NOVI DETALJI VELIKE AFERE

'OVO MORAMO ZAVRŠITI ŠTO PRIJE I BIT ĆE ZA KAFU!' Predsjednik Federacije BiH pomilovao silovatelja za 48.000 KM mita

 AFP

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, mjesec dana provest će u pritvoru.

U pritvoru će biti i preostalih osam osoba uhićenih zbog sumnje da su mimo zakona dodjeljivali pomilovanja osuđenima za najteža kaznena djela. Državni tužitelji Oleg Čavka i Dijana Kajmaković potvrdili su da je tijekom pretresa ureda predsjednika Federacije BiH u Budimirovoj torbici pronađeno 5600 KM.

NASTAVAK ANTI-KORUPCIJSKE AKCIJE U BiH Uhićene još četiri osobe, među kojima i savjetnik ministra pravde Haris Kovačić

Tužitelji tvrde da je to novac koji je isplaćen za pomilovanje Adija Karića, osuđenog za nanošenje teških ozljeda.

- Imali smo saznanja da će Živko Budimir novac preuzeti 26. travnja u Mostaru i to se dogodilo - rekao je Čavka.

Dodao je da su tijekom pretresa stana Živka Budimira pronađeni i papirići s imenima brojnih osuđenika koji su podnijeli zahtjev za pomilovanje.

Tužitej Čavka je potvrdio, kako smo prije pisali, da su novac za pomilovanja dogovarali Ivan Jurčić i Saud Kulosman. Nakon toga bi kontaktirali Petra Barišića, Budimirova savjetnika za braniteljska pitanja, koji bi obavijestio Budimira da “pomiluje” zatvorenika. Hidajet Halilović je, pak, na Komisiji za pomilovanja ubrzavao proceduru.

Tužiteljstvo je najavilo da će te tvrdnje potkrijepiti snimkama telefonskih razgovora osumnjičenih, a prvi je razgovor bio između supruge Merseda Hodžića s nepoznatom osobom i tad joj je rečeno da se ne brine jer je “sve završeno s glavnim u Federaciji BiH”.

Budimir je, po riječima tužitelja, zatvorske kazne od 2,5 i tri godine zamjenjivao uvjetnom kaznom, što po zakonu nije moguće.

U posljednjem je slučaju Armin Kulovac tražio vezu da plati pomilovanje za svog brata, osuđenog za silovanje.

Prema riječima državnog tužitelja, njemu je Barišić rekao da će to stajati 48.000 KM. Nakon toga je Barišić stupio u kontakt s Budimirom te mu rekao: “Ovaj slučaj moramo završiti što prije i bit će za kafu!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:51