provjereno djeluje

Jedna čudesna namirnica čisti WC školjku, uklanja tvrdokorni kamenac i čisti odvode

 /SHUTTERSTOCK

Čišćenje kuće, kamenca, hrđe s metalnih predmeta i mikrovalne pećnice vrlo je zahtjevan posao, s obzirom na to da se bakterije, masnoće i razne prljavštine skupljaju kao lude. Domaćice koriste razna sredstva za čišćenje, ali najobičniji alkoholni ocat pravi je prirodni pomoćnik u ovom slučaju.

Kako napraviti univerzalnu pastu za čišćenje? Pomiješajte 1/4 šalice sode bikarbone i jednu žlicu tekućeg deterdženta. Dodajte ocat i imate spremnu kremastu smjesu za čišćenje kuće.

Nadalje, ocat je izvrsno rješenje za čišćenje kamenca, a možete biti sigurni da neće oštetiti površinu koju čistite. Pomiješajte dvije žlice soli i jednu žlicu bijelog octa te dobivenom pastom očistite kamenac.

Predmetima poput vijaka možete vratiti sjaj tako da ih stavite u posudu s prokuhanim octom. Dobro ih isperite pod mlazom vode kako ocat ne bi oštetio metal. Jednom tjedno, umjesto obične vode, prokuhajte razrijeđenu tekućinu od vode i octa. Na taj način ćete ukloniti kamenac iz unutrašnjosti aparata. Jednako će djelovati i tekućina na sobnoj temperaturi, no postupak će biti malo duži, odnosno bit će potrebno da ocat djeluje sat-dva. Zatim isperite čajnik običnom vodom.

Isto tako, možete očistiti i glavu tuša. Zagrijte ocat dok ne bude vruć, a ne da proključa, a zatim umočite glavu tuša u tekućinu. Kamenac možete ukloniti i tako da krpu namočite u ocat i omotate je oko ručke tuša. Ostavite pokriveno krpom 20 minuta do pola sata da djeluje. Vrlo je praktičan za metalne dijelove koje ne možete uroniti u posudu, a po potrebi ponovite postupak još jednom.

Možete i dobro oribati WC školjku. Ulijte razrijeđeni alkoholni ocat u WC školjku i ostavite nekoliko sati ili preko noći. Operite četkom i pustite vodu, prenosi Krstarica.

Napravite mješavinu od pola šalice sode bikarbone i pola šalice tople vode kako biste očistili kantu za smeće i uklonili neugodne mirise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 06:42