MENADŽER TJEDNA

ANĐELKO LEKO (HUP Zagreb) Jednoj od najvećih hotelijerskih kuća u zemlji dovodi strateškog partnera

Anđelko Leko
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Pitanje što nije. Od svojedobnog konobara u ”socijalističkom” restoranu Zagrebačke pivovare dogurao je do većinskog vlasnika HUP-a Zagreb, jedne od najvećih hotelijerskih tvrtki u zemlji koja u svojem portfelju između ostaloga drži hrvatske franšize globalnih luksuznih lanaca Westin i Sheraton. Leko koji je vlasnik 58,6 posto dionica kompanije sada traži partnere za daljnji razvoj biznisa.

Zašto je to važno?

Anđelko Leko sa svoje 84 godine davno je prešao prag kada prosječni hrvatski poduzetnici odlaze u mirovinu. O tome tko će naslijediti njegov udio u HUP-u, ali i njegovu ulogu u upravljanju kompanijom, nagađa se već godinama. Obitelj navodno nije zainteresirana za hotelski biznis. Pronađe li zdravog partnera, a interes nedvojbeno postoji, Leko će tvrtki osigurati sigurnost potrebnu za planiranje budućnosti. Njegovi vlastiti planovi uvijek su bili ambiciozni.

Kako posluje?

Prošlu je godinu HUP-Zagreb zabilježio rast prihoda od 10,7 posto na 263 milijuna kuna i godinu, nakon što je namirio poreznike, završio s dobiti od 64,9 milijuna kuna. Lekina kompanija u permanentnom je investicijskom ciklusu, prije dvije godine proširili su poslovanje i na Dubrovnik i kompanija je jedan od najvećih dobitnika hrvatskog turističkog buma, posebice turističkog oživljavanja Zagreba.

Što će učiniti u budućnosti?

To ipak vjerojatno ovisi o planovima budućih strateških partnera iako će Leko, sve dok bude mogao, sigurno uz vlasnički paket zadržati i snažan utjecaj u kompaniji. Zbog toga što razgovori s potencijalnim partnerima još traju, ali i zbog pravila Zagrebačke burze na kojoj su izlistane HUP-ove dionice, Leko je danas škrt na riječima. Poslovni krugovi najavljuju veliki ulazak Falkensteiner grupe, što bi HUP proširilo i prema sjevernom Jadranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:11