birajte pametno

Skoro svi volite ovu boju posteljine, a zbog nje loše spavate: znanstvenici utvrdili da loše utječe na mozak

 DUSAN PETKOVIC/SHUTTERSTOCK

Svi volimo da nam spavaća soba i krevet izgledaju dobro, ali ono što je stvarno važno jest da su udobni. Vjerovali ili ne, nijanse posteljine i te kako mogu utjecati na naše raspoloženje.
Mnogi od nas vole snježnobijele plahte, a savjet je da ih izbjegavate. Alex Savey je instruktor zdravog spavanja i kaže da bijele plahte izgledaju čisto, ali čine da spavaća soba izgleda sterilno.

image
/SHUTTERSTOCK

- Puno je bolje odabrati bež nijansu, jer presvijetla bijela stimulira mozak - objašnjava Alex i dodaje da je previše slično dnevnom svjetlu, a može čak i smanjiti razinu melatonina, hormona koji utječe na zdrav san.

Alex nije usamljen u ovakvom načinu razmišljanja, dapače, čak i dizajneri interijera smatraju da je bijela loš izbor za posteljinu. Smatraju da je bolje birati nježnije nijanse poput plave, jer ona na nas djeluje terapeutski. No, i u tom slučaju izbjegavajte svjetlije nijanse, prenosi Espreso.

image
/SHUTTERSTOCK

Također biste trebali izbjegavati crvenu, smeđu i crnu boju kada je u pitanju posteljina. Prvi bi mogao izazvati ljutnju i agresivnost, što baš i nisu osjećaji koje želimo prije spavanja. S druge strane, smeđa boja djeluje depresivno, a isti je slučaj i s crnom koja prostoriji daje dojam ozbiljnosti, pa čak i tuge.

image
/SHUTTERSTOCK

Idealne boje za posteljinu su golubije siva, boja pijeska, prigušene nijanse plave ili ružičaste, kao i mirni tonovi zelene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:06