SVI SANADEROVI PROCESI I ISTRAGE

Prvo Fimi-Media, zatim Planinska, pa afere s HEP-om, TLM-om i Diokijem

Jedino što se bivšem premijeru mijenja je to da na sud više neće dolaziti sa slobode
 AP Photo/Darko Bandic

Dok čeka odluku Vrhovnog suda o prošlotjednoj prvostupanjskoj osudi na deset godina zatvora u slučajevima Ina - MOL i Hypo, bivši premijer Ivo Sanader neće samo mirno sjediti u zatvoru u Remetincu, nego će, kao i do sada, često dolaziti na zagrebački Županijski sud. S jednom razlikom, više neće dolaziti sa slobode, nego će ga dovoditi pravosudni policajci.

Naime, već danas se nastavlja suđenje u aferi Fimi-Media protiv Sanadera i ostalih suoptuženika za izvlačenje novca iz javnih poduzeća te stvaranje i korištenje crnih fondova u HDZ-u. To se suđenje već zahuktalo, ali se radi o iznimno obimnom predmetu, s puno predviđenih svjedoka. Stoga se očekuje da će postupak trajati još mjesecima, možda i godinu dana.

Fiolićev iskaz

A tu je i predmet Planinska. Za 13. prosinca zakazana je sjednica optužnog vijeća u tom slučaju. Ako optužnica bude potvrđena, pripremno ročište, a zatim i početak suđenja mogući su već u prvim mjesecima sljedeće godine. Podsjetimo, u aferi Planinska Sanader je optužen da je omogućio Stjepanu Fioliću, poznatom mesaru i ranijem saborskom zastupniku HDZ-a, da po bitno uvećanoj cijeni proda zgradu u Planinskoj Ministarstvu regionalnog razvoja u vrijeme ministra Petra Čobankovića, koji je također suoptužen, kao i Mladen Mlinarević iz Inženjerskog biroa, čija je lažna procjena vrijednosti korištena prilikom sporne kupoprodaje. I Čobanković i Fiolić priznali su navode optužbe, s time da je Fiolić ispričao da je od zarade Sanaderu dao oko 17,5 milijuna kuna u gotovini.

Još dvije istrage

Tužiteljstvo vodi još dvije istrage protiv Ive Sanadera za više pojedinačnih optužbi. Jedna od istraga je predmet HEP - TLM u vezi s prodajom jeftine struje šibenskom TLM-u, odnosno Aluminiju Mostar.

Naime, Sanader je obuhvaćen tom istragom tek kada je ona protiv Mravka već bila na samom kraju. Kako ne bi probili zakonske rokove u odnosu na Mravka, tužitelji su išli na optuženje i onda povlačenje optužnice, čime su dobili “novih” godinu dana vremena za provođenje svih potrebnih radnji protiv Sanadera, a kako bi na koncu mogli ići na zajedničku optužnicu protiv obojice. U ovom se slučaju tijekom istrage utvrdilo da je HEP u poslu s TLM-om i Aluminijem izgubio oko 650 milijuna kuna.

Težište istrage sada je otkrivanje krije li se u pozadini podmićivanje državnih dužnosnika i direktor, s čime se, prema sumnjama istražitelja, povezuje njemački Daimler kao veliki ulagač u Aluminij Mostar u čijem je interesu bilo da to poduzeće dobiva jeftinu struju.

I u predmetu HEP - Dioki već je bila podignuta optužnica protiv Ive Sanadera, Roberta Ježića i Ivana Mravka. I ta je optužnica povučena. Iako u tužiteljstvu ne žele službeno potvrditi razloge povlačenja optužnice, po svemu sudeći radi se o sličnoj situaciji kao u predmetu HEP - TLM.

1. Fimi-Media

- Istraga otvorena 2010., optužnica podignuta potkraj 2011., suđenje počelo u travnju 2012.

- Optužbe za izvlačenje novca i crne donacije u iznosu većem od 70 milijuna kuna, od čega 15 milijuna za Sanadera osobno, a 31,6 milijuna za potrebe HDZ-a

- Sedam optuženih: Ivo Sanader, Mladen Barišić, Nevenka Jurak, Branka Pavošević, Ratko Maček, Fimi-Media, HDZ

- Zapriječene kazne i do deset godina zatvora

2. Planinska

- Istraga otvorena u travnju ove godine, optužnica podignuta 1. rujna, još nije potvrđena na sudu

- Optužba za uvećanu prodaju Fiolićeve zgrade državi, šteta za proračun nepunih 38 milijuna kuna, Sanaderu 17,5 milijuna kuna

- Šest okrivljenika: Ivo Sanader, Stjepan Fiolić, Petar Čobanković, Mladen Mlinarević, Mesnice Fiolić, Centar za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske

- Zapriječene kazne do deset godina zatvora

3. HEP - TLM

- Istraga otvorena 2010. godine, optužnica protiv Ivana Mravka podignuta u siječnju 2012. ubrzo je povučena

- Optužbe za zloporabe na štetu HEP-a teške 650 milijuna kuna

- Dva okrivljenika: Ivo Sanader i Ivan Mravak

- Zapriječena kazna do deset godina zatvora

4. HEP - Dioki

- Istraga otvorena 2010. godine, optužnica podignuta u svibnju 2012. ubrzo je povučena

- Optužbe za 3,8 milijuna kuna štete HEP-u, pokušaj zloupotrebe na štetu Janafa u iznosu od 10 milijuna eura i mito od 330.000 eura

- Tri okrivljenika: Ivo Sanader, Robert Ježić i (u jednoj točki) Ivan Mravak

- Zapriječene kazne do deset godina zatvora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:21