DOPING ZA JEDNOREPE MARATONCE

Spermiji bolje plivaju ako svaki dan pojedete dvije šake oraha

Dvije šake oraha dnevno poboljšat će zdravlje sperme odnosno plodnost mladih muškaraca, tvrdi se u studiji objavljenoj u Biology of Reproduction.

To drugim riječima znači da će s poboljšati kretanje, vitalnost i oblik spermija, i to u roku samo tri mjeseca kod muškaraca koji su u svoju prehranu dodali orahe. Masne kiseline koje se nalaze u orasima pomogle su razvoju sperme, smatraju znanstvenici uvjereni da bi to mogao biti prirodni put u liječenju barem dijela neplodnih muškaraca. Ne treba zaboraviti da je u prosjeku svaki šesti par neplodan, a u 40 posto slučajeva “krivnja” je na muškarcima.

Viši predavač andrologije na Sveučilištu u Sheffieldu dr. Allan Pacey kaže da će se vjerojatno mnogi narugati ovoj studiji, odnosno neće je shvatiti previše ozbiljno, ali on tvrdi da postoji više dokaza koji pokazuju da prehrana može utjecati na broj i kvalitetu te proizvodnju spermija u testisima. Znanstvenici kažu da je sljedeći korak u istraživanju rad s neplodnim parovima, poglavito neplodnim muškarcima kojima bi za početak trebala biti preporučena prehrana u koju će se uključiti orasi.

Inače, u istraživanje je bilo uključeno 117 muškaraca u dobi između 21 i 35 godina, a bili su podijeljeni u dvije grupe. Jedna je dobivala oko 75 grama oraha dnevno, a druga je grupa muškaraca nastavila s uobičajenom prehranom izbjegavajući orašaste proizvode. Voditelj studije prof. dr. Wendie Robbins sa škole zdravlja na Sveučilištu UCLA tvrdi da je kod muškaraca koji su u prehrani imali orahe sperma po svim pokazateljima bila značajno kvalitetnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:51