Uradi sam

Poslužite hranu i piće na ovim zabavnim poslužavnicima!

Stvari koje sami izradimo kako bismo uljepšali svoj dom puno nam više znače od mnogih predmeta koje često impulzivno kupimo u trenutku slabosti te ih potom silom pokušavamo uklopiti u postojeće uređenje. Oduševljenje izrađenim predmetima kada ugledaju svjetlo dana i ponos zbog uspješno izvedenog kreativnog pothvata traje znatno dulje i više nas ispunjava od običnog provlačenja kartice u dućanu.

Danas se zaista može naći mnoštvo odličnih "uradi sam" projekata u kojima se možete okušati, a jedan od njih je i izrada ovog zabavnog poslužavnika koji će savršeno odgovarati vašim željama i potrebama. Naravno da poslužavnik priej svega mora biti funkcionalan i olakšati nam prenošenje predmeta iz jedne prostorije u drugu, no poželjno je i da bude lijep, upečatljiv i da nam može poslužiti i kao ukras! Kada sljedeći put budete pili čaj s prijateljima u toplini svoga doma, pomozite si ovim poslužavnikom koji će vas razveseliti svojim bojama!


Potreban materijal

Daščica željene veličine (u primjeru iskorištena veličina 30,5 x 20 x 2,5 cm)
Drvena šipka promjera oko 19 mm
Dvije metalne ručke + pripadajući vijci
Četiri vijka dužine 3 cm
Olovka
Ravnalo
Jako ljepilo
Bušilica s nastavcima
Kist
Različite akrilne boje na bazi vode
Maskirna traka

Postupak

Prvi i najkreativniji korak ovog projekta jest bojenje daske po želji pa pustite mašti na volju i poigrajte se kombinacijama i uzorcima. Jednostavan dijagonalni uzorak s jasnim linijama kao na slikama možete dobiti tako što ćete maskirnom trakom razdijeliti dasku na dijelove željene širine.

Ovisno o tome koliko ste boja odabrali za svoj budući poslužavnik, postupno počnite nanositi boju na svaki drugi neobojeni dio daske. Kako biste si pomogli i spriječili moguće pogreške pri bojenju, dijelove koji u prvom nanošenju boje moraju ostati prazni dodatno označite komadićem trake.

Obojite dasku odabranim bojama na gornjoj i bočnim stranama, a neka pozadina ostane neutralno obojena.

Kada se prvi sloj boje dobro osuši, pažljivo odvojite traku i ponovno ograničite neobojene dijelove maskirnom trakom. Dobivene površine obojite kontrastnim bojama. Dok se daska suši, razrežite drvene šipke u širini daske. Na našem primjeru drveni komadi obojeni su crnom bojom kako bi se dobila usklađenost s metalnim ručkama.

Kada se svi obojeni dijelovi osuše, spremni ste za slaganje svog poslužavnika.

Ravnalom izmjerite gdje ćete smjestiti ručke kako bi bile u samom središtu daske i olovkom označite mjesta gdje ćete ih pričvrstiti vijcima.

Bušilicom i uskim nastavkom unaprijed izbušite rupe gdje će ići vijci. Ako ste za svoje ručkice odabrali model koji se pričvršćuje s četiri vijka, rupe koje su bliže središtu daske izbušite do kraja, dok rupe koje su bliže rubu izbušite samo do polovice debljine daske. U slučaju da se vaše ručke pričvršćuju samo jednim parom vijaka, rupe izbušite do kraja.

Kada ste izbušili potrebne rupe na oba kraja daske, okrenite je i uz pomoć ravnala nanesite ravnu liniju jakog ljepila cijelom njezinom širinom tako da linija prelazi unutarnji par rupa.

Na naneseno ljepilo smjestite obojene komade drvene šipke. Ponovite postupak na drugom kraju daske i pustite da se ljepilo dobro osuši.

Potom okrenite dasku i obnovite rupe bušilicom - sada se ispod njih nalazi drvena šipka koju treba izbušiti do pola. Pričvrstite ručke tako što ćete manjim vijcima pričvrstiti njihovu vanjsku stranu, dok će duži vijci pričvrstiti ne samo ručke nego i drvene šipke na vaš poslužavnik. I gotovi ste!




Izvor: Inspired by Charm

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:47