Homage Davidu Bowieju

ZVJEZDANA PRAŠINA Ovogodišnji božićni kutak Mattea Cetinskog

Dizajner Matteo Cetinski potkraj godine prisjetio se preminulih glazbenih legendi, a njegov bor s pticom koja odnosi nakit u nebo simbolizira odlazak velikog Davida Bowieja.

Za svakog ljubitelja glazbe 2016. bila je vrlo specifična. I tužna. Baš kao i za dizajnera Mattea Cetinskog, koji se potkraj godine, razmišljajući o nadolazećim blagdanima, prisjetio svih umjetnika koji su nas napustili, poput Princea, Leonarda Cohena i Davida Bowieja, odnosno njegovog prepoznatljivog alter ega Ziggyja Stardusta u čijem je imidžu bila dominantna narančasta boja, a simbol munja iscrtana na licu.

Upravo te elemente Matteo je preslikao u ovogodišnji božićni kutak u kojem dominira bor obojan narančastom akrilnom bojom s ukrasima u obliku munja. Tu je i crna vrana u letu, koja "odnosi" sav nakit bora u nebo, što simbolizira odlazak tog velikana s ovoga svijeta.

- Iako je moj dizajnerski pristup taj da nemam samo jedan rukopis, odnosno radim u svim stilovima prilagođavajući se estetici klijenta te onome što sam prostor diktira, moj osobni estetski svijet ipak nije toliko šaren. Moj bi bor bio bliži, recimo, senzibilitetu Leonarda Cohena gdje bi prevladavala crna boja - smije se Matteo kojemu realizacija ovogodišnje božićne vizije, usput rečeno, nije tekla glatko. Naime, imao je trodnevnu muku s borom koji je upijao slojeve akrilne boje.

- Boju smo nanijeli kompresorom, no sljedeće nas je jutro opet dočekao zeleni bor. Bili smo u čudu, a tek kasnije shvatili da je bor upio svu boju. Nakon toga smo nanijeli još jedan sloj koji se samo djelomično upio, da bi naposljetku treća ruka konačno bila željenog intenziteta. Nakon ovog iskustva moja bi preporuka bila da se prvo nanese sloj prozirnog laka koji bi zatvorio pore bora, a tek nakon toga sloj akrilne boje - savjetuje i dodaje kako je simbol munje tiskao na ljepljivu bijelu foliju te aplicirao na crni deblji papir. Nakon toga ih je izrezao te na bor aplicirao silikonskim ljepilom. Potom je uslijedilo kićenje neutralnim tamnosmeđim kuglicama koje služe za sjaj u dubini grana, dok je šarenim trakama naglašena dinamika kretnje prema gore, koju diktira vrana u letu.

Za zimski ugođaj poslužio je Mirko Di Matteo Designs 'Yeti' kovčeg, koji je dao mekoću i toplinu prostoru te stvorio “cozy” ugođaj.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:11