Menadžer tjedna

ANTE VLAHOVIĆ (Adris grupa) Ozbiljan igrač koji je bacio oko na zdrave dijelove Agrokora

Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe
 Arhiva / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Gotovo sve što je u Hrvatskoj mogao, ali to već znamo. Sada je s Upravom Adris Grupe, čiji je predsjednik, i sa 13,39 posto dionica najveći pojedinačni vlasnik, pokrenuo akciju za okupljanje konzorcija domaćih kompanija koji bi, kada završi posao Ante Ramljaka, pokušao preuzeti najzdravije dijelove posrnulog Agrokora.

Zašto je to važno?

Iz više razloga, a jedan od njih je i nastojanje da što veći dio domaće prehrambene industrije ostane u domaćim rukama. Adris se dosad s Cromarisom već pokazao kao ozbiljan igrač u sektoru, jedan od rijetkih koji pucaju na premium segment tržišta. Preuzme li konzorcij Ledo i Jamnicu, a možda i Zvijezdu, Belje i istarski vinarski dio biznisa, kroz Adrisov hotelski lanac Maistra turizam bi se napokon mogao spojiti sa širim krugom domaćih proizvođača hrane.

Kako posluje?

Odlično. Tvrtke Adris grupe čine jedan od najzdravijih i kešom najbogatijih konglomerata u hrvatskom biznisu. Grupa u čijem su portfelju kompanije Maistra, Adria Resort, Cromaris, Croatia osiguranje i nekretninski biznis Abilia posluje u sedam zemalja proširene regije i u prvoj polovici godine uprihodila je 2,54 milijarde kuna.

Što će učiniti u budućnosti?

Ante Vlahović, kao i cijela Adris grupa nikada se nisu dali strpati u kalupe. Zato je bilo moguće da od nekadašnje tvornice duhana i distributera tiska nastane turističko-prehrambeni kompleks, kao i da se biznis proširi na sektor osiguranja. Uspije li u namjeri da preuzme neke od dijelova Agrokora, portfelj će biti zaokružen. Opasnost – stvaranje ogromnog sustava, možda i većeg od Agrokora, što se dosad pokazalo lošim. Bonus je što Adris nije obiteljski biznis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:03