sve što vam treba

Ovo su tri genijalne i lake metode čišćenja doma koje svi moraju znati

 Unsplash
Ove metode vam daju mapu puta koju trebate slijediti, onu koja vas vodi po najkraćem i najfokusiranijem putu do čiste kuće

Sasvim je razumno da je vaša uobičajena rutina čišćenja možda nestala u posljednjih godinu dana. Kad nitko nije dolazio i svi su cijelo vrijeme bili kod kuće praveći vječne nerede, kuća je stvarno brzo postajala neuredna. I iskreno ... ponekad jednostavno ne želite čistiti.

Stvar u sveprisutnim neredima je ta da često postoji prekretnica u kojoj to jednostavno više ne možete podnijeti. Do tog trenutka, međutim, nered je toliko velik da jednostavno ne znate ni odakle započeti. Još su gori pokušaji minimalnog, polovičnog i dekoncentriranog čišćenja koji stvaraju osjećaj kao da ste čistili cijelu vječnost, a na kraju nemate što pokazati.

Tu na scenu stupaju metode čišćenja. Daju vam mapu puta koju trebate slijediti, onu koja vas vodi po najkraćem i najfokusiranijem putu do čiste kuće u kojoj možete uživati. S okvirom ne samo da znate od čega početi, već vas motivira promatrajući kako vaš nered nestaje.

Evo nekoliko isprobanih metoda čišćenja nereda, velikih i malih, kada vas treba malo pogurati da biste prešli inerciju:

image
Unsplash

1. Metoda "Košara za rublje"

Metoda košara za rublje daje najneposredniju isplatu za najmanji rad. Za početak zgrabite košaru za rublje i idite sobu po sobu, pokupivši sve što nije tamo gdje mu je mjesto i bacite u košaru. Metoda košare za rublje omogućuje vam da pokupite predmete bez da vam se odvlači pažnja - kao što bi se dogodilo da ih jednoga po jednoga vraćate na njihovo mjesto. To je brz i jednostavan način za uvođenje reda u vaš prostor. U ovome je kvaka: Ta košara za rublje puna stvari velika je smetnja ako ostane u blizini. Svakako rasporedite sve stvari nakon što ih pokupite. Jedan od načina da to učinite je da se namjerno dogovorite sami sa sobom da košaru ne odložite dok ne bude prazna.

image
Unsplash

2. Metoda "Čiste površine"

Metoda čistih površina automatski dijeli vaš projekt čišćenja na ostvarive dijelove. Da biste primijenili strategiju, gledajte svoj neuredni prostor kao skup neovisnih površina sa stvarima koje morate očistiti ili maknuti. Na primjer, ako bi se pozabavili svojim neurednim uredom, prvo bi se usredotočili na knjige. Tada bi nakon toga došla na red hrpa papira na stolu. Zatim možda predmeti na vrhu polica s knjigama, pa nešto što je ostalo na podu. Kada smanjite fokus na jednu površinu (umjesto na jedan veliki prostor), svako očišćeno područje osjećate kao mali trijumf - koji pojačava vašu želju da biste dovršili još jedan, a vrlo brzo se svi zbroje u čistu sobu i onda u čistu kuću!

image
Unsplash

3. Metoda "Čišćenje u smjeru kazaljke na satu"

Ako vam čini da dok čistite lako postanete dekoncentrirani i osjećate se kao da se vrtite u krugovima, i sve izgleda kao da se ništa nije promijenilo, metoda čišćenja u smjeru kazaljke na satu bit će vaš novi najbolji prijatelj. Čišćenje u smjeru kazaljke na satu znači da odaberete mjesto u bilo kojoj sobi koju čistite, započnete tamo, a zatim se krećete u smjeru kazaljke na satu kroz prostor. (Usko je povezano sa strategijom "slijedi zid".) To se može učiniti u slojevima. Evo primjera: Recimo da u kuhinji čistite u smjeru kazaljke na satu. Stanete u kut sobe i počnete čistiti od tog dijela, prvo raščistite sve što ne pripada tim kuhinjskim površinama, a zatim i obrišite te površine, a na kraju obrišite sve uređaje u istom smjeru kretanja kazaljke na satu, a potom tako i brišete podove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 18:46