URADI SAM

Shou sugi ban, umjetnost očuvanja i dorade drva

Ova izuzetna tehnika drvo čini vodootpornim i ističe svu njegovu ljepotu

Shu sugi ban (焼 杉 板) je tehnika nastala u Japanu u 18. stoljeću i koristila se prvenstveno za tretiranje zidova izrađenih od cedra, kako bi bili otporni na sve vremenske uvjete. Tehnika uključuje pougljivanje površine drva, a od nedavno se ponovo koristi za zaštitu suvremenih pročelja eksterijera i za namještaj. Rezultat ove tehnike (yakisugi) je pocrnjelo drvo koje otkriva svoje čiste, jasne linije i neizmjernu ljepotu tekstura. Možda (još) uvijek niste ponosni vlasnik aparata za varanje, ali bilo koji majstor može usavršiti ovu tehniku doma i postojećem komadu drvenog namještaja udahnuti novi život.

Kako izgleda cijeli proces shou sugi ban tehnike pokazat će vam otac i sin iz tvrtke Shackleton Thomas iz Bridgewater u Vermontu s 30. godišnjim iskustvom u ručnoj izradi namještaja. Oni su na stolu od bijelog cedra koristili shou sugi ban tehniku za završni finiš i u pola dana dobili željeni efekt, a sigurni smo da i vi to možete.

1. Odaberite pravo drvo

Shou sugi ban tehnika najbolje djeluje na cedru zbog njegovih prirodnih kemijskih svojstava. Cedar je svjetlo, porozno drvo i ima kemijsku komponentu, koja ga čini idealnim za ovu tehniku. Također, možete koristiti, bor javor ili hrast.

2. Spalite drvo

Sada slijedi zabavan dio. Za velike komode namještaja potreban vam je plamen visokog intenziteta poput plamena za topljenje leda, koji možete kupiti ili unajmiti u Bauhausu. Spalite površinu tako da lagano prodre u drvo, sve dok se drvo ne počne odvajati, kao u kaminu. Pritom, ravnomjerno pomičite baklju na svakom dijelu oko pet do deset sekundi dok ne postane crna i dobije sloj čađe. Prostorija u kojoj radite mora imati dobru ventilaciju, a najbolje bi bilo da cijeli proces obavite na otvorenom. Svaki standardni spremnik s propanom koji možete pronaći na plinskom roštilju dovoljan je za rad s bakljom.

via GIPHY

3. Brušenje žičanom četkom

Pomoću standardne žičane četke uklonite sve čestice stvorene paljenjem u smjeru godova, sve dok se ne uklonite s površine ugljen. Proces bi trebao otkriti bogatu, tamnu, crnosmeđu boju. Ovo je točka procesa u kojem se otkriva tekstura drva.

via GIPHY

4. Očistite površinu

Za čišćenje drva koristite kompresor zraka ili mokru krpu. Zračni kompresor štedi vrijeme, jer ne morate čekati da se osuši. Ako koristite mokru krpu, obrišite cijeli komad i pričekajte da se potpuno osuši.

5. Premažite stol uljem

Završni sloj premažite uljem od lanenih sjemenki, koje ubrzavaju proces sušenja. Nakon što se drvo u potpunosti posušilo, nanesite na kompletnu površinu ulje s krpom. Ostavite da se osuši te ponovite postupak više puta. Ako želite da vam ulje savršeno prianja uz drvo, možete još jednom proći s vatrom preko nauljene površine.

Sansu stol, ili bilo koji drveni predmet tretiran shu sugi ban tehnikom, može se koristiti u zatvorenom i otvorenom prostoru. Ako se namještaj koristi u interijeru, zahtjeva minimalno održavanje, dok se namještaj za eksterijer treba zaštititi uljem svakih 10 do 15 godina.

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 18:51