TEŠKE OPTUŽBE

'PROVEST ĆEMO HITNU KONTROLU U SISAČKOJ BOLNICI!' HZZO reagirao na potresnu priču objavljenu u Jutarnjem

Od rujna prošle godine Katica Markulin (45) čeka nalaz Papa-testa s citologije sisačke bolnice. 'Hvala Bogu, nešto smo uspjeli. Nadam se da se nalaz Papa testa nikada više u Sisku niti bilo gdje u Hrvatskoj neće čekati duže od mjesec dana', rekla je Jutarnjem listu Katica Markulin
 Mate Piškor/CROPIX

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje reagirao je promptno na tekst objavljen u Jutarnjem listu o skandalu u sisačkom zdravstvu , odnosno o polugodišnjem čekanju na rezultate Papa testa Siščanke Katice Markulin, oboljele od karcinoma dojke.

"Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje će provesti hitnu izvanrednu kontrolu u Općoj bolnici Dr. Ivo Pedišić u Sisku zbog medijskih napisa o pacijentici, koja boluje od karcinoma, a koja je prema navodima u medijima sedam mjeseci čekala rezultate PAPA testa.

Tom će se ciljanom kontrolom utvrditi koji su razlozi toliko dugog čekanja pacijentica na rezultate PAPA testa na Sisačko-moslavačkom području. HZZO kao javni osiguravatelj, kojem je u interesu ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje svih svojih osiguranika, smatra nedopustivim da bilo koja pacijent čeka na rezultate PAPA testa ili bilo kojeg drugog nalaza koji dovode u pitanje zdravlje i potrebno liječenje, a posebno kada je riječ o oboljelima od zloćudnim bolesti. Pozivamo sve osigurane osobe koji imaju sličan problem s neopravdano dugim čekanjem na rezultate pretraga, da nam se jave u pripadajući Područni ured HZZO-a", priopćili su danas iz HZZO-a.

‘LIJEČNICI SE IGRAJU MOJIM ŽIVOTOM! PAPA-TEST ČEKAM SEDAM MJESECI' Teške optužbe pacijentice iz Siska oboljele od karcinoma

Kako smo pisali, Katica Markulin je operirala tumor dojke 4. rujna lani, a 25. rujna obavila je Papa test. Ovog tjedna došla je svojem ginekologu jer prikuplja dokumente i nalaze potrebne za kontrolu kod onkologa nakon obavljene kemoterapije. Šokirana je slušala kako rezultata njezinog Papa testa nema, te da nema ni nalaza drugih pacijentica kojima je Papa test uzet još u srpnju prošle godine.

Šokirana je bila još više kada je od poznanice koja radi u Citologiji bolnice u Sisku doznala da je njezin Papa test očitan praktički odmah, odnosno još 1. listopada, ali da šefica odjela Citologije dr. Mirela Sadak nije ovjerila nalaz i on čeka dok se ona i njena kolegica dr. Lidija Savić vrate s bolovanja na kojem su otkako im je ravnatelj bolnice zaprijetio otkazom zbog "sporog i neodgovornog rada".

Kada smo danas popodne nazvali Katicu Markulin da joj priopćimo da je njezina hrabra gesta, javno progovaranje o liječničkom neradu i neodgovornosti, urodila plodom, odnosno da je HZZO odmah regirao i najavio kontrolu, rekla je: „Hvala Bogu, nešto smo uspjeli“.

Nastavila je: „Neka HZZO obavi kontrolu, ali se nadam da će ta kontrola uroditi plodom i da će tisuće pacijentica koje i do osam mjeseci čekaju nalaze Papa testa, na što se prije 20 godina čekalo svega tri tjedna, odmah dobiti svoje nalaze.

- Nadam se da se nalaz Papa testa nikada više u Sisku niti bilo gdje u Hrvatskoj neće čekati duže od mjesec dana. Također se nadam da neka od mojih čekajućih supatnica neće dobiti loš nalaz na kućnu adresu, da neka neće umrijeti ili se opasno razboljeti jer je prekasno dobila nalaz koji služi za rano otkrivanje raka grlića maternice. Tko će tada biti kriv, hoće li tko odgovarati, ostati bez posla ili završiti u zatvoru, pitanje je na koje čekam odgovor. Oni se igraju našim životima, oni su se zbog svojih prepucavanja i sukoba poigrali s mojim životom.

Ja neću šutjeti, ja se borim i za prava svih pacinjentica za prava svoje dvije kćeri i pozivam druge žene da javno progovore, da pokrenemo stvari, da promijenimo sustav na bolje kada već naš ministar ništa ne radi nego se bavi politikom i kandidiranjem za gradonačelničko mjesto. Otkako je Jutarnji objavio moju priču javlja mi se na stotine žena. Daju mi potporu, prozivaju sustav, ministra pa i taj HZZO koji sada reagira. Zar oni u HZZO-u nisu znali da se u Sisku i ne samo Sisku na Papa test čeka mjesecima? Ako nisu znali, onda također ne rade svoj posao, rekla je Katica Markulin.

Slučaj Siščanke koja je imala hrabrsti javno progovoriti o svojoj bolesti i neetičkom i neprofesionalnom ponašanju pojedinih liječnika u Sisku, izvao je ogromnu pažnju. Javlja nam se na stotine čitatelja, ljudi skreću pažnju na liste čekanja, na odluku HZZO-a da se Siščanima više ne plaćaju putni troškovi, jer je Sisak „preblizu Zagrebu".

- U Sisku nema onkologije, nema kontrola kod onkologa, nema zračenja tumora. Mi svi putujemo u Zagreb zbog toga. Mene, na primjer, jedan put u Zagreb košta najmanje sto kuna. Prošla sam ciklus kemoterapija, sada moram na 28 zračenja. Pitaju li se u HZZO otkud meni i sličnima meni novaca samo za putovanje, a kamo li još za lijekove koje moramo sami kupovati ako si želimo ublažiti muke, kaže hrabra Siščanka. I na to pitanje odgovor bi dobro došao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:15