Vile na Jadranu

Najekskluzivnije vile za najam

Ovo je luksuz: za 6000 eura na dan privatna plaža, bazen, helikopter...

Bogataška obitelj iz Katra ovo je ljeto odlučila provesti na Jadranu. Ali ne bilo gdje. Bacili su oko na Hvar, a njihovi zahtjevi nisu nimalo jednostavni. Traže ekskluzivnu vilu s minimalno šest soba s vlastitim kupaonicama, osoblje – spremačice i zaštitarsku službu, bazen i privatnu plažu skrivenu od pogleda te uslugu prijevoza – helikopterom! Nekome će zvučati bizarno, nekome perverzno, nekome razmaženo, a njima – uobičajeno. Naime, bogati strani gosti već godinama ljetuju na Jadranu, i to u najluksuznijim vilama na najekskluzivnijim lokacijama. Ponuda nekretnina u tom području tržišta svakim je danom sve veća, a nekoliko je razloga za to. Pojedini su vlasnici prepoznali da im se visoka ulaganja isplate jer su uložili golem novac u luksuzno uređenje nekretnine kako bi ju prodali, no kako u današnje vrijeme to i nije tako jednostavno, prepoznali su situaciju kao idealnu poslovnu priliku. Naime, shvatili su kako u slučaju potrebe dobro unovčiti nekretninu – dati ju u najam.

Zapostavljena mjesta

Stoga smo ovaj tjedan istražili kakve se vile nalaze u ponudi, što zahtjevni gosti traže i koliko sve to košta. Za početak smo kontaktirali Mariju Bojčić iz agencije Luxury Croatia – Real Estate & Travel Croatia, koja su svom portfelju ima desetke luksuznih nekretnina po cijelom Jadranu. – Hvar je odavno poznat po tome što poznati iz cijelog svijeta dolaze na odmor i zabavu. Korčula je popularna za obiteljski odmor, također i Istra. Neopravdano zapostavljene destinacije su primjerice Pelješac (Ston, Orebić), Šolta pored Splita, otoci šibenskog i zadarskog područja, otok Vis… Pretpostavljam da su to dosta udaljene destinacije, pa je glavni problem visoka cijena transporta do tih otoka i destinacija, te dugotrajno putovanje. Uvijek je ponuda skromnija na udaljenim destinacijama i tamo sezona dosta kraće traje – kaže Marija Bojčić i dodaje kako se u odnosu na lani nije puno toga promijenilo, jedino što su rezervacije krenule nešto kasnije.

Noćenje od 400 eura

Ipak, ima nešto više novogradnje, a veći dio tih vila je u tradicionalnom stilu, a dio su moderne vile vrhunskog dizajna na nivou najboljih svjetskih dizajnerskih ostvarenja. Tako je i Primošten ove godine iskočio s kompleksom luksuznih modernih vila. Od gosti Rusi uobičajeno rezerviraju u zadnji trenutak, a najviše je Europljana, odnosno Engleza. – Ima različitih tipova gosti, od onih koji imaju veliki budžet, ali su vrlo skromni i jednostavni ljudi zadovoljni s odmorom bez posebnih zahtjeva, do onih koji traže helikopter za odlazak na plažu, jahanje konja na plaži, transfer hidroavionom, naručuju privatne avione za obilazak otoka, traže učitelja joge da ih svaki dan ujutro u zoru trenira, traže da im osiguramo osobnog vodiča i vozača, transfer jahtom od aerodroma do vile… – dodaje Marija Bojčić.

Govorimo li o cijenama, najskuplje vile su u Dubrovniku, zatim Hvaru, na Korčuli, oko Splita i na padinama pored Omiša te u Istri na lokacijama uz more. – Najtraženije su vile s četiri spavaće sobe čiji je dnevni najam od 400 do 600 eura, dok su najskuplje one čiji je dnevni najam od 5000 do 6000 eura. One se nalaze u Dubrovniku, a bukiraju ih arapski prinčevi i slična klijentela. Standardna cijena kod vila u rangu 5 zvjezdica je, pak, između 1000 i 2000 eura po danu. Takve vile imaju sobe s pripadajućim kupaonicama sa skupocjenim sredstvima za njegu tijela, veliki bazen, saunu, jacuzzi, teretanu, možda teniski teren, panoramski pogled ili direktan pogled na more – ističe. S obzirom na to da je najelitnija turistička lokacija u Hrvatskoj definitivno Dubrovnik, za dodatan komentar zamolili smo i Igora Koprivicu iz duboravčke agencije Progen. Prema njegovim riječima, najluksuznije vile nalaze se na predjelu neposredno istočno od dubrovačke stare gradske jezgre te imaju pogled na more i gradske zidine.

Mir, osama, more…

– Gosti često žele mir, osamu, čisto more, blizinu plaže, lijep pogled, a opet da su blizu svih događanja i prednosti koje nudi gradsko okruženje. Svi ti uvjeti nekada su nespojivi ili, pak, spojivi unutar malog broja ekskluzivnih objekata. Osim na užem području Grada Dubrovnika, u ponudi je čitav niz vila koje se nalaze na čitavom potezu obale od Slanog do Molunta te Elafitskim otocima. One nimalo ne zaostaju svojim uređenjem za ovima u centru, a nude puno više mira, opuštanja i kontakta s prirodom. Osim na morskoj strani, popularni su luksuzni objekti i u kopnenom dijelu Konavala, koji nemaju pogled na more, ali su smješteni u očuvanoj prirodi i gravitiraju Cavtatu kao također vrlo atraktivnom turističkom gradu – kaže Koprivica dodajući kako luksuz ne podrazumijeva samo visok nivo unutarnjeg ili vanjskog uređenja, nego i položaj kuće, pogled koji se pruža iz nje te odgovarajući pristup kući.

Najviše se traže vile s bazenom uz more, najčešće za osam do deset ljudi, a zakupljuju ih obitelji, obitelji s vlastitom poslugom ili, pak, više obitelji zajedno. – Ovisno o osobnim ukusima i potrebama, traže se veći ili manji vrt, blizina grada, restorana, pogled na more i slične karakteristike. Gosti često žele unajmiti kuhara, za jednu večer ili za sve dane boravka. Tražene su usluge masaže, manikure i slični tretmani. Često se iznajmljuju plovila sa skiperom i odlazi na jednodnevne izlete, a nije rijetkost ni korištenje rent-a-cara. U pravilu svi koji dolaze avionom traže da ih čeka transfer luksuznijim automobilom do njihove vile. Osim ovih uobičajenih, nađe se tu i svakakvih drugih zahtjeva, ostvarivih i neostvarivih, mogućih i nemogućih, ali neke stvari ipak ostaju u okviru diskrecije – kaže Koprivica. Dodaje kako je u odnosu na lani evidentan poremećaj na ruskom i ukrajinskom tržištu pa su izostali gosti s tog područja, dok su se s druge strane pojavili neki klijenti koji su do sada ljetovali na Crnom moru, a sada traže boravak u nekom mirnijem dijelu Europe. Nisu rijetkost ni bogati gosti s Bliskog istoka, a dosta ih dolazi iz SAD-a i zapadne Europe.

Pregovaranje o cijeni

Za razliku od cijena koje je istaknula Marija Bojčić, Koprivica kaže da se može pronaći i povoljniji najam – od 200 do 2000 eura dnevno, a ovise o lokaciji, ali i terminu u špici ili izvan sezone. No, dodaje, kraći boravak naplaćuje se prema cjeniku, dok se kod višemjesečnog boravka pregovara o cijeni, a nerijetko je riječ o iznosima koji znaju premašiti cijenu manjeg stana. S druge strane, čini se kako gosti nisu toliko zahtjevni na sjevernom Jadranu. Naime, Branko Papeš iz agencije Dogma nekretnine koja pokriva Istarsku i Primorsko-goransku županiju i koja je upravo izdala drugo izdanje časopisa DREAM u kojem predstavljaju pomno odabrane upravo ekskluzivne stanove, kuće i vile, potvrđuje da je sve više takvih nekretnina u ponudi i ističe da klijenti koji se odlučuju za ovaj oblik odmora nisu tipični turisti koji traže more, sunce i zabavu.

Zanimanje za gradnju

– Kada pričamo o zonama, najviše upita imamo za Istru gdje je ujedno i najveća ponuda objekata ove vrste. Naši klijenti traže miran obiteljski odmor tako da unutrašnjost Istre prednjači po upitima. Podjednako se traže kuće uređene autohtonim stilom kao i one modernog uređenja. Naravno, obavezno je da kuća ima dnevni dio, veće spavaće sobe s vlastitim kupaonicama i garderobama. Poželjni su i bazeni i veće terase, dok od posebnih usluga znamo imati upite za svakodnevnim čišćenjem, pranjem i peglanjem rublja, kao i spremanjem domaćih specijaliteta – kaže Papeš i dodaje kako su gosti, u pravilu bračni parovi s djecom od ranih 40-ih godina na više, koji ostaju do tri tjedna, a dolaze iz čitave Europe, od Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca, Talijana i Britanaca do Skandinavaca, Rusa i Ukrajinaca. Cijena najtraženijeg tjednog najma u punoj sezoni kreće se od 2000 do 15.000 eura, a te najskuplje vile nalaze se prvi red do mora, imaju vlastitu plažu, unutarnji bazen, saunu i uređenje od kojeg zastaje dah. Papeš također ističe se sve veći broj klijenata raspituje o gradnji nekretnina namijenjenih isključivo tjednom najmu te dodaje kako je za sad smanjena ponuda kuća i vila u Gorskom kotaru, ali priznaje da za navedenu regiju i nema toliko interesa.

Neke od vila za iznajmljivanje pogledajte u galeriji.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 11:12