TRŽIŠTE NEKRETNINA

NAJPOVOLJNIJI OGLASI U HRVATSKOJ Gdje pronaći stanove za 500 eura po kvadratu?

Donosimo prosječne tražene cijene u hrvatskim gradovima, a pročešljali smo i ponudu portala Crozilla.com u potrazi za odličnim prilikama.

Posljednji mjesec u 2016. nije donio znatnije promjene u cijenama stanova, pokazuju nam podaci portala za nekretnine Crozilla.com, prema kojima su cijene u blagom padu u odnosu na isti mjesec godinu prije.
Najveći godišnji pad cijena stanova zabilježi je Bjelovar, u kojem je tražena cijena stana iznosila samo 722 eura po četvornom metru, što je 5 posto manje nego u prosincu 2015. godine. Slijede Sisak i Osijek, u kojima je cijena pala za 2,3 posto. Sisački stanovi tako su se prošli mjesec prodavali za 717 eura po četvornom metru, a osječki za 952 eura po kvadratu.

- Jeftini stanovi u unutrašnjosti nisu nikakva novost, no u Osijeku ih se tijekom prosinca na oglasniku Crozilla.com moglo pronaći i po cijenama nižim od 400 eura po četvornom metru! Pritom valja napomenuti da je riječ o nekretninama starije gradnje, najčešće potkrovljima ili dvorišnim stanovima koji zahtijevaju adaptaciju i dodatna ulaganja, pa su i njihove cijene znatno niže od prosječnih - kažu stručnjaci s portala Crozilla.com.

PROSJEK

No, pretražujući oglase na istom portalu mogu se pronaći odlične prilike i uređeni stanovi kojima ne treba adaptacija. Tako smo pronašli dvosoban, kompletno namješten stan površine 40 kvadrata u središtu Osijeka, koji se prodaje po cijeni od 498 eura po kvadratu. I u većini drugih gradova moguće je pronaći puno niže cijene stanova od prosjeka. Nekima je zaista potrebno kompletno preuređenje, no to nije pravilo.

PRIMJERI

Primjerice, u zagrebačkim Gajnicama prodaje se dvosoban stan površine 49 kvadrata u obiteljskoj kući, i to za samo 571 eura po kvadratu. Valja spomenuti da je prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u prosincu iznosila 1630 eura po kvadratu. Nadalje, među povoljnijim oglasima u Rijeci pronašli smo potkrovlje površine 55 četvornih metara u centru Rijeke, za koji se traži 600 eura po kvadratu. Dvosobni stan od 75 četvornih metara u Trogiru, pak, prodaje se za 467 eura po kvadratu.

Godišnja statistika portala kaže dalje: najveći godišnji porast cijena zabilježio je Dubrovnik, u kojem su cijene porasle za pet posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine, a u prosjeku su iznosile 3172 eura po kvadratu. Prema podacima istog portala, i Zadar je zabilježio porast cijena na godišnjoj razini, i to za 3,7 posto, pa su se za jedan kvadrat u prosjeku tražila 1804 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:08