Donosimo savjete

Što napraviti s namirnicama iz hladnjaka prije godišnjeg? Neke proizvode možete ostaviti na policama, ali jedan nikako ne smijete

 SHUTTERSTOCK
Mnogi će se naći u ovoj dilemi, stoga donosimo kratki vodič koji obavezno pročitajte ako planirate na putovanje

Napokon je došlo i to doba godine - vrijeme godišnjih odmora. Zadnjim atomima snage rješavate sve preostale zadatke na poslu i pripremate se za odlazak na destinaciju gdje su brige i stres nepoznanice koje ste zaboravili spremiti u kofer. Sa svojim najmilijima već ste dogovorili putovanja, a sada je potrebno pripremiti se za njih. Pakirate kofere i paralelno spremate dom kako bi vas dočekao uredan pri povratku.

Međutim, baš ste prije pet dana napunili svoj hladnjak i sada ne znate što ćete s viškom namirnicama u njemu. One zadnje tri banane ste ostavili u zdjeli na blagovaonskom stolu u nadi da će netko od ukućana posegnuti za njima, ali to se nije dogodilo. Što s njima? - pitate se.

No, ne samo s bananama, već i s otvorenim trajnim mlijekom koje sigurno nećete stići potrošiti, kutijom jaja, svježim mesom zrelim za konzumaciju te netom kupljenim lisnatim povrćem. Bacanje nije opcija, a sa susjedima baš i niste u najboljim odnosima da im darujete namirnice s otvorenim ambalažama. Mnogi će se naći u istoj dilemi, stoga donosimo praktične savjete što napraviti s viškom hrane prije odlaska na putovanje:

Voće i povrće

Za početak ćemo riješiti zavrzlamu što s bananama, ali i voćem općenito. Ako ih želite ostaviti u hladnjaku u nadi da će vas dočekati ohlađeno i svježe kada se vratite s višednevnog putovanja – možete odmah odustati od toga. Voće će istrunuti u roku od tri do pet dana u hladnjaku, a ako ga, pak, ostavite na sobnoj temperaturi njegov se vijek znatno smanjuje pa će biti trulo već nakon dva dana. Omiljenu voćku radije operite, ogulite, nasjeckate i stavite u zamrzivač. Na taj ćete način donekle zadržati njegovu kvalitetu te neće istrunuti dok se ne vratite s puta.

image
SHUTTERSTOCK

Postoje, ipak, neke vrste koje će preživjeti vaš godišnji. Jabuke su, primjerice, najizdržljivije. Mogu trajati nekoliko tjedana do mjeseci kada se skladište u hladnjaku, no važno je da ih držite odvojene od ostalog voća jer ispuštaju plinove koji pospješuju sazrijevanje. Također, citrusno voće poput naranči, limuna, limete i grejpa ima deblju koru koja ih štiti od kvarenja i zbog toga može trajati nekoliko tjedana u hladnjaku ili na hladnom i suhom mjestu izvan hladnjaka.

Što se, pak, povrća tiče, situacija je slična kao s voćem. Postoje vrste koje mogu duže izdržati u hladnjaku, ovisno o trajanju putovanja. Primjerice, mrkve su izdržljive te mogu duže stajati u hladnjaku ako se drže u plastičnoj vrećici. Krumpir može trajati nekoliko tjedana do mjesec dana u hladnjaku, ali ako želite najbolje rezultate, držite ga na hladnom i tamnom mjestu, na primjer u podrumu ili smočnici. Luk skladištite na donju policu u hladnjaku jer ako je na hladnom i suhom može izdržati i do tri tjedna. Tikvice i papriku je također poželjno čuvati u hladnjaku jer ondje mogu izdržati tjedan dana bez truljenja, no stavite ih u plastičnu vrećicu ili zamotajte u papirnati ručnik kako biste spriječili njihovu kondenzaciju.

Salate i lisnato povrće imaju rok trajanja do sedam dana, a njih je najbolje položiti u čašu vode i na jednu od polica hladnjaka. Slično je i s peršinom i ostalim začinskim biljem. Krastavce, pak, trebate potrošiti unutar dva do tri dana od kupnje jer su osjetljivi na vlagu i izrazito brzo trule, a ista situacija je s rajčicama. Zato ako ih imate u svom domu, radije ih ponesite na putovanje i iskoristite u što kraćem roku.

Mliječni proizvodi

Kada je riječ o mliječnim proizvodima s njima uvijek moramo biti izrazito oprezni. Najbrže se kvari svježe mlijeko, jogurt i kiselo vrhnje te je takve namirnice najbolje potrošiti unutar dva do četiri dana od otvaranja, odnosno prije odlaska na put. Otvoreno trajno mlijeko treba potrošiti u roku od sedam dana, dok neotvorena ambalaža može van hladnjaka stajati i do nekoliko mjeseci. Drugim riječima, neotvorenu bocu trajnog mlijeka slobodno ostavite u kuhinjski ormarić bez bojazni od kvara, ali zato svježu litru ispijte prije polaska jer će promijeniti miris i boju do vašeg povratka.

image
SHUTTERSTOCK

Ono što dugoročno može stajati u hladnjaku su tvrdi sirevi i konzervirani mliječni proizvodi. No, sireve je dobro držati zamotane u plastičnoj foliji ili posebnom papiru kako bi se spriječio gubitak vlage i nastanak nepoželjnih mirisa. Prije nego li ih spremite svakako pogledajte rok trajanja, ako planirate na godišnjem biti duže od toga radije ih iskoristite do polaska.

Jaja, meso i riba

Jaja u hladnjaku mogu trajati jedan do dva tjedna. Nakon toga postaju opasna jer su prijenosnici crijevnih viroza pa njih nipošto nemojte ostaviti da duže krase police rashlađenog kućanskog aparata. Ako prije puta i dalje imate nekoliko jaja na polici, pripremite prije putovanja zdrav proteinski doručak za vas i vaše najbliže, primjerice, omlet.

Svinjetina, govedina i perad, poput pilećeg i purećeg mesa, trebaju se čuvati u hladnjaku na temperaturi od 1 do 4 Celzijeva stupnja. Prije odlaska na putovanje potrebno ih je skladištiti u posebne vrećice, odvojene kako ne bi došlo do kontaminacije te ih staviti u zamrzivač. Imajte na umu da se kvaliteta mesa, s dužinom perioda tijekom kojeg je zamrznuta, smanjuje.

image
SHUTTERSTOCK

Riba je osjetljiva na kvarenje, stoga je najbolje potrošiti je u roku od dva dana od kupnje. Premda je možete zamrznuti, imajte na umu da svježa riba ima bolji okus i teksturu.

No, da biste pri povratku s puta izbjegli neugodan debeli sloj leda na ribi ili mesu koji se stvorio u zamrzivaču, kao i zalijepljene vrećice te nepotrebno gubljenje kvalitete hrane, najbolji saveznik u tome bit će Gorenje hladnjaci. NoFrost tehnologija u kombiniranim hladnjacima-zamrzivačima Gorenje dokazano je najbolji sustav hlađenja koji se temelji na učinkovitom strujanju hladnog zraka kojim se uklanja vlaga iz zamrzivača. Bez vlage nema ni ledenog prekrivača, a vaše zamrznute namirnice uz funkcije poput FastFreeze, XtremeFreeze i NoFrostPlus dulje zadržavaju prirodnu svježinu, oblik, izgled i okus namirnica.

image

Gorenje hladnjaci

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Novi Gorenje samostojeći hladnjaci visoke su energetske učinkovitosti i svojim će se pametnim značajkama i funkcijama prilagoditi vašim navikama. Ovi hladnjaci imaju i pametnu WiFi značajku putem koje možete postaviti željenu temperaturu sa svog pametnog telefona dok kupujete. Osim toga, možete uključiti funkciju SuperCool kako biste hladnjak pripremili za novu turu hrane i pića.

Potencijalne poteškoće s neugodnim mirisima ovaj hladnjak može riješiti s funkcijom IonAir s MultiFlow 360°. Povrće koje smo vam savjetovali da ostavite u hladnjaku možete pohraniti u ConvertFreshZone, dodatak kojim se ladica za meso lako pretvara u ladicu za voće i povrće.

image

Gorenje hladnjaci

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Znate onaj osjećaj kada se na pola puta pitate jeste li ugasili peglu ili zatvorili hladnjak? Toga više nema. Pametno upozorenje obavijestit će vas vrlo brzo ako ste zaboravili zatvoriti vrata ili je temperatura drastično porasla.

Da biste na svom putovanju bili još bezbrižniji, donosimo trikove za jednostavnije zamrzavanje hrane:

1. Zamrznite svježe voće i povrće kad je ono najzrelije. Tako ćete očuvati njihove vitamine i minerale, okus, boju i izgled, a katkad će ono biti i zdravije od svježe hrane koja gubi svoju svježinu dok stoji sa strane.
2. Hranu i gotova jela trebalo bi zamrzavati u porcijama za jedan obrok. Na taj će vam način hrana koju želite biti dostupna cijele godine, a zdrav obrok pripremit ćete brzo i jednostavno.
3. Namirnice bi trebale biti pravilno pakirane, uredno označene i stavljene u ladicu zamrzivača. Samo ćete tako uvijek znati gdje se nalazi i koliko je dugo u zamrzivaču.
4. Kako bi sačuvali energiju koju ulažete u mukotrpno otapanje leda i čišćenje zamrzivača uložite novac u novi model uređaja, na primjer, kombinirani hladnjak-zamrzivač Gorenje s NoFrost tehnologijom koja se temelji na učinkovitom strujanju hladnog zraka kako bi se uklonila vlaga iz zamrzivača.
5. Ako želite uštedjeti, razmislite o novim kombiniranim hladnjacima-zamrzivačima koji su učinkovitiji, brže zamrzavaju hranu i troše puno manje energije od ostalih modela.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 14:37