Planirajte na vrijeme

MONOKROMIJA Kako odabrati paletu boja za dom?

Evo zašto odabrati monokromatski pristup uređenju

Kada odlučite promijeniti izgled svoje prostorije, jedno od prvih pitanja koje ćete si zasigurno postaviti jest koju boju odabrati za novo uređenje? Čini se kao tako jednostavna odluka, a zapravo ju je ponekad zaista teško donijeti, pogotovo ako uzmete u obzir bezbroj mogućnosti koje nam stoje na raspolaganju. Ne samo da moramo odabrati osnovnu boju interijera, nego moramo odlučiti i koje će boje biti sav namještaj, što ćemo s podovima i kakve ćemo ukrasne detalje uvrstiti u svoj dom. Suočeni s činjenicom da danas postoji impresivan izbor nijansi samo bijele, a kamoli kada u kombinaciju dodamo sve ostalih boja spektra, često nam se dogodi da pribjegnemo impulzivnoj kupnji kako bismo ubrzali proces uređenja. Tek kada sve elemente pokušamo složiti u smislenu cjelinu, shvatimo kako smo pogriješili pri odabiru i kako bi pomnije planiranje rezultiralo potpuno drugačijim izgledom.



Usklađivanje boja zidova, poda, namještaja i dekoracija zahtjevan je zadatak u kojem ne uživaju baš svi pa vam zato predlažemo način kako zaobići taj pothvat. Umjesto koordiniranja različitih boja i eksperimentiranja, zašto ne biste osmislili prostoriju u kojoj prevladava jedinstvena paleta temeljena na jednoj osnovnoj boji? Nevjerojatno jednostavan način da u svoj dom unesete eleganciju bez pomoći profesionalnog dizajnera upravo je monokromija!



Zašto odabrati baš ovaj pristup uređenju? Prostori koji se temelje na jednoj boji umirujuća su okolina u kojoj se lako opušta pa je stoga monokromatska paleta idealan odabir za vašu spavaću sobu ili kupaonicu. Kućni ured također je dobar kandidat za monokromiju jer je zona u stanu ili kući u kojoj nam dobro dođe njezin umirujući efekt. Ovakav odabir boja omogućit će vam da istaknete glavne arhitektonske značajke strukture vašeg interijera i s lakoćom stvorite vizualno privlačan prostor a da se pritom ne zapetljate u gomili malih i velikih odluka.




Važno je imati na umu da monokromija ne označava samo kontrast crne i bijele. Monokromija je zapravo jednobojnost pomoću koje se s lakoćom stvara harmoničan i usklađen izgled prostora, s obzirom na to da je riječ o jednoj osnovnoj boji koju ste odabrali na samom početku svog projekta i koja djeluje kao poveznica svih elementa. To, naravno, ne znači da će cijela prostorija u potpunosti biti u istoj boji. Naprotiv! To znači da ćete svoj prostor urediti predmetima čije boje pripadaju nizu povezanih nijansi i tonova koji će se bez iznimke dobro slagati s glavnom bojom jer su zapravo njezine izvedenice. U dućanima s bojama za dom možete pronaći mnoštvo primjera paleta boja koje nastaju dodavanjem bijele, crne ili sive vašoj osnovnoj boji, čime se stvara veliki izbor nijansi s kojima ne možete pogriješiti. Takvim pristupom olakšat ćete si donošenje odluka prilikom kupnje namještaja i dekora jer ćete se voditi već utvrđenim osnovama.




U monokromatskim prostorima naglasak nije samo na boji. Nijanse vaše glavne boje stopit će se u cjelinu, a razigranost uređenja postići ćete primjenom različitih tekstura i uzoraka kojima će zajednička poveznica i dalje biti vaša osnovna boja. Ne samo da je to najjednostavniji način da uljepšate svoj prostor, nego je često i najjeftiniji. Iako se u dizajnu interijera nerijetko poziva na oprez prilikom kombiniranja različitih uzoraka, monokromatska paleta omogućit će da vaš prostor ostane vizualno povezan u svakom trenutku unatoč primjeni većeg broja uzoraka. Osnovnu boju u interijeru nadogradite nizom srodnih nijansi, čime ćete stvoriti dubinu u prostoru, a potom se poslužite bijelom i crnom kako biste dodatno uravnotežili uređenje koji ste stvorili. Luksuzni materijali u ovakvim će interijerima posebno dolaziti do izražaja pa pri odabiru svojih dekorativnih elemenata obratite pozornost na to hoće li njihov izgled na jednostavan način stvoriti kontrast u prostoru upravo pomoću značajki kao što su tekstura, sjajnost i način obrade. Koncept vrijedan razmatranja!




Izvor: Freshome

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:03