DUŽNIČKO ROPSTVO

'ZAŠTITITE NAS! DRŽAVA JE NAŠ NAJVEĆI LIHVAR' Potresan apel obrtnika hrvatskoj Vladi

Zagreb, 281212.Trnjanska ulica, kafic "Trnjanski kutic".Obrtnici u Hrvatskoj uvode nove fiskalne blagajne za sustav naplate, no neki su se nasli pred problemima zbog sporog izdavanja racuna.Na fotografiji: konobarica Katarina Katusic izdaje racun u kaficu "Trnjanski kutic".Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Udruga Hrvatskih obrtnika i poduzetnika (HOP) pozvala je Vladu da hitno zaštiti zadužene obrtnike, koji plaćaju godišnju kamatu državi 12 posto, što je, kako ističe, veliko opterećenje za njihovo poslovanje i izlazak iz dužničkog ropstva.

Iako je smanjila kamate na dugove hrvatskih obrtnika s 15 na 12 posto, država je i dalje najveći "lihvar" po pitanju kamata na dugovanja, upozorava HOP u priopćenju. Uz visoke kamate, poslovanje obrtnicima uvelike otežava i blokada poslovnog računa.

Ako im je račun blokiran, sva sredstva koja pristignu na račun, a koja su stvorena poslovanjem, ne mogu se dalje koristiti kao obrtna sredstva nego sve odlazi pod ovrhu. Kako bi se zaustavilo zatvaranje obrta i povećanje nezaposlenih, iz HOP-a pozivaju na dopune ovršnog zakona u kojemu bi se obrtnicima, kao i radnicima, omogućilo da im trećina prihoda odlazi na ovrhu, a dvije trećine sredstava ostaje za daljnje poslovanje. Odnosno da se obrtniku koji je pod ovrhom od svake uplate na poslovni račun trećina uzme za ovrhu, a dvije trećine ostave kao obrtna sredstva. Istodobno, Udruga pozdravlja prijedlog predsjednika Ive Josipovića o uvođenju osobnog bankrota i njegov poziv bankama da najsiromašnijim građanima oproste dio duga, kao i da država ne kreće na ovrhe za dugove do 5000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:47