upečatljiva jednostavnost

Predivan borić za koji vam treba svega par kuglica!

U svojoj kolekciji božićnih ukrasa sigurno imate kuglicu ili dvije uz koje vas vežu drage uspomene, koja vam je stvarno najljepša i koju biste rado posebno istaknuli. Donosimo vam izvrstan prijedlog kako to učiniti! Zašto ne biste izradili poseban borić samo za tih nekoliko odabranih kuglica? Njih potom možete izložiti u bilo kojem dijelu stana a da ne morate brinuti za zalutale iglice ili da će vaše najdraže kuglice završiti na nekom nevidljivom mjestu na velikom boru.

Daskice koje vam trebaju za izradu ovakvog okvira možete potražiti u dućanima koji inače prodaju drvnu građu. S obzirom na to da se u takvim dućanima mogu naručiti daske po mjeri, često imaju dosta otpadaka koje vam mogu jeftino prodati ili čak pokloniti. Na istom mjestu također bi vam mogli i prerezati daskice na željenu dužinu ako ne možete sami doma piliti. U nastavku možete pronaći čak dva odlična primjera istog koncepta, jedan od širih daščica, a drugi od tanjih pa pri nabavi materijala odaberite stil koji vam se više sviđa.

Potrebni materijali

Drvene daskice
Mala pila
Brusni papir
Ljepilo za drvo
Kukica za vješanje
Niti za vješanje kuglica
Kuglice

Postupak za bor sa širim daskicama

Ako nemate daske iste dužine, pilom ih ujednačite kako biste izradili jednakostraničan trokut - bor na fotografijama izrađen je od daskica dužine 40 cm i širine od 8 cm. Jednakostraničan trokutasti okvir zbog svog će oblika bez problema stajati uspravno pa ne trebate izrađivati dodatno postolje.

Uz pomoć pile i brusnog papira lagano nakosite rubove daskica pa ih potom spojite ljepilom za drvo. Brusnim papirom uklonite eventualne nepravilnosti na spojevima dasaka. U vrh borića pažljivo ušarafite kukicu za vješanje te dodatno učvrstite ljepilom.

Kuglice stavite na niti različitih dužina, objesite ih o kukicu i vaš je bor gotov!

Postupak za bor s uskim daskicama

ko ste se odlučili na uske i tanke daskice, onda će vam trebati i dodatni, širi komad drva koji će funkcionirati kao malo postolje.

Primjer sa slike izrađen je od tri daskice širine samo 1,5 cm, dok je postolje širine 7,5 cm. Krajeve dviju daskica zalijepite jedan preko drugog ljepilom za drvo tako da zajedno čine oblik šiljastog trokuta.

Na isti način dodajte i treću, donju daskicu pa kada se ljepilo osuši, odrežite višak materijala. Brusnim papirom izravnajte nepravilnosti nastale rezanjem drva.

Po sredini šire daske nanesite ljepilo za drvo i uspravno pričvrstite drveni okvir. Sam okvir prelazit će granice postolja.

Na vrhu drvenog okvira sa stražnje strane ljepilom pričvrstite kukicu za vješanje kakva se koristi za slike.

Pričekajte da se sve dobro osuši prije nego što objesite svoje ukrase. Po želji svoj okvir možete prebojati, no odlično izgleda i u prirodnoj boji drva.

Još jedan uspješan "uradi sam" projekt.

Izvor: Sinnen Rausch, HomeyOhMy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 15:38