NAKON ANONIMNE DOJAVE

Smijenjena šefica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak, na njeno mjesto dolazi Marin Roje

Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković u četvrtak je potvrdilo svoju odluku da se sa mjesta ravnateljice smijeni dr.sc. Danica Ramljak . Razlog je što nema aktivni znanstveni status u Hrvatskoj, odnosno taj status, koji je stekla još 1994., kada je upisana u registar znanstvenika, još nije obnovila.

Vršiteljem dužnosti ravnatelja imenovan je Marin Roje, dosadašnji pomoćnik ravnatelja za financije i suradnju s gospodarstvom. Smjena je pokrenuta nakon anonimne prijave zaposlenika Instituta koji su resornog ministra Željka Jovanovića upozorili na ovu nepravilnost, nakon čega je Jovanović svoje sumnje u njenu stručnost proslijedio novoizabranom Upravnom vijeću tog istog Instituta. U njenom mandatu od svibnja 2009. pokrenute su dvije velike istrage na IRB-u.

Prva se provodi protiv dijela nositelja znanstvenih projekata koje se sumnjiči da su isplaćivanjem fiktivnih studentskih ugovora i varanjem na putnim nalozima Institut oštetili za više od dva milijuna kuna. Do drugog je došlo nakon što je stopirala provedbu Ugovora za energetsku učinkovitost koji je sklopljen prije njenog dolaska.

Riječ je o ugovoru teškom 39 milijuna kuna s HEP-ovom tvrtkom HEPESCO kojim se pokušao riješiti problem 50 godina starog sustava grijanja na Institutu na čije je održavanje trošeno 1,5 milijuna kuna godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:19