UHVAĆENI U MREŽI

Pauci ulaze u vaš dom iz dva razloga, evo kako ih se zauvijek riješiti

 /SHUTTERSTOCK
Privlače ih ostaci hrane na podu, vlaga, lisne uši na sobnim biljkama...

Jučer ste uklonili paukovu mrežu u kutu dnevnog boravka, a već danas ste pronašli novu, na istom mjestu? Ako u posljednje vrijeme primijećujete veći broj pauka u svojem stanu ili kući, niste jedini. Iako su ova osmonožna, uglavnom bezopasna stvorenja uobičajeni posjetitelji u mnogim domovima, to ne znači da morate naučiti živjeti s njima. Ne, ne mislimo odmah da ih morate početi ubijati - pauci mogu biti korisne životinje. Ipak, nikome nije ugodno susretati ih svaki dan, stoga treba pronaći rješenje kako ih spriječiti da ulaze u stambene prostore. Što ih uopće privlači? Dva su glavna motiva: zaklon i hrana. Naime, vaš dom tijekom zime postaje idealno utočište za pauke, gdje su uz lako dostupnu hranu, zaštićeni od vjetra, niskih temperatura i oborina. Na što, dakle, obratiti pažnju?

Upaljena svjetla noću

Svaki put kad svjetla ostavite upaljena tijekom noći, to je kao da ste svim insektima poželjeli dobrodošlicu u svoj dom. Za početak smanjite vanjsku rasvjetu. Ne morate, naravno, biti u mraku. Dobro rješenje krije se u rasvjeti na senzor koja se uključuje samo kad je potrebno. Također, dobro je znati da bijelo svjetlo više privlači kukce od žutog. Ako imate naviku ostavljati svjetla upaljena i u interijeru, ne ostavljajte prozore "na kip" ili navucite zavjese i rolete. Ili - još jednostavnije - ugasite svjetla prije spavanja. Idealno rješenje mogu biti i komarnici - mrežaste barijere na prozorima koje ne dopuštaju ulazak insekata u dom.

(Ne)upravljanje populacijom insekata

Suočite se s činjenicom: vaš problem s paucima zapravo je problem s kukcima. Pauke privlače mjesta na kojima lako mogu pronaći svoj obrok. Uobičajeni insekti poput muha, komaraca, moljaca, a posebno mušica, pretvaraju vaš dom raj za pauke. Evo vašeg akcijskog plana: kako bi se smanjio broj vinskih mušica potrebno je redovito čistiti mjesto na kojemu se odvaja biootpad; kako bi se smanjio broj mrava potrebno je paziti da na podu ne ostaju mrvice hrane i ljepljivi ostaci latkih pića; kako bi se smanjio broj komaraca u okruženju ne držite vodu stajaćicu u lavorima i kantama...

Pukotine oko prozora, stepenica...

Nezatvorene pukotine su praktički otvorena vrata za pauke. Od vitalne je važnosti identificirati i zatvoriti praznine oko prozora, vrata i stepenica. Za manje praznine oko prozora i vrata možete upotrijebiti brtvene trake, dok ćete kod zahtjevnijih sanacija možda morati pozvati majstore.

Ignoriranje problema s vlagom

Kao i većini stvorenja, i paucima je potrebna voda za preživljavanje, stoga ih privlače vlažni prostori. Takvi prostori ujedno privlače i niz insekata koji su njihov primarni izvor hrane. To za vas znači samo jedno: riješite problem s vlagom u domu, od loše ventilacije, puknuća na vodovodnim instalacijama i prokišnjavanja krova do loše toplinske izolacije. Područja poput podruma, tavana i kupaonice posebno su sklona vlazi. Na tim mjestima koristite odvlaživače kako bi se smanjila razina vlage. Također, pripazite na uklanjanje viška vlage nakon kuhanja.

Neuredan dom

Nered pruža mjesta za skrivanje insekata, stoga često usisavajte i brišite prašinu iz sobe, obraćajući posebnu pozornost na kutove, ispod i iza namještaja, iza kućanskih aparata... Sve su to mjesta gdje se pauci vjerojatno skrivaju i grade svoju mrežu. Pokušajte ukloniti sve paukove mreže koje pronađete.

Neuredna okućnica

Redovito provjeravajte jesu li oluci i odvodne cijevi čisti i prohodni. Također, zarasla vegetacija može zadržavati vlagu i stvoriti idealno stanište za paukove. Visoka trava i gusto grmlje poput su VIP salona za insekte, a pauci se uvijek jedva čekaju pridružiti zabavi. Dakle, potrebno je redovito kositi travnjak i orezivati grmlje. Ostatke grana i lišća ne ostavljate na hrpi pored kuće, kompostirajte ih ili odvajajte u kante za biootpad. Razmislite o mjestu za skladištenje drva za ogrijev, gdje se također pauci vole sklanjati. Neka ne bude preblizu kuće. Redovito održavajte i vanjski namještaj.

Loše skladištenje hrane

Ponovit ćemo još jednom: ne ostavljate ostatke hrane po kući i budite pažljivi oko skladištenja namirnica. Ne ostavljajte hranu nepokrivenu, što uključuje i hranu za kućne ljubimce. Razmislite o redovnom rasporedu dubinskog čišćenja koji uključuje prostore poput smočnica gdje je prosipanje hrane uobičajeno. Međutim, ne radi se samo o hrani. Prolivena tekućina, posebno slatka pića, velika su privlačnost za mrave. Odmah počistite takva mjesta.

Zaražene sobne biljke

Biljne štetočine poput lisnih uši i paukovih pršica magneti su za pauke. Stoga redovito pregledavajte svoje sobno bilje kako biste na vrijeme uočili štetnike dok se nisu raširili. Razmislite i o uvođenju prirodnih predatora u svoj unutarnji vrt. Primjerice, bubamare se hrane lisnim ušima i mogu pomoći u kontroli njihove populacije. Ova metoda ujedno će smanjiti potrebu za kemijskim insekticidima. Razmislite i o položaju biljke: ako je blizu vrata ili prozora možda djeluje kao "most" kojim vanjski insekti ulaze unutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 22:52