Asus Eee PC 900

Više ne toliko jeftin, ali i dalje izuzetno mobilan i solidnog dizajna

Ultraprijenosna računala su u pravilu izuzetno skupa i namijenjena isključivo korisnicima sa dubljim džepom, ali Asus je to promijenio prošle jeseni predstavivši Asus Eee – prvo jeftino ultraprijenosno računalo namijenjeno široj publici. Novim modelom laptop je u priličnoj mjeri unaprijeđen i pokazuje da Asus ima namjernu ozbiljno ulagati u taj segment tržišta.

Related content

Veći ekran

Kako razlikovati novi 900 model od starijih 701 modela? Najveća razlika (i jedina koju će uočiti prosječan korisnik) je u ekranu. Na novom modelu ekran se proteže cijelom gornjom polovicom uređaja. Nova dijagonala iznosi 8.9″ ili pretočenu u piksele – 1024×600. Značajan je to napredak od 800×480 piksela na starom modelu, ali moramo vas upozorit da je to i dalje jako malen ekran i bilo kakav dulji rad će značajno umoriti vaše oči. Valja napomenuti kako pozadinsko osvjetljenje nije sjajno, ali također se vidi napredak s obzirom na stariji model. Ostale promjene u vanjskom izgledu su gotovo neprimjetne. Uklonjen je mrtvi modemski priključak sa lijeve strane laptopa i cijelo kućište je povećano za centimetar u dubinu.

Touchpad je također povećan i sada je sasvim solidne veličine te vrlo ugodan za rad. Ugrađena kamera je doživjela značajno poboljšanje i 1.3 megapixela je i više nego dovoljno za bilo koji video poziv. Osnovne hardverske karakteristike se nisu odveć promijenile. 900 megahercni Intelov Celeron-M ULV procesor sa gigabajtom RAM-a bez problema pokreće Windowse XP, ali dakako ne očekujete čuda i igranje posljednje generacije igara. Ugrađeni SSD od 16 GB-a jest skroman, ali sa dodatnih 4 GB internog storagea (također SSD) poslužit će za pohranu pokojeg filma. Ako toliko vapite za prostorom uvijek možete umetnuti SD karticu od par gigabajta.

Problematična bežičnost

Veći ekran je čini se smanjio integriranu wireless antenu i moramo priznati da Eee 900 ima ozbiljnih problema sa hvatanjem bežičnih mreža. Na mjestima na kojima drugi uređaji prijavljuju maksimalan signal Eee se jedva spaja na mrežu. Toplo se nadamo da se radi o problemu sa upravljačkim programima jer ako je uzrok hardverske prirode situacija je puno ozbiljnija.

Nova, tisuću i sitno kuna veća cijena ne ide u prilog Eee-u. Naime za 3500 kn već se može kupiti neki stariji laptop sa puno jačim hardverom i puno većim ekranom, a i psihološka granica je pređena jer mnogi ljudi su Eee kupili zato što je jeftin, a čini nam se kako 3500 kn baš ne ulazi u kategoriju jeftinog.

Eee i dalje ima svoju publiku kojoj se broj svakim danom povećava. Malen je, solidnih performansi, na bateriju se ne možemo požalit, a sa povećanim ekranom sada se može raditi i dulje od sat vremena bez da vam oči otpadnu. Ako tražite ultaprijenosno računalo za male novce svakako razmislite o Asus Eee 900 prijenosniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:06