TAJNI ŽIVOT

Elon Musk: On je bespoštedni playboy koji želi samo zavesti što više žena i otputovati u svemir!

Nakon što se ekstravagantno obogatio internet biznisima, osnivač Paypala i Tesla auta Elon Musk želi ispuniti dječački san i poslati prve ljude na Mars

Najobičniji je četvrtak u Bel Airu, a Elon Musk sjedi u podrumu svoje vile od 2000 kvadrata i igra igrice. Ima 40 godina i odlučio je da danas ne želi na posao. Pauzirat će igru tek da odgovori na pokoji mail ili da se prošeta do radnog stola, gdje se igra s impregniranim karbonskim vlaknima za koja tvrdi da su najbolja termoizolacija koju je čovjek ikada proizveo u laboratoriju. Muskovo bogatstvo procjenjuje se na više od dvije milijarde dolara, s trideset godina prodao je svoju prvu veliku kompaniju, Paypal, online servis za plaćanje, za 1,6 milijardi dolara, i nakon toga se bacio na projekte koji će ga zabavljati.

Napuštamo planet

Najprije je osnovao SpaceX, prvu privatnu kompaniju koja je poslala letjelicu u orbitu. Tvrdi da je budućnost u kolonizaciji Marsa, stvaranju novog društva na udaljenom planetu. Musk istraživanje svemira vidi kao važnu evolucijsku stepenicu. Stepenicu koja neće samo proširiti naše vidike, nego će nas i spasiti. Život na više planeta osiguranje je od eventualne katastrofe, rekao je jednom.

“Asteroid ili supervulkan jednog će nas dana vrlo vjerojatno uništiti. I još si sami svaki dan stvaramo potencijalne opasnosti - uzgojeni smrtonosni virus koji bi se mogao oteti kontroli, slučajne minijaturne crne rupe, katastrofične posljedice globalnog zatopljenja ili neka još uvijek nepoznata prijetnja. Prije ili kasnije morat ćemo napustiti ovaj maleni planet ili izumrijeti.” Muskov je cilj smanjiti troškove čovjekova putovanja u svemir stotinu puta i razviti vrlo jeftine načine preživljavanja na Marsu.

“Dok sam studirao, bio sam siguran da će tri industrije potpuno promijeniti čovječanstvo”, napisao je prije tri godine, nakon lansiranja četvrte rakete SpaceX-a, za jedan znanstveni časopis. “A to su istraživanje svemira, internet i obnovljivi izvori energije.” Musk ih je pokorio sve tri, potpuno ih redefinirao i privatizirao, a korisnicima dao ono najbolje.

Nakon što je korisnicima interneta dao najjednostavniji i najefikasniji servis za plaćanje, i na noge postavio svoj svemirski biznis, odlučio je redefinirati obnovljive izvore energije, i to u industriji koja ga najviše zanima - automobilima. Pokrenuo je maleni startup, kompaniju s nekoliko zaposlenih, Tesla Motors s jednom idejom: dostaviti električni automobil u svaku kuću u Americi. Tu zahtjevnu misiju još uvijek nije uspio ispuniti. Trenutno uspijeva proizvoditi samo jedan model u datom trenutku. Tesla se proslavila sa svojim prvim modelom - Tesla Roadster , sportskim kabrioletom, nastalim na bazi superlakog i superpopularnog Lotusa Elise. Isučupali su benzinski motor, ugradili elektromotor, ogromne baterije koje bi ga trebale pogoniti određenu, ali vrlo kratku udaljenost, i malo promijenili svjetla. Naplatili su to 100.000 dolara, uz opravdanje da bi cijena bila drastično viša da nisu dobivali znatnu pomoć od američke vlade.

Ne odustaje od auta

Razjarene rulje pred salonima koja se kolje ne bi li se dokopala svog Roadstera nije bilo. Što zbog visoke cijene, što zbog dosega od 400 kilometara nakon kojeg je potrebno pronaći utičnicu i napuniti auto, što zbog potpuno uništenog smisla orginala, Lotus Elisea koji je bio lagan i okretan sportski automobil, dok je Tesla držala cestu kao cigla zbog preteških baterija, a što zbog legendarne recenzije Jeremyja Clarksona kojemu je Tesla na testu izdržala tek nekoliko kilometara, uspjeli su u četiri godine prodati tek nešto više od 2000 automobila u 31 zemlji u kojoj su bili dostupni.

Ovih dana, dok sjedi u svom podrumu i igra igrice, Teslina tvornica izbacuje drugi model Tesla S, luksuznu limuzinu kojoj prodaja ide neznatno bolje, ali Musk i dalje ne odustaje. Pripremaju terenac koji bi, kaže, stvarno trebao pokoriti tržište.

Pravi manijak

Njegova vila u LA-u predivna je građevina na ogromnom posjedu na kojem mu ne nedostaje zabave. U dvorištu je teniski teren na kojem odigra partiju s bratom koji je bolji tenisač, ali redovito mora bježati nakon pobjede jer Elon mrzi gubiti. Odmah pokraj terena je bazen. Unutrašnjost je luksuzna, sa svim dodacima potrebnim mladom mlijarderu - opsceno ogroman vinski podrum i spavaća soba, toliko velika da je Musk u njoj dao sagraditi teretanu. No oni rijetki koji su imali povlasticu biti njegovi gosti primjećuju da nešto nedostaje. Bilo kakav znak da u viletini žive ljudi. Bijele police u golemoj knjižnici sramotno su prazne jer Musk čita isključivo na iPhoneu, bazen je prekriven, a u dvorištu nema razbacanih igračaka, iako Musk živi sa svojih petero sinova, sedmogodišnjim blizancima i petogodišnjim trojčekima.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:28