MENADŽER TJEDNA

ALEN PREMUŽAK Uhvatio dobar ritam novih poslova od Bosne do Norveške

Alen Premužak
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Dalekovod je ugovorio novi trogodišnji posao u Bosni i Hercegovini, vrijedan više od 20 milijuna eura. S Elektroprivredom HZ HB sklopili su ugovor za obnovu i izgradnju dalekovoda i transformatorskih stanica te isporuku brojila, pri čemu je predviđena izgradnja više od 70 kilometara novih i rekonstrukcija gotovo 400 kilometara postojećih dalekovoda te izgradnja 25 novih i rekonstrukcija 40 postojećih trafostanica.

Zašto je to važno?

Ukupna vrijednost prošlog tjedna ugovorenih radova predstavlja oko 15 posto ukupnih godišnjih prihoda Dalekovoda. Izvozni poslovi čine najveći dio poslovanja Dalekovoda – lani je oko tri četvrtine prihoda otpadalo na prihode sa stranih tržišta, te će novi ugovor pridonijeti stabilizaciji poslovanja sljedećih godina.

Kako posluje?

Prošle je godine Dalekovod dramatično povećao neto dobit, sa samo četiri milijuna kuna u 2015. godini na čak 53,8 milijuna kuna lani, unatoč padu ukupnih prihoda za 2,5 posto na 1,26 milijardi kuna. Pad prihoda, kako objašnjavaju, posljedica je “bitno sporije dinamike raspisivanja natječaja na domaćem tržištu za infrastrukturne projekte”.

Što će učiniti u budućnosti?

Dalekovod je 2016. godinu zaključio sa 1,1 milijardu kuna vrijednih ugovorenih poslova za ovu i predstojeće godine, od čega najvažniji 605 milijuna kuna vrijedan ugovor u Norveškoj na izgradnji više od 160 kilometara novih dalekovoda. Uprava na čelu s Alenom Premužakom kao ciljeve navodi povećanje učinkovitosti poslovanja i povećanje bruto marže, “snažnu orijentaciju na ugovaranje novih poslova” u Hrvatskoj i inozemstvu, kadrovsko jačanje i “podizanje razine korporativne kulture”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:57