DEBITIRAO ZA REPREZENTACIJU

Šarić: Ne treniram ni približno koliko Dražen. Samo 6-7 sati dnevno...

Izbornik mi je rekao da ću imati minutažu, ali ja ne očekujem ništa specijalno. Najvažnije je da sam ovdje - prebirao je Šarić prve dojmove
 Danijel Soldo/CROPIX

Dario Šarić debitirao je u seniorskoj reprezentaciji Hrvatske u 9. minuti kvalifikacijskog susreta za Euro protiv Mađarske u Osijeku. Gradski vrt priredio mu je toplu dobrodošlicu, a pljesak potpore dobio je i za svoja prva dva šuta prema košu Mađara. Iako su oba bila promašaji. No, publika je prepoznala želju, ali i činjenicu da Dario ima tremu.

A onda je stigao prvi koš, i to zakucavanje! Na kraju se učinak zaustavio na šest koševa, četiri skoka i dva asista u 14 minuta.

- Ne bih htio tražiti razloge umora ili nečega drugog. Presretan sam što sam ovdje, jer će mi to jako puno značiti u karijeri. Umor i ozljede se zaborave u ovom ambijentu i s ovim velikim igračima. Izbornik mi je rekao da ću imati minutažu, ali ja ne očekujem ništa specijalno. Najvažnije je da sam ovdje - prebirao je Šarić prve dojmove.

Čini se da je vaša karijera krenula nekim normalnim putem, bez preskakanja stepenica...

- Mislim da je to odlično, jer preskakanje stepenica ne bi mi donijelo ništa dobro. Zastoj se dogodio u protekloj sezoni kada sam trebao igrati ABA ligu, ali nisam imao adekvatnu minutažu, odnosno onoliko koliko sam priželjkivao i smatrao da trebam imati.

Ove godine nemam pravo na kiks ako se mislim ozbiljno baviti košarkom.

Koliko je teško svih ovih godina bilo igrati utakmice na nekoj nižoj razini, uz spoznaju da je vama mjesto u kvalitetnijem okruženju?

- To možda tako izgleda, ali meni je svaka utakmica bila i bit će novo dokazivanje. Bilo da su kadeti, juniori, druga ili regionalna liga. Pomaže mi činjenica da su i roditelji bili košarkaši, jer nešto sam i genetski naslijedio. Borbenost, želju, strast... Što se tiče igračkih karalteristika, mislim da sam nekako svoj.

Kad prođu reprezentativne akcije, čeka vas traženje kluba. Opterećuje li vas ta situacija?

- Razmišljam samo o onome što mi se sada događa. Ostalo ćemo vidjeti. Čekamo sudsku presudu vezano za Zagrebovu tužbu. Ne želim si dopustiti da mi to stvara pritisak, jer trenutno prolazim kroz najbolje dane u karijeri i ne želim povući krivi potez.

Sa 18 godina to baš i nije lako podnijeti...

- Teško je, ali mislim da imam dobru mentalnu snagu, naučio sam se nositi sa stvarima u životu s kojima se većina mojih vršnjaka ne zamara. To je put kojim smo krenuli, koji nam se sam po sebi nametnuo. To je dio posla i ja ga tako doživljavam. Na terenu imam čistu glavu.

Možete li razumjeti stav klubova koji vas ne žele na posudbu od godinu dana?

- Mogu i ne mogu. S jedne strane jasno mi je da je nekome teško godinu dana razvijati jednog igrača, ako će mu zbog toga trpjeti rezultat. Kao što ja jednoga dana želim igrati u Realu, Barceloni ili NBA ligi, tako snove imaju i treneri. Ja samo cijenim iskrenost. S druge strane teško mi je shvatiti da netko ne želi igrača koji, da me se krivo ne shvati i da ne ispadne kako sam sebe hvalim, ima iza sebe neka ostvarenja, talent, rezultate i uspjehe. Da sam trener, volio bih imati nekog talentiranog igrača i biti dio njegova košarkaškog odrastanja.

Mislite li da ste u ove tri godine, otkako ste otišli iz Šibenika, negdje pogriješili?

- Baš vrtim taj film u glavi. Tada sam morao to učiniti, jer nije bilo kluba u prvoj ligi. Zagreb se pokazao kao logičan izbor, osobito zbog činjenice da je taj klub izbacio vrhunske talente Antu Tomića, Marka Tomasa, Josipa Sesara, Marija Stojića... Program koji su nam predstavili bio je vrhunski i mislili smo da je to pun pogodak. Danas ne želim nikoga kriviti, možda sam i ja negdje griješio, možda i klub, možda trener, ali želim okrenuti tu stranicu i razmišljati samo o budućnosti.

Koliko trenirate dnevno? Dražen je jako puno radio.

- Radim na fizičkoj pripremi i snazi, a prije i poslije treninga na šutevima. Ne radim onoliko koliko je radio Dražen, ali mislim da je i ovo dovoljno. Dnevno je to s treninzima oko 6-7 sati.

Dario Šarić za mjesec dana...

- Ne znam gdje ću igrati. No, očito je da će se o tome još pričati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:22