Yugodom

Danas vas vodimo u genijalni Yugodom!

Jeste li čuli za Yugodom, retro stan za najam tijekom kratkog boravka u Beogradu? Ako niste, svakako pročitajte ovaj članak jer ideja je genijalna. – Yugodom je istodobno i stan za goste i svojevrstan boravišni muzej, jedinstvena i autentična umjetnička zbirka dizajna namještaja i dekoracija za uređenje doma iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U stilu tog perioda najviše se ističe prepoznatljiv danski namještaj.

SFRJ je imala svoju dostojnu interpretaciju i produkciju namještaja tog perioda kroz razgranutu i razvijenu drvnu industriju. Sve one fotelje, komode, vitrine i lampe za kojima je danas, uglavnom kod mladih, pomama u Hrvatskoj i Srbiji dominiraju u Yugodomu. Iako je estetika jugoslavenskog namještaja i industrijskog dizajna konceptualna okosnica ovog prostora, bitno je naglasiti da je Yugodom i svojevrsna kronika jugoslavenske svakonevnice.

Konceptualna okosnica ovog mjesta je estetika

jugoslavenskog industrijskog dizajna

Izbjegli smo ideologiju, kult ličnosti i slične deplasirane reinterpretacije kulturnog naslijeđa SFRJ i prednost dali primarno estetici i dizajnu ali i, bitno je napomenuti, i duhu tadašnjeg životnog stila kroz kinematografiju tog perioda, filmske plakate, goblene, razglednice, ploče, audiokasete, knjige, časopise, posuđe – priča mladi lokalni umjetnik i dizajner Mario Milaković, inače autor projekta Yugodom i dodaje kako su posebno ponosni što se nalaze na sjajnoj lokaciji u gradu – Dorćolu, i to u samom njegovu središtu. Točna adresa je Ulica Strahinjića bana s drvoredom platana, iza ugla je kultna Skadarlija, a prekoputa, prepuna života, Bajlonijeva pijaca.

Dopunjavanje kolekcija

Yugodom je zapravo prostran stan koji se nalazi u vojnoj zgradi iz 60-ih godina građenoj za potrebe tadašnje elite JNA. Mario Milaković je više od godinu dana vrijedno tragao i predano sakupljao autentične komade nameštaja i razne druge predmete iz razdoblja SFRJ. Kao izvori su mu, kaže, poslužili tavani i podrumi prijatelja i poznanika, prijatelji s Dorćola, prodavaonice polovnog namještaja, antikvarijati, buvljaci, online trgovine itd.

Komadi su uglavnom pronalaženi u Beogradu, ali su stizali i sa sjevera i juga Srbije, a nešto je došlo čak i iz BiH te Hrvatske. – Bitno je naglasiti da Yugodom nije konačna postavka i da mi kontinuirano i dozirano dopunjujemo našu kolekciju, strogo vodeći računa da ne ugušimo i ne prenatrpamo prostor jer je ovo prije svega stan za iznajmljivanje i služi da bi se u njemu boravilo pa vodimo računa da je našim gostima ostavljen prostor i čiste površine u stanu za odlaganje njihovih stvari i ugodan boravak.

Estetika nam je bitna, ali su nam funkcionalnost i udobnost jednako važni. Budući da svake nedjelje u prostor ubacujemo nešto novo, baš prošli tjedan došli smo u posjed sjajnog seta bijelih šalica s plavom crtom, koje su bile i ostale simbol jugoslavenskog ugostiteljstva. Sada će naši gosti moći piti bijelu kavu ili čaj iz njih, baš kao što je bilo nekada – priča Mario i napomije da su sobe tematski uređene, tj. svaka nosi naziv po filmu iz neke dekade.

Samo za Bebu Lončar

Tako postoji spavaća soba koja se zove “Ljubav i moda” i koja je posvećena istoimenom filmu s kraja 60-ih godina s Bebom Lončar, poznatom beogradskom glumicom. Zatim je tu i master spavaća soba “Misterije organizma”, nazvana po kultnom filmskom ostvarenju Dušana Makavejeva iz 70-ih. Ta je soba posvećena filmovima koju su bili zabranjeni u tom razdoblju.

Čista nostalgija

– Imamo dnevnu sobu koju smo posvetili komedijama iz 80-ih godina i gdje centralno mjesto zauzima legendarna Milena Dravić i soba nosi naziv po filmu ‘Nije lako sa muškarcima’ – otkriva Mario, koji ima puno razloga biti zadovoljan svojim Yugodomom. Gosti koji su boravili u stanu hvale ga samo superlativima. – Nerijetko čujemo od gostiju da se nisu prvo raspremili i istuširali, nego su prvo proveli pola sata ili čak sat samo razgledavajući interijer i uživajući u njemu.

Najviše gostiju imamo iz zapadne Europe, ali i iz regije, uključujući i Hrvatsku, naravno, kao i iz daleke Amerike i Australije. Imali smo goste i iz afričkih zemalja, Južne Amerike i Azije. Zanimljivo je što od svih njih, bez obzira otkud dolaze, dobivamo jedan te isti komentar, nevezan za to je taj netko iskusio život u SFRJ ili ne, a to je da im svima Yugodom budi neki sentiment prošlih vremena i podsjeća ih na dom u kojem su proveli dio svoje povijesti – zaključuje Mario Milaković.

Yugodom možete pratiti na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu, a ako želite biti njihov gost možete im se obratiti na broj +381659846366 ili pisati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 09:57