkcije: štiti zidove, upija vlagu i filtrira zrak.

© JORDANA SCHRAMM/

„Našim konceptom dizajna želimo pokazati da život u malim stanovima svakako može biti udoban i funkcionalan“, kaže Kerrin Wendtland, koja je s Joanom Schröder 2022. godine osnovala studio.kejo. "Prije renoviranja stan je bio iznajmljen na Airbnbu. Ali sa standardnim namještajem prostor nije bio optimalno iskorišten", dodaje. Nakon gotovo tri godine neprekidnog iznajmljivanja i brojnih gostiju, dom i namještaj pretrpjeli su veliku istrošenost, pa su vlasnici iskoristili renoviranje usmjereno na izdržljivost i održivost materijala.

image
© JORDANA SCHRAMM/
image

U ovom mikrostanu u Berlinu sve ima svoje mjesto: stolarski okovi su milimetarski precizno prilagođeni prostoru i ispunjavaju nekoliko funkcija: mali tabure dio je stubišta, kao i radni stol koji služi i kao stol za blagovanje.

© JORDANA SCHRAMM/

Puno skladišnog prostora i funkcionalnog namještaja

"Apartman se iznajmljuje na Airbnbu za najviše dvije osobe. Stoga je bio potreban visok stupanj fleksibilnosti kako bi se udovoljilo što većem broju potreba gostiju i zadovoljili njihove različite zahtjeve", objašnjava Joana Schröder. Unatoč maloj površini, raspoloživi prostor može se maksimalno iskoristiti namještajem po mjeri. "Izazov je bio stvoriti dovoljno prostora za potpuno funkcionalnu kuhinju, kupaonicu s tušem, blagovaonicu i dnevni boravak, kao i ugodan prostor za spavanje. Osim toga, bilo je važno integrirati dovoljno rješenja za odlaganje posteljine i ručnika, ključnih za iznajmljivanje", kaže Kerrin Wendtland.

image
© JORDANA SCHRAMM/
image

"Shvatili smo da nije uvijek riječ o veličini životnog prostora, već o tome kako ga dizajniramo i koristimo", kaže Joana Schröder.

© JORDANA SCHRAMM/
image
© JORDANA SCHRAMM/

Svaki kvadratni milimetar je iskorišten

Multifunkcionalnost je čarobna riječ: preko stubišta gosti ne samo da ulaze u spavaću sobu u potkrovlju, već duge stepenice služe i kao radno mjesto i blagovaonica. Sve je zaokruženo tabureom koji pomaže i pri silaženju s gornjeg dijela, a budući da je samostalan, može se postavljati po potrebi. Ispod spavaćeg dijela nalazi se prostor za kompaktnu kupaonicu s umivaonikom, tušem i WC-om. Mala kuhinja s hladnjakom, sudoperom, policama i ladicama ispod stepenica pruža sve što posjetiteljima treba. To je moguće zahvaljujući stropovima stare zgrade visokim 3,20 metara.

image

Kombinacija minimalističkog dizajna, prirodnih materijala i promišljenog korištenja prostora stvara kuhinju čistih linija koja ima za cilj pružiti stanovnicima osjećaj ravnoteže i priliku da napune baterije za cijeli dan.

© JORDANA SCHRAMM/
image
© JORDANA SCHRAMM/

Izdržljivi i održivi materijali

Moto projekta bio je “trajno i održivo”. Tako je studio radio s epoksidnom smolom temeljenom na obnovljivim sirovinama za pod, "kao što su oni koji se koriste u industrijskim skladištima s velikim opterećenjem", objašnjava Joana Schröder. "Na zidovima je korištena mineralna vapnena žbuka. Zahvaljujući svom prirodnom svojstvu upijanja vlage iz zraka, pa čak i filtriranja onečišćenja, jamči posebno zdravu i ugodnu unutarnju klimu. To je bilo posebno važno s obzirom na brojne elemente koji proizvode vlagu u ograničenom prostoru, kao što je kuhinja, tuš i prostor za spavanje.

image
© JORDANA SCHRAMM/

Paleta boja čini stan većim

Prema riječima dizajnera, njihov monokromatski izbor čini prostor većim, prozračnijim i općenito skladnijim. "Dosljedna shema boja stvara čistu, minimalističku estetiku koja mikro-stan pretvara u ugodno i mirno utočište", kaže Kerrin Wendtland. No, arhitekti ne mogu zamisliti život u samo jedanaest četvornih metara: "Nedvojbeno postoje ljudi kojima bi ovaj prostor dugoročno bio dovoljan. Vlasnik bi se, primjerice, rado doselio ovamo nakon završetka obnove. Za mene, životni prostor znači i mogućnost neprestanog izmišljanja sebe unutar četiri zida i mogućnosti doživljavanja vlastite kreativnosti: jedanaest četvornih metara nije dovoljno prostora za igru."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 16:49