Aktivnost za cijelu obitelj

Kako napraviti slano tijesto za modeliranje

letsdosomethingcrafty.com

Produženi vikend idealna je prilika da se posvetite svojim najmlađima i s njima provedete ovaj kreativni projekt u djelo. U potrazi za eko igračkama i igrama koje u sebi ne sadrže opasne i štetne spojeve, ne treba zanemariti igre koje možete napraviti sami. Štoviše, ako u njihovu izradu uključite i klince, zabava je zajamčena za čitavu obitelj. Donosimo vam prijedlog kako napraviti slano tijesto za modeliranje koje ne samo da ne sadrži opasne tvari, nego je i jeftino za izraditi. Ako se vaše dijete zaigra i gricne komad, možete odahnuti jer mu neće nimalo naškoditi.

Sastojci

3 šalice oštrog brašna
1 šalica sitne morske soli
1,5 - 2 šalice mlake vode
Prirodna boja za hranu
Eterično ulje za miris

letsdosomethingcrafty.com

Postupak

Pomiješajte brašno i sol te polako dodajte vodu u koju se umiješali boju za hranu i eterično ulje. Kada sve izmiješate nastalo tijesto dobro umijesite da bude glatko i kako biste dobili smjesu koja se lako oblikuje. Ponovite postupak s više različitih boja koje potom možete kombinirati.

Kako biste napravili likove od tijesta izvaljajte ga na ravnoj plohi. Nemojte zaboraviti staviti malo brašna na površinu na kojoj valjate kako biste izbjegli ljepljenje. Što tanje uspijete izvaljati tijesto, to će se brže posušiti. Izrezivačima za kolače napravite različite oblike ili se sami poigrajte s modeliranjem.

Pripremite posudu za pečenje s papirom za pečenje i tamo preselite svoje likove. Sušite ih oko 3 do 4 sata na 100 celzijevih stupnjeva. Na pola sušenja ih preokrenite i pripazite da ne izgore. Ostavite ih sušiti još par dana pa ih možete dodatno ukrasiti ako želite.

Ako ne želite koristiti pećnicu, pustite da se vaše rukotvorine osuše prirodnim putem. Za to će im trebati nekoliko dana. Također nemojte zaboraviti povremeno ih okrenuti kako bi se ravnomjerno sušile s obje strane.

Dobru zabavu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 04:49