trikovi iz kućne radinosti

VIDEO Evo kako očistiti perilicu posuđa na prirodan način! Učinkovito je i ne košta ništa

Perilice posuđa stvorene su kako bi nam olakšale dosadne kućanske poslove i omogućile nam da se družimo s najmilijima umjesto da provodimo sate za sudoperom u pokušaju uklanjanja tragova tradicionalnog obiteljskog ručka. Gomila posuđa koja prođe kroz naše perilice izlazi iz njih spremna za ponovnu uporabu, čista i blistava. Pritom kroz perilicu prođe i velika količina ostataka hrane, puno deterdženta i još više masnoća koje se s vremenom neizbježno počnu nakupljati u tom kućanskom aparatu. Zato je potrebno otprilike jednom mjesečno kroz perilicu pustiti program čišćenja kako bi naše posuđe i dalje sjajilo punim sjajem. Ako još nijednom niste temeljito oprali svoju perilicu posuđa otkako je imate u svom domu, pravo je vrijeme da joj posvetite malo zaslužene pažnje. Pronašli smo za vas kratak vodič kako jednostavno ukloniti nakupljenu prljavštinu, masnoću i sapunicu iz vaše perilice posuđa!

Potrebni materijali

Alkoholni ocat
Soda bikarbona ili boraks
Mala četkica za čišćenje ili stara četkica za zube
Čačkalice za zube ili štapići za ražnjiće
Platnene krpe
Velike zdjele za natapanje dijelova perilice
Odvijač

Uklonite unutarnje košare i držače za pribor za jelo kako biste mogli doseći unutrašnjost. Ako je potrebno, odvijačem odvojite pojedine dijelove koje je potrebno očistiti.

Očistite sve odvojive dijelove tako što ćete ih namočiti u toplu sapunicu i izribati po potrebi.

Dok se pojedini dijelovi namaču, sva područja na kojima se nakupila plijesan ili su se stvorile mrlje od vode pospite sodom bikarbonom i žestoko izribajte četkicom za zube. Ako želite dodatno izbjeljivanje, pomiješajte malo vodikovog peroksida sa sodom i tom mješavinom očistite zahvaćene površine.

Očistite unutrašnjost tako što ćete je posuti sodom bikarbonom ili čak boraksom za jači učinak te izribati četkicom. Za teško dostupne dijelove iskoristite čačkalice ili drvene štapiće. Provjerite odvode za vodu kako biste bili sigurni da su čisti od otpadaka. Boraks je snažnije sredstvo od sode bikarbone i čest je sastojak klasičnih deterdženata. Ubija plijesan, uklanja neugodne mirise i izbjeljuje pa ako se mučite s tvrdokornim mrljama, možda je boraks dobro rješenje.

Isperite četkicu za zube i umočite je u ocat kako biste time očistili gumeni obrub perilice. Pobrinite se da izribate nabore u gumi kako biste uklonili sve nakupine nečistoća i hrane.

Krpe natopljene octom iskoristite za nježno čišćenje prednje strane i bočnih dijelova vrata, uključujući kontrolne tipke.

Vratite sve dijelove koje ste prethodno izvadili natrag u perilicu i odradite ciklus pranja samo s octom. Ocat je izvrsno sredstvo za čišćenje jer dezinficira, ubija plijesan i otapa nakupine sapuna. Ulijte dvije šalice na dno perilice i pokrenite program s najvišom temperaturom.

Važno! Nemojte nikada miješati ocat s izbjeljivačem prilikom pranja. Njihovim se miješanjem otpuštaju toksične pare koje mogu naštetiti vašem zdravlju. Izbjeljivače i deterdžente koji u sebi sadrže klor nemojte koristiti na aparatima od nehrđajućeg čelika jer će uništiti njihovu površinu.

Ako nakon programa s dodanim octom vaša perilica još nije čista, dodajte šalicu sode bikarbone na dno perilice i ponovno je pokrenite.

Najbolje bi bilo da svoju perilicu čistite jednom mjesečno, i to tako da naizmjenično jedan mjesec praznu perilicu operete programom s dodanim octom, a idući sa sodom bikarbonom. Boraks također možete koristiti za pranje, i to čak dok je posuđe u perilici. Napunite perilicu i na njeno dno stavite ¼ šalice boraksa, dodajte u dozirnu posudu uobičajeni deterdžent i pokrenite svoj klasični program pranja i sve će blistati!

Izvor: Remodelista
Foto: Justine Hand

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 18:37