NEPODNOŠLJIVE KRVOPIJE

Komarci nikad nisu bili dosadniji! Ovo je 6 najboljih načina kako ih se riješiti tijekom noći u spavaćoj sobi

 /SHUTTERSTOCK

Unatoč činjenici da smo kalendarski ušli u jesen, stiglo nam je pravo bablje ljeto. Što samo znači da se još nismo riješili komaraca koji nam i dalje piju krv. Doslovno.

"Baš su naporni", "nikad nisu bili agresivniji", "milijun ih je"... samo su neki od komentara kad pokušavamo vrijeme provoditi u parkiću, na igralištu, na terasi kafića, doma u vrtu... Ipak, najgore je tijekom noći, kad nas budi nepodnošljivo zujanje ili svrbež nakon uboda. Kako taj jedan komarac uvijek pronađe put do spavaće sobe? Zbog svega toga smo se opet "bacili" u potragu za spasonosnim rješenjima i doznali kako otjerati komarce iz doma, s naglaskom na spavaću sobu.

image
/SHUTTERSTOCK

Aparati i repelenti

Električni i ultrazvučni aparati koji emitiraju visokofrekventne zvukove, kao i kemijski repelenti, imaju ograničenu učinkovitost kad je u pitanju tjeranje komaraca, pokazale su neke studije. Iako su oni često prvi i jedini izbor kod odbijanja komaraca, najbolje ih je koristiti u kombinaciji s drugim provjerenim metodama.

Komarnici

image
/SHUTTERSTOCK

Otvoreni prozor za komarce je otvoreni poziv da uđu. Najbolje rješenje je postavljanje mreža i komarnika. Redovno pregledavajte jesu li na mrežama nastala oštećenja i sanirajte ih.

Difuzori s eteričnim uljem

image
/SHUTTERSTOCK

Poznato je da komarce privlače mirisi naših tijela, no postoje i mirisi koji ih odbijaju. Možete koristiti difuzor sa štapićima od trske s eteričnim uljem poput čajevca, lavande ili ružmarina. I mirusi citrusa odbijaju komarce.

Biljke

Da, određene biljke imaju prirodna svojstva odbijanja komaraca i mogu se držati u spavaćoj sobi. Primjeri uključuju limunsku travu, mačju metvicu, lavandu, neven, bosiljak... Međutim, važno je napomenuti da prisutnost biljaka sama po sebi ne može u potpunosti eliminirati komarce, te je potrebno primijeniti i druge preventivne mjere.

Posteljina

image
/SHUTTERSTOCK

Komarce privlače tamnije nijanse, stoga pokušajte koristiti svijetle plahte, zavjese i druge presvlake u spavaćoj sobi.

Ventilatori

image
/SHUTTERSTOCK

Najlakši način da se riješite komaraca bez upotrebe ikakvih repelenata je korištenje ventilatora velike brzine. Ove krvopije slabi su letači i ne mogu izdržati jak pritisak vjetra. Ipak, treba imati na umu da ulazimo u doba godine kad su noći sve hladnije pa ventilator možda i nije trajno rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 16:28