Alan Wake (Xbox 360)

Pisac u prirodnom okruženju

Nakon 5 godina provedenih u razvoju, najavljena kao PC, a tek prije nekih mjesec dana kao Xbox360 ekskluziva, napokon smo se domogli Alan Wake-a. Je li se isplatilo čekati 5 godina na ovu igru? Doznajte u recenziji.

Related content

Tama koja navire

Uzimanjem joypada u ruke preuzimate ulogu pisca trilera kojemu inspiracija za pisanje romana stagnira već dvije godine. Alan Wake u potrazi za inspiracijom sa svojom suprugom odlazi na odmor, a kao destinaciju odabiru gradić Bright Falls. Neposredno pri dolasku, u ovom slučaju, vikendicu na jezeru, Alanova supruga misteriozno nestaje te se on baca u bjesomučnu potragu.

Paralelno tome, počinje se raspletati klupko radnje Alanovog, nikada dovršenog romana, samim time imaginarne kreature i događaji; umjesto na papiru, oživljavaju u stvarnosti.

Rasvijetlite zamračeno

Koliko god ovo klišeizirano zvučalo, gradić Bright Falls je obavijen tamom. Svijetlo kao takvo igra ključnu, ali i simboličku ulogu u igri. U prilog tome ide činjenica da Alanova supruga Alice pati od nychtofobije tj. straha od mraka. Sada dolazimo na ključnu ulogu, naime, jedina nada protiv horda neprijatelja koje naviru, biti će vaša svjetiljka. Tokom borbe, koja je svakako jedna od najbolje i najinovativnije odrađenih što se žanra survival horrora dosada tiče, cilj je svjetiljkom prvo “osvijetliti” neprijatelja, a zatim ga dovršiti nekim od oružja koje već imate na raspolaganju. Tako da će sama svjetiljka preuzeti ulogu primarnog oružja.

Lokacija kao takva je stvarno dojmljiva, očarat će vas ljepote i znamenitosti samog gradića te šuma kojom je gradić okružen u kojoj ćete provesti većinu vremena, istražujući njene tajne. Ne možemo odoljeti a da ne povučemo usporedbu, Bright Falls u mnogočemu asocira na gradić Twin Peaks, prvenstveno zbog misterija koje skriva. Grafički igra izgleda impresivno, ali moramo priznati, pošto se već radi o Xbox360 ekskluzivi, očekivali bismo da ide rame uz rame npr. Gears of War 2, ali više je nego očigledno da se na igri radilo 5 godina te da je što se toga aspekta tiče, grafika na razini one iz 2007. godine. Zvučna kulisa je odrađena do perfekcije i svojom suptilnošću produbljuje osjećaj uronjenosti u Bright Falls. Ljubitelji romana Stephena Kinga, serijala Silent Hill ili serije The Twilight Zone neće ostati razočarani jer upravo iz tih izvora igra crpi glavninu inspiracije.

Pri kežualnom prelasku igre očekuje vas 15ak sati gameplaya, ali zbog prirode same igre, pretpostavljamo da će vam neke stvari ostati nerazjašnjene, nećete dugo oklijevati da joj date još jednu šansu. Mi nismo. A kao šlag na tortu, sprema se još jedan downloadable content pa neće proći dugo prije nego li se ponovno zaputimo put Bright Fallsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:54