Učinkovita metoda

Najbolji način da ubijete lisne uši i brašnaste stjenice na sobnim biljkama je ovim sredstvom iz kuhinje za euro

 ALEKSANDR RYBALKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Štetočine na sobnim biljkama mogu se pojaviti u bilo koje doba godine, a toplije vrijeme je idealno za njihov razvoj

Najčešći štetnici sobnih biljaka su lisne uši, brašnaste stjenice i grinje, a svi se mogu prepoznati po simptomima na biljci.

Brašnaste stjenice, koje su jedan od najčešćih štetnika, često se zamjenjuju s gljivicama ili plijesni jer mogu izgledati poput pamuka ili bijelog praha. Sklone su skupljanju na stabljikama i zglobovima listova.

Poznato je da lisne uši žive na biljkama na otvorenom, ali mogu "gadno uništiti" i sobne biljke, posebno tijekom zimskih mjeseci. Ljuskice je gotovo nemoguće uočiti, ali obično izgledaju poput malih izbočina na površini lišća u smeđim ili sivim nijansama.

image
KCKATE16/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Iako vam se može činiti da se kukci ljuskari uopće ne miču, ali srećom, lako se skidaju laganim struganjem. Ova vrsta štetnika može ostaviti ljepljiv trag na lišću pa je važno redovito i temeljito provjeravati lišće.

Također biste trebali kontrolirati štetnike na sobnim biljkama što je prije moguće kako biste spriječili njihovo širenje na vaše druge biljke. Držati se prirodnih metoda najbolje je kada su u pitanju ovi nametnici, a postoje i mnogi potpuno prirodni kućni pripravci koji savršeno djeluju na suzbijanje štetnika sobnih biljaka.

Prvo, izolirajte napadnutu biljku kako biste spriječili njezino širenje na druge sobne biljke. Također, budite sigurni da tri do četiri tjedna pažljivo pratite druge okolne biljke na znakove štetočina. Nakon što biljku smjeste daleko od drugih sobnih biljaka, trebali bi očistiti područje sapunastom vodom kako bi se riješili svih štetnika koji su možda bili na površini.

image
LOBRO78/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Također se preporučuje sterilizirati područje korištenjem alkohola kao dodatnu mjeru opreza, idealno ako imate puno biljaka.

Zatim operite napadnutu biljku insekticidnim sapunom ili možete upotrijebiti blagi tekući sapun, jer sapun ubija stjenice kućnih biljaka u kontaktu. Neki sadrže odmašćivače i deterdžente koji mogu naškoditi osjetljivim biljkama, stoga budite oprezni s vrstom koju odaberete. Pokušajte lagano utrljati sapun na svoju biljku prije potpunog pranja kako biste još jednom provjerili neće li uzrokovati nikakvu štetu.

Upotrijebite štapić s vatom namočen u alkohol i utrljajte ga na bube kako biste ih ubili i uklonili s biljke.

Također, operite posudu i tanjurić sa sapunicom jer se štetočine kućnog bilja mogu lako sakriti ispod ruba posude ili tanjurića, a da to i ne primijetite.

Tekućine za pranje posuđa mogu se jeftino kupiti u raznim supermarketima za euro.

Štetočine bi trebale nestati nakon pranja biljke, ali je važno izbjeći zaraze u budućnosti.

To možete učiniti upotrebom ulja nima koje djeluje kao dugoročna kontrola i prevencija štetočina na sobnim biljkama, tvrde stručnjaci.

Osim toga, možete koristiti i hortikulturno ulje ili vosak ljute papričice kako bi zaštitili biljke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 10:11