ADAPTACIJA ZAGREBAČKOG STANA

Sve što trebate znati o preuređenju stana doznajte iz ovog primjera

Punih šest mjeseci pratili smo preuređenje jednog zagrebačkog stana i saznali na što obratiti pažnju prije kupnje odgovarajuće nekretnine, koje ugovore potpisati s majstorima prije radova, koje sve faze obuhvaća adaptacija te koliko sve to košta

Na pitanje koliko košta adaptacija stana nema strogo definiranog odgovora. Ponekad je potrebno uložiti 200, a ponekad 500 ili čak 1000 eura po kvadratu. Pravila nema. Svaki prostor zahtijeva individualna rješenja, baš kao što su i želje vlasnika svaki put drugačije. No, kako si onda predočiti što uključuje i koliko košta adaptacija jednog prosječnog stana? Ne brinite, za to smo se pobrinuli mi.

Naime, šest mjeseci smo pripremali dosad najopsežniju, najdugotrajniju i najdetaljniju temu! Glavni akteri? Obitelj Janković, ekipa iz tvrtke Izgradnja Bolanča i, naravno, mi. Lokacija? Zagrebački Maksimir. Zadatak? Kompletna adaptacija stana površine 75 kvadrata. Rezultat? Jedan veseli, šareni stan u potpunosti prilagođen vlasnicima, ali i odličan primjer kako transformirati neodržavan stan star 50 godina. No, da pojasnimo. Maja Janković i njezin suprug su bračni par koji je započeo potragu za svojim savršenim domom. Za pregled potencijalno prihvatljivih nekretnina i procjene ulaganja angažirali su tvrtku Izgradnja Bolanča.

- Dogovorili smo pregled pet stanova, od toga dva novogradnje i tri starogradnje s potrebnom kompletnom adaptacijom. U obzir smo uzeli sve želje investitora vezano uz lokaciju i tlocrtni raspored stana i svaku nekretninu tehnički pregledali od podruma do krova, što uključuje pregled garažnih mjesta, komunikaciju prometnica, ima li igrališta za djecu, kvalitetu pročelja zgrade i krovišta, hidroizolaciju... - prepričava Antonio Bolanča.

Kako bi bili sigurni da ne kupuju "mačka u vreći", i stanovi su pregledavani vrlo detaljno, od tlocrta, orijentacije i otvora, visine stropova, parketa, zidova... Pregledani su i stanovi iznad i ispod, kako bi se provjerio prijenos zvuka.

- Stanove smo ocjenjivali od 1 do 5. Uglavnom su nas ljudi čudno gledali - smije se Antonio. Odabir se sveo na stan od 75 kvadrata s lođom od 7,5 kvadrata u zgradi iz 70-ih godina. Uslijedio je idejni projekt, konzultacije te njegova izvedba.

Maja nam odmah na početku iskreno priznaje da nije vidjela neki potencijal stana, ali ističe kako je ekipa iz Izgradnje Bolanča razmišljala tri koraka unaprijed i odmah predložla staklenu stijenu i open space dnevnu zonu s kuhinjskim otokom, što je i bila prvotna želja vlasnika.

Dakle, ulaskom u stan s lijeve je strane open space gdje su dnevna soba, kuhinja i blagovaonica, s izlaskom na balkon. U desnom dijelu su dvije spavaće sobe. Odmah kod ulaza nalaze se kupaonica i WC. Prvi dojam? Jedan veseli, šareni stan. No, on nije tako izgledao na početku. Donosimo sve faze preuređenja i praktične savjete koje biste trebali uvažiti planirate li preuređivati svoj životni prostor.

PRIPREMA PRIJE RADOVA
  • * Pregled kompletne tehničke dokumentacije iz gradskog arhiva kako bi se projektanti i izvođači upoznali s konstrukcijom i položajima glavnih vertikala te sukladno tome napravili par tlocrtnih rješenja.

  • * Nakon odabira tlocrtnog rješenja dogovaraju se pozicije svih potrebnih instalacija (voda, struja + rasvjeta, centralno grijanje) te budućeg namještaja.

  • * Zajednički obilazak trgovina sa sanitarijama, keramikom, parketima, rasvjetom... Unaprijed se odabiru elementi koji su višeg cjenovnog razreda i koji će biti dominantni u prostoru te oni manje bitni investitorima.

  • * Rezerviraju se i plaćaju elementi kako ne bi kasnili termini isporuke robe koja nije na lageru.

  • * Izrađuje se ponudbeni troškovnik, potvrđen od strane investitora, i ugovoreni troškovnik koji će biti konačan u smislu izvantroškovničkih radova. Na temelju ugovorenog troškovnika izrađuje se precizan dinamički plan plaćanja i ugovor u kojem su definirane sve platne situacije. Naime, investitor prema dinamičkom planu točno zna kada se i koji radovi izvode te koliko traju, a dan prije svake platne situacije rade se koordinacijski sastanci na gradilištu kako bi se provjerilo je li sve rađeno kvalitetno i prema dogovoru.

IZRAČUN CIJENE

Bez kvalitetne izmjere, vađenja uzoraka u predmetnoj nekretnini, upoznavanja postojeće nekretnine s nacrtima iz doba gradnje, izrade kompletne projektne dokumentacije i odabira svih ugradbenih elemenata ne postoji točan izračun! Iako u ovom stanu nije obuhvaćena izrada projektne dokumentacije koju izrađuju arhitekti ili dizajneri interijera, kao ni mišljenja i rješenja ovlaštenih statičara, cijena ovisi o mnogo detalja. Za početak, o konstrukciji zgrade. Zahvati u zgradama novogradnje i starogradnje uvelike se razlikuju.

- Adaptacija u zgradama koje su građene davno ima puno više zahvata nego u zgradama novije generacije. U prošlim vremenima kvaliteta materijala bila je lošija i postojao je manji izbor tehničkih rješenja pa bi ljudi, žele li adaptirati takve stanove, trebali biti upozoreni na puno veće iznose koji ih očekuju. Primjerice, pri adaptaciji stana u zgradi iz 1890., kako bi se sanirali podovi koji su uglavnom rađeni od drvenog-grednog skeleta, treba izvoditi zahtjevnije radove nego na zgradi koja je rađena od armirano-betonske konstrukcije.

Postoje različita tehnička rješenja koja se razlikuju cijenom. Postavljaju se pitanja treba li drvenu konstrukciju (podove) ojačati armirano-betonskim gredama upuštenim u nosive zidove, čeličnim ojačanjima, kombinacijom arm-betona i različitih vrsta lijevanih profila ili ih 'samo' izravnati i obložiti suhim i laganim sredstvima sanacije.

Za svako doneseno tehničko rješenje potrebno je izraditi detaljnu procjenu troškova. Kako bi se uopće pristupilo takvim radovima, sve postojeće slojeve stare konstrukcije potrebno je iznijeti iz stana (uključujući pregrade koje se ruše ili se probijaju otvori u nosivim konstrukcijama pa su potrebna ojačanja za preuzimanje opterećenja), sav taj otpadni materijal u zbijenom stanju potrebno je iznijeti u rastresitom stanju koje je do 30 posto većeg volumena pa kada tome dodate da zgrade tih godišta nemaju lift i sve se mora iznositi ručno ili postavom vertikalne dizalice i tube, da se takvi objekti nalaze uglavnom u staroj jezgri grada gdje je komunikacija vozilima (pogotovo transportnim) ograničena, gdje su parkirališne zone vrlo skupe ili ne postoje jer je pješačka zona, kada shvatite da svaki krivi udarac ili izlijevanje može prouzročiti ogromnu štetu, cijena se vrtoglavo penje - pojašnjava Antonio Bolanča.

Demontaža i instalacije
POČETAK RADOVA

Radovi su počeli eliminiranjem svih starih instalacija, demontažom svih ugradbenih elemenata, rušenjem pregradnih zidova, proširenjem vanjskog zida za ugradnju velike staklene stijene te sortiranjem otpada.

Uslijedila je demontaža svih postojećih podnih obloga i stare dotrajale cementne glazure kako bi stan zadržao istu visinu nakon izrade novog "plivajućeg poda". Koliko je to posla i otpadnog materijala najbolje potvrđuje podatak da je iz stana izneseno čak 16 kubičnih metara otpada, plus sav stari namještaj i stolarija, koji su deponirani na gradski deponij.

STRUJA, VODA I GRIJANJE

Sve instalacije izrađene su prema novoplaniranim pozicijama, a većim dijelom polagane su kroz podove. Instalacije u zidovima pažljivo su se izvodile kako se postojeća žbuka ne bi dodatno oštetila. Nakon ugradnje instalacija dovoda i centralnog grijanja ugrađeni su manometri koji su do ugradnje sanitarija i grijaćih tijela pokazivali tlak u sistemima, kako bi majstori bili sigurni da nigdje nisu oštećeni.

Što se tiče elektroopreme, ona je izrađena modularno kako bi sve potrebne utičnice i prekidači zauzimali što manje mjesta na zidovima. Planirana rasvjeta sastojala se od ugradbenih i nadgradnih elemenata.

KOLIKO KOŠTA?

  • *od 150 eura po kvadratu za površinsko uređenje zidova, stropova i podova
  • *do 300 eura po kvadratu za uređenje zidova, stropova i podova s uređenjem mokrih čvorova - kupaonica i kuhinja
  • *do 400 eura po kvadratu za uređenje zidova, stropova i podova, uređenje mokrih čvorova i kompletnom izmjenom instalacija
  • *do 600 eura po kvadratu za zgrade s ozbljnijim zahvatima na dijelovima konstrukcije zgrade i kompletnim uređenjem interijera
  • *preko 600 eura po kvadratu za zgrade s ozbljnijim zahvatima na dijelovima konstrukcije zgrade, izmjenom kompletne vanjske i unutarnje stolarije (drvo, drvo-aluminij...) i kompletnim uređenjem interijera
  • *navedene cijene variraju, naravno, ovisno o cijeni ugradbenih elemenata (podne i zidne obloge, stolarija, sanitarije, stropno ili zidno grijanje, rasvjetna tijela, namještaj, kuhinjski elementi): cijena parketa može se kretati od 10 do 250 i više eura po kvadratu, a keramike od 4 do 400 i više eura po kvadratu.

Dnevni boravak
IZRADA PREGRADNIH ZIDOVA, UGRADNJA VANJSKE STOLARIJE I IZRADA GLAZURE

Postavljeni su novi pregradni gips-kartonski zidovi s ugradbenom kazetom za klizna vrata kupaonice. Svi otvori za komunikaciju u prostoru prilagođeni su novim pozicijama i budućoj stolariji. Željeni tlocrt stana bio je planiran kao otvoreni prostor sa što manje novih zidova, kako bi se maksimalno iskoristilo postojeće stanje.

Orijentacija stana sjever - jug pokazala se odličnom za ugradnju nove PVC bijele stolarije iz tvrtke Iveta s velikom staklenom kliznom stijenom i roletama na daljinsko upravljanje. Nova stolarija kvalitetno je zaštićena kako ne bi došlo do oštećenja pri završnim radovima.

Paralelno je izrađena nova cementna glazura kao "plivajući pod" te je njezino isušivanje (zasićenost vlagom) kontrolirano na tjednoj bazi i požurivano dijagonalnim provjetravanjem (propuhom) radi polaganja drvenih podnih obloga (seljački pod), koji je izrađen od masivnog drveta jako osjetljivog na vlagu.

PODLOGA PRIJE ZAVRŠNE OBRADE ZIDOVA

Sanacija postojećih zidova i stropova nakon ugradnje nove vanjske stolarije i zapunjavanja svih utora potrebnih za provlačenje instalacija površinski je kvalitetno impregnirana te armirana staklenom mrežicom utopljenom u cementno ljepilo, kako bi se eliminirala sva moguća površinska oštećenja. Kupaonski zidovi nakon demontaže postojeće keramike i izrade instalacija žbukani su cementnom žbukom kako bi se površinski izravnali i svi kutevi prilagodili naknadnoj ugradnji sanitarija te kako bi se izbjegle nepravilnosti kod postave kvadratnih ugradbenih elemenata. U koordinaciji s vlasnicima izrađene su gips-kartonske figure na zidovima i stropovima. U konačnici su svi stari i novi zidovi i stropovi površinski gletani te bojani.

KUHINJA

U kuhinji je izrađen spušteni strop radi provlačenja cijevi ventilacije za buduću otočnu napu te je uokviren indirektnom led rasvjetom. Centralno, iznad kuhinjskog otoka, postavljena je prekrasna staklena napa težine čak 50 kilograma za koje su se izrađivala dodatna ojačanja u spuštenim stropovima.

Još jedna zanimljivost kuhinje je intarzija keramičkih pločica u parket. Riječ je o antracit sjajnim podnim pločicama iz tvrtke Neutra 03, koje su postavljene radi lakšeg održavanja, a u kontaktu s rustikalnim parketom izgledaju odlično.

Za ugradnju nape teške čak 50 kilograma, iznad otoka bilo je potrebno izvesti spušteni strop, kroz koji je provučena ventilacija, te dodatna ojačanja.

Bojenje zidova i postavljanje tapeta
TOČKE, PRUGE I ŠKOLSKA PLOČA

Odabir boja zidova sveo se na baznu bijelu boju koja je vizualno proširila i osvijetlila prostor te dopustila investitorima da naglase sve potrebne detalje u veselim bojama. Pojedini zidovi presvučeni su tapetama po odabiru investitora. Zidovi između kuhinjskih elemenata presvučeni su magnetnom crnom bojom za školsku ploču, kako bi se maštoviti recepti i ljubavne poruke isticali u šarenim bojama. Na zidovima hodnika obojane su crte koje su popunile praznine i svojim bojama dodatno ukrasile stan, dok je u dnevnom boravku "okvir" izrađen od štukatura koji je ispunjen točkastom tapetom i manjim uokvirenim slikama.

- Veliki okvir sa slikama ispao je genijalan. Htjela sam da bude masivan da u njega mogu staviti slike i postere te da bude preko cijelog zida, a ispao je baš takav. To je zid za neke naše detalje iz života koji će se tijekom vremena i mijenjati - kaže Maja.

Kupaonica
KERAMIČARSKI RADOVI I SANITARNI ELEMENTI

Kupaonica i WC zamišljeni su u sivo-žutoj kombinaciji keramičkih pločica kupljenih u tvrtki Fero-Term. Vlasnicima je velika želja bila tuš-kada od zida do zida (tvrtka Aquaestil), u koju je ugrađena podžbukna miješalica za vodu sa slušalicom i ružom tuša. Staklena stijena od kaljenog stakla kao paravan za sprječavanje špricanja izrađena je po mjeri. Umivaonik je postavljen nadgradno sa samostojećom miješalicom za vodu izmaknutom u stranu na ormarić. Na zidu je zrcalo izrađeno po mjeri kao intarzija u pločicama te okvir od štukatura obojan u boju podnih pločica. Centralno je na zrcalu postavljen reflektor za osvjetljavanje lica. U malom WC-u u zid je ugrađen je vodokotlić vertikale s visećom školjkom i soft close daskom, a kako bi se prostor učinio veselijim, postavljen je i ljubičasti umivaonik. Na podovima je ugrađeno električno podno grijanje, dok je na zidu radijator "lojtrica" kao grijač i nosač ručnika.

GDJE JE VEŠERAJ?

Svaka cura koja živi s muškom osobom zna koliko je važno da WC bude odvojen od kupaonice, kaže Maja sa smiješkom i dodaje kako su bili svjesni da tako dobivaju manju kupaonicu, ali su dečki iz Izgradnje Bolanča došli do ideje da se u ugradbeni ormar koji se proteže cijelim hodnikom stave perilica i sušilica za rublje.

Budući da je kupaonica tlocrtno bila premala da bi se u nju smjestile perilica i sušilica rublja, ispred kupaonice po mjeri su izrađeni ugradbeni ormari s kliznim vratima. Unutar njih izradio se vešeraj po mjeri, a u njemu su postavljene keramičke pločice radi lakšeg održavanja. U ugradbenim ormarima skriveni su i bojler te plinski mjerač.

PODNE OBLOGE I UGRADNJA UNUTARNJE STOLARIJE

Odabran je parket "seljački pod" od masivnog drveta hrasta, koji proizvodi hrvatska tvrtka Drvoproizvod, a riječ je o parketu vrlo zanimljivog površinskog izgleda, za što je bilo potrebno više vrsta završnih obrada. Naime, prva faza izrade dizajna je četkanje, nakon čega se u dva poteza ručno nanosi amonijak kako bi se nakon sušenja dobio efekt dimljenog hrasta. Sljedeća faza je dodatno četkanje kojim se postiže diskoloracija na drvetu, što daje podu rustikalni, pohabani efekt. Završna faza je strojno uljenje.

- Prije polaganja drvenih podnih obloga mjerenjem vlage u glazuri zaključeno je kako se površina mora dodatno osigurati, kako ne bi došlo do oštećenja drvenih podova upijanjem vlage iz podloge. Cijela glazura premazana je dvokomponentnim epoksidnim temeljnim premazom i regulatorom vlage. Nakon polaganja parketa cijeli stan zaštićen je dvoslojnim valovitim kartonima presvučenim debelom građevinskom folijom da pri montaži i unošenju namještaja ne bi došlo do oštećenja podnih obloga - pojašnjavaju iz Izgradnje Bolanča.

Dodaju kako je kompletna unutarnja stolarija (sobna vrata) ugrađena u pripremljene otvore s obuhvatnim dovratnicima (futer štokovima) i bijele je boje. - Nakon ugradnje stolarije postavljale su se kutne lajsne od bijelo lakiranog medijapana visine 6 centimetara - opisuju iz Izgradnje Bolanča.

MONTAŽA UGRADBENIH ELEMENATA I UNOŠENJE NAMJEŠTAJA

Kuhinju i sve ugradbene ormare izradila je ekipa iz Izgradnje Bolačna po mjeri. Odabrani materijal za izradu namještaja je bijeli iveral kako bi svi naknadni detalji i oprema došli do izražaja. Zahtjevi investitora bili su vrlo jednostavni u odabiru materijala i boje, ali je okov bio planiran vrlo kvalitetno i diskretno. Svi ormari rađeni su kao "ostave" s kliznim vratima od poda do stropa.

Većina elemenata kupljena je u Hrvatskoj, a vlasnici su neke stvari naručivali, poput barskih stolica, stola u dnevnom boravku ili popularnih Acapulco stolaca.

U konačnici je cijeli stan završno obojan kako bi se sanirala sva oštećenja i svi "otisci prstiju" nastali završnim montažama u stanu.

STIL UREĐENJA
SPONTANE IDEJE

Maja priznaje da nije imala neki određeni stil kada su krenuli u preuređenje, no ističe kako su za određene elemente točno znali što žele.

- Krenuli smo od parketa, htjeli smo seljački pod, i to tamniji, a kada smo vidjeli ovaj sivi s izraženim godovima, odmah smo se u njega zaljubili. Nakon što je bio postavljen parket, sve je nekako išlo svojim tokom. Došla sam do ideje da radijatori, koji su na vidljivim mjestima u dnevnoj sobi, budu crveni. Tada je već prostor izgledao puno zanimljivije, a tako su onda počele dolaziti ostale ideje - kaže. Dodaje da voli boje i točkice, ali sve je nekako krenulo spontano.

- Ovi neki bazni komadi, poput parketa i trosjeda, su sivi, kuhinja je isto jednostavna pa su se boje na detaljima super uklopile. Sve je nekako krenulo samo od sebe. Primjerice, police iznad televizora nisam isprva planirala ljubičasto. Kad sam rekla dečkima svoju ideju o nepravilnim kockama iznad TV-a, odmah su se složili da bi najbolji za to bio knauf. I kada je sve to bilo gotovo, onda sam odlučila da nekoliko njih obojamo u ljubičastu. Volim kombinaciju crvene i ljubičaste, a kako su već radijatori bili obojani u crvenu, ljubičaste police su mi uz to super izgledale - prepričava Maja.

Majstore iz tvrtke Izgradnja Bolanča možete kontaktirati OVDJE, a u galeriji možete pogledati kako stan izgleda danas nakon adaptacije.

Punih šest mjeseci pratili smo preuređenje jednog zagrebačkog stana i saznali na što obratiti pažnju prije kupnje odgovarajuće nekretnine

Glavni akteri? Obitelj Janković, ekipa iz tvrtke Izgradnja Bolanča i, naravno, mi. Lokacija? Zagrebački Maksimir. Zadatak? Kompletna adaptacija stana površine 75 kvadrata. Rezultat? Jedan veseli, šareni stan u potpunosti prilagođen vlasnicima, ali i odličan primjer kako transformirati neodržavan stan star 50 godina. No, da pojasnimo. Maja Janković i njezin suprug zaljubljeni su bračni par koji je lani u ovo vrijeme započeo potragu za svojim savršenim domom. Za pregled potencijalno prihvatljivih nekretnina i procjene ulaganja angažirali su tvrtku Izgradnja Bolanča.

- Dogovorili smo pregled pet stanova, od toga dva novogradnje i tri starogradnje s potrebnom kompletnom adaptacijom. U obzir smo uzeli sve želje investitora vezano uz lokaciju i tlocrtni raspored stana i svaku nekretninu tehnički pregledali od podruma do krova, što uključuje pregled garažnih mjesta, komunikaciju prometnica, ima li igrališta za djecu, kvalitetu pročelja zgrade i krovišta, hidroizolaciju... - prepričava Antonio Bolanča.

Kako bi bili sigurni da ne kupuju "mačka u vreći", i stanovi su pregledavani vrlo detaljno, od tlocrta, orijentacije i otvora, visine stropova, parketa, zidova... Pregledani su i stanovi iznad i ispod, kako bi se provjerio prijenos zvuka.

- Stanove smo ocjenjivali od 1 do 5. Uglavnom su nas ljudi čudno gledali - smije se Antonio. Odabir se sveo na stan od 75 kvadrata s lođom od 7,5 kvadrata u zgradi iz 70-ih godina. Uslijedio je idejni projekt, konzultacije te njegova izvedba.

Maja nam odmah na početku iskreno priznaje da nije vidjela neki potencijal stana, ali ističe kako je ekipa iz Izgradnje Bolanča razmišljala tri koraka unaprijed i odmah predložla staklenu stijenu i open space dnevnu zonu s kuhinjskim otokom, što je i bila prvotna želja vlasnika.

Dakle, ulaskom u stan s lijeve je strane open space gdje su dnevna soba, kuhinja i blagovaonica, s izlaskom na balkon. U desnom dijelu su dvije spavaće sobe. Odmah kod ulaza nalaze se kupaonica i WC. Prvi dojam? Jedan veseli, šareni stan. No, on nije tako izgledao na početku.

U nastvaku pogledajte kako je stan izgledao prije i kako izgleda danasd nakon adaptacije.

Sjajne majstore iz Izgradnje Bolanča možete kontaktirati OVDJE

Foto: Neja Masrkičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 18:20